Alias

AdminSB

alias

Alias on hauska sanaselityspeli, joka sopii loistavasti sekä lapsille että aikuisille. Tämän pelin parissa viihtyvät kaikenikäiset pelaajat, ja perheen pienimpiä varten on saatavilla aivan oma versionsa Juniori Alias. Aliaksen parissa kaikki oppivat selittämään ja arvaamaan sanoja hyvin nopeaan tahtiin. Mikäli sinulla on etsinnän alla hauska peli, voi Alias olla täydellinen valinta.

Mikä on Alias?

Alias on lautapeli, jossa edetään arvaamalla parin selittämiä sanoja. Kaikkein nopeimmat arvaajat menestyvät pelissä ja pääsevät ensimmäisenä maaliin.

Tämän pelin pelaamista varten tarvitset Alias lautapelin, joka löytyy lukuisista liikkeistä ja nettikaupoista kautta maan. Pelin tuotannosta vastaa Tactic.

Miten Alias peliä pelataan?

Alias lautapeliä varten tarvitaan vähintään kaksi kahden hengen joukkuetta mukaan. Ylärajaa osallistujien määrälle ei ole annettu.

Alias sisältää noin 400 korttia, joissa kussakin on kuva ja vielä tekstillä kerrottu, mitä kuva esittää. Toinen pareista yrittää selittää, mitä kuvassa on, ja toinen puolestaan yrittää arvata, mikä asia tai esine on kyseessä. Aikaa selittämiselle ja arvaamiselle on niin kauan, että tiimalasin aika on valunut tyhjäksi. Tämän jälkeen lasketaan arvattujen korttien määrä ja liikutaan pelilaudalla yhtä monta askelta eteenpäin kuin arvattuja kortteja oli.

Alias säännöt

Alias säännöt ovat melko yksinkertaiset. Sitä pelataan seuraavalla tavalla:

  • Toinen pareista aloittaa pelin. Selittävä pari ottaa itselleen 15-20 korttia pakasta.
  • Tämän jälkeen joukkue valitsee jonkin numeron 1-8 välillä, ja valittu numero merkitsee sitä korttia, josta aloitetaan selittämään.
  • Tiimalasi käännetään ja selittäjä aloittaa. Hän yrittää selittää sanan kuitenkaan mainitsematta sitä. Jos pari arvaa, mikä sana on kyseessä, siirrytään uuteen sanaan. Jos pari ei arvaa millään, kortti siirretään syrjään ja otetaan uusi kortti, mutta pari joutuu siirtymään yhden askelen taaksepäin pelilaudalla.
  • Ajan loputtua pari siirtää pelinappulaansa niin monta askelta eteenpäin kuin arvattuja kortteja oli.
  • Jos aika loppuu ja selittäjä on vielä selittämässä sanaa, hän saa jatkan kyseisen sanan loppuun.

Selitettäessä sanoja pelaajien tulee olla tarkkoja siitä, etteivät he mainitse kyseistä sanaa. Jos esimerkiksi sana on ”sateenvarjo”, tulee pelaajan olla mainitsematta edes osia siitä. Jos hän sanoo sanan ”varjo”, tätä ei hyväksytä. Jos selittäjä käyttää väärää sanaa, joutuu joukkue siirtymään yhden askeleen taaksepäin.

Pelin historia

Alias on alun perin Mikko Koivusalon kehittämä peli. Lautapeli tuli markkinoille jo 1989, ja 1980-luvun aikana Tactic osti itselleen oikeudet peliin.

Miten voin voittaa Aliaksessa?

Alias lautapelin voittaminen vaatii hyvää sanavarastoa, ja koska kyseessä on sanaselityspeli, tulee pelaajan osata selittää asioita paljastamatta kuitenkaan kyseistä sanaa. Pelissä voittaminen vaatii myös nopeutta ja kylmäpäisyyttä. Pelaajien ei kannata luovuttaa kesken, sillä tällöin he joutuvat siirtymään taaksepäin pelilaudalla.

Vinkit pelaamiseen

Tässä on pari hyvää vinkkiä Alias lautapelin pelaamiseen:

  • Aloita helpoista sanoista, jotta voit saada nopeasti pisteitä.
  • Jos sana tuntuu liian haastavalta, harkitse sen ohittamista, sillä mikäli sananselitys vie liikaa aikaa, et ehdi selittää kovin montaa sanaa. Pidä kuitenkin mielessäsi miinuspisteet.

Aliaksen eri versiot

Alias peli on saanut vuosien varrella lukuisia eri versioita, jotka kaikki pohjautuvat peruspeliin. Suosittuja versioita ovat muun muassa Juniori Alias, Party Alias, Musiikki Alias ja Alias matkapelit. Tactic on tehnyt pelistä myös saamenkielisen version.

Yhteenveto

Alias on erittäin suosittu sanaselityspeli, jota pelataan monessa eri maassa. Alun perin peli on keksitty Suomessa, ja se sopii loistavasti kaikenlaisille pelaajille. Perheen pienimmät nauttivat varmasti Juniori Aliaksen pelaamisesta siinä missä perinteinen peli sopii isommille lapsille.

UKK

Onko Alias lautapeli?

Kyllä on. Aliaksen pelaamista varten sinun tulee omistaa lautapeli, joka sisältää pelilaudan, tiimalasin, pelinappulat ja noin 400 sanaselityskorttia.

Onko Alias suomalainen?

Alias on alun perin suomalainen lautapeli. Sen on kehittänyt Mikko Koivusalo, ja Tactic osti oikeudet peliin jo 1980-luvun aikana.

Mitä tarkoittaa Alias?

Alias on alun perin latinaa. Se tarkoittaa suomenkielistä sanaa ”toisin”.