Afrikan tähti

AdminSB

Afrikan tähti

Afrikan tähti on klassinen lautapeli, jonka parissa pelaajat pääsevät seikkailemaan Afrikan mantereella. Siinä pelaajat liikkuvat Afrikan karttaa muistuttavalla pelilaudalla etsien arvokkaita timantteja. Afrikan tähti on todella suosittu perhepeli, joka on jo 1950-luvulta lähtien viihdyttänyt suomalaisia pelaajia.

Minkälainen peli Afrikan tähti on?

Afrikan tähti on perinteinen suomalainen lautapeli, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1951. Lisää lautapeleistä löydät täältä. Peliä pelataan 2-6 pelaajan porukassa. Sen aikana pelaajat liikkuvat pelilaudalla noppaa heittämällä, keräten erilaisia arvokkaita timantteja ja rahaa, ja yrittäen löytää Afrikan tähden. Kun tähti löytyy, on se kuljetettava onnistuneesti joko Kairoon tai Tangeriin.

Afrikan tähti säännöt

Afrikan tähti on monien perheiden suosima peli. Sen säännöt ovat yksinkertaiset ja helposti ymmärrettävät, minkä ansiosta peli soveltuu hyvin myös perheen nuoremmille pelaajille. Tässä ovat Afrikan tähden säännöt tiivistettynä:

  1. Ensin jokainen pelaaja valitsee itselleen pelimerkin ja asettaa sen joko Tangeriin tai Kairoon.
  2. Pelaajille jaetaan aloitusrahaa 300.
  3. Pelin aloittaja arvotaan noppaa heittämällä. Suurimman silmäluvun saanut pelaaja aloittaa.
  4. Pelaajat heittävät vuorollaan noppaa ja liikkuvat pelilaudalla maa-,meri-, tai lentoreittejä pitkin, pyrkien pääsemään eri kaupunkeihin. Osa reiteistä on maksullisia.
  5. Kun pelaaja saavuttaa kaupungin, saa hän kääntää pahvisen kiekon, jonka alta voi löytyä timantteja, tyhjää, hevosenkenkä, rosvo tai Afrikan tähti.
  6. Peli jatkuu, kunnes joku löytää Afrikan tähden.
  7. Tämän pelaajan on pyrittävä viemään tähti takaisin joko Kairoon tai Tangeriin.
  8. Jos toinen pelaaja onnistuu tämän jälkeen löytämään hevosenkengän, on hänen yritettävä viedä se jompaan kumpaan kaupunkiin ennen Afrikan tähden saapumista.
  9. Se, kumpi pääsee maaliin ensimmäisenä voittaa pelin.

Pelin tavoite ja kulku

Pelin aikana pyritään pääsemään eri kaupunkeihin kääntämään pahvisia kiekkoja ja löytämään Afrikan tähti ensimmäisenä. Tavoitteena on olla ensimmäinen pelaaja, joka kuljettaa tähden yhteen pelin lähtöpisteistä. Tässä vaiheessa toinen pelaaja voi kuitenkin vielä haastaa Afrikan tähden saaneen pelaajan löytämällä hevosenkengän ja pääsemällä maaliin ensimmäisenä, mikä tuo loppukirin ja kilpailun tunnetta peliin.

Paikannimet pelilaudalla

Pelissä nähdään monia tunnettuja Afrikkalaisia kaupunkeja ja paikannimiä. Näitä ovat esimerkiksi Kairo, Tanger, Timbuktu, Egypti ja Sahara. Pelilauta muistuttaa Afrikan karttaa, jonka parissa pelaajat pääsevät vierailemaan eri kaupungeissa.

Pelimerkit

Afrikan tähden pelimerkit ovat erivärisiä nappuloita, joista jokainen pelaaja voi alussa valita mieleisensä.

Erikoistilanteita

Pelin aikana voi esiintyä erilaisia erikoistilanteita. Jos pelaaja kääntää kiekon, jonka takana on rosvo, menettää hän kaikki rahansa. Rahoja tarvitaan esimerkiksi nopeampia reittejä pitkin matkustamiseen. Pelissä on myös muutamia erikoispaikkoja, joissa on erityisiä sääntöjä, jotka voivat joko avittaa tai hidastaa pelin kulkua.

Miten voin voittaa Afrikan tähdessä?

Afrikan tähti on osittain tuuripeli, mutta siihen voidaan myös hyödyntää omia taitoja ja strategiaa. Pelissä liikutaan sattumanvaraisesti arpaa heittämällä. Arvan lukuun ei tietenkään voi vaikuttaa, mutta on tärkeää kuitenkin miettiä omia reittejä ja rahankäyttöä huolellisesti. Kannattaa miettiä, mitkä reitit minimoivat riskit ja maksimoivat mahdollisuudet kerätä timantteja ja löytää Afrikan tähden.

Vinkit pelaamiseen

Tiettyjen vinkkien ja strategioiden avulla omaa pelinkulkua voi edistää. Omia reittejä kannattaa miettiä tarkasti etukäteen. Tällä tavoin voi esimerkiksi säädellä omaa rahankäyttöä ja välttää rosvoreittejä. Kannattaa myös pyrkiä keräämään itselle mahdollisimman paljon rahaa, jotta pelin eteneminen on sujuvampaa. Tämä voi auttaa esimerkiksi kuljettamaan Afrikan tähden tai hevosenkengän nopeammin maaliin. Pelin tilanteet elävät jatkuvasti, joten muiden pelaajien vuoroja kannattaa seurata tarkasti ja omaa strategiaa on hyvä muuttaa tarpeen tullen.

Yhteenveto

Afrikan tähti on mukaansatempaava ja viihdyttävä lautapeli, joka yhdistää tuurin ja taidon. Sen yksinkertaiset säännöt tekevät siitä helposti lähestyttävän kaikenikäisille pelaajille. Tämä peli on ollut yksi Suomen tunnetuimmista lautapeleistä jo vuosikymmeniä ja yhä edelleen se vetää runsain määrin pelaajia puoleensa.

UKK

Mikä timantti on Afrikan tähti?

Afrikan tähti on pelin arvokkain timantti, joka voi johtaa pelin voittoon. Historiasta tunnettu Afrikan tähti oli maailman suurin luonnontimantti, joka tunnetaan nimellä Cullinan. Se löydettiin Etelä-Afrikasta vuonna 1905.

Onko Afrikan tähti suomalainen peli?

Kyllä on. Afrikan tähti on suomalainen lautapeli, joka lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 1951. Sitä on kuitenkin myyty maailmanlaajuisesti yli 4 miljoonaa kappaletta.

Kuka keksi Afrikan tähden?

Afrikan tähden on kehittänyt suomalainen Kari Mannerlan. Hän suunnitteli pelin alunperin ollessaan vain 19 vuotias.