Biljardi

AdminSB

Biljardi

Biljardi on suosittu harrastus suomalaisten keskuudessa. Monille se on tapa viettää aikaa yhdessä ystävien ja muiden saman henkisten ihmisten seurassa. Tämä peli tunnetaan ympäri maailman, ja Biljardin pelaamisesta nautitaan niin ystävien seurassa kuin huipputasolla ammattilaisia vastaan.

Mitä on Biljardi?

Biljardi on suosittu peli, jota pelataan erityisellä biljardipöydällä. Pöytä on päällystetty vihreällä kankaalla, joka tunnetaan yleisesti nimellä biljardiliina. Pöydän sivuilla on erityisiä taskuja, joihin biljardipallot tulee saada lyötyä pelin sääntöjen mukaisesti. Lyömiseen käytetään erityisiä biljardiin kehitettyjä keppejä, jotka tunnetaan nimellä biljardikeppi.

Miten Biljardia pelataan?

Biljardista on olemassa lukuisia erilaisia variaatioita, joista Suomen tunnetuimmat ovat 8-pallon biljardi, 9-pallon biljardi, Pool ja myös Snooker. Niitä pelataan yleisesti ottaen seuraavalla tavalla.

  • 8-pallon biljardi: Pelissä on 15 numeropalloa ja yksi valkoinen pallo. Näistä kahdeksan tulee onnistua lyömään biljardipöydän taskuihin tietyssä järjestyksessä.
  • 9-pallon biljardi: Pelaajat kisaavat siitä, kumpi onnistuu ensin lyömään yhdeksän palloa biljardipöydältä taskuihin.
  • Snooker: Hieman monimutkaisempi peli, jossa pelaajien tulee lyödä tiettyjä värejä vuorotellen punaisten biljardipallojen kanssa taskuihin ja pyrkiä keräämään mahdollisimman paljon pisteitä.

Biljardi säännöt

8-pallon biljardi on erityisesti Suomen pelatuin biljardipeli, ja siksi keskitymme tässä sen sääntöihin. Tätä voi kerralla pelata joko kaksi pelaajaa tai kaksi joukkuetta. He kisaavat toisiaan vastaan.

Pelissä on mukana 15 numeropalloa, joissa on numerot 1-15. Lisäksi mukana on yksi valkoinen pallo. Biljardin kasipallo säännöt ovat seuraavat:

  • Pelaajien tulee ensin lyödä omia pallojaan. Jos pelaaja osuu ensin vastustajan palloon, hän menettää vuoronsa. Jos pelaaja osuu ensin omaan palloonsa ja sitten vastustajan palloon, vuoro pysyy hänellä.
  • Kun pelaaja on onnistunut lyömään kaikki omat pallonsa taskuihin, hän yrittää lyödä myös 8-pallon voittavaan taskuun. Jos hän lyö 8-pallon vahingossa väärään taskuun tai epäonnistuu yrityksessään, hän häviää pelin. Tällöin vastustaja voi yrittää lyödä 8-pallon voittavaan taskuun.
  • Jos 8-pallo lyödään vahingossa pois pöydältä, vastustaja saa siirtää valkoisen pallon mihin tahansa kohtaan biljardipöydälle.

Tavoitteena pelissä on lyödä omat pallot ensin taskuihin ja sitten onnistua lyömään 8-pallo oikeaan taskuun ennen vastustajaa.

Mitä tarvitset pelaamiseen?

Biljardi ei ole kaikkein halvin peli, eivätkä kaikki pysty omistamaan kaikkia biljardiin tarvittavia välineitä. Pelataksesi biljardia sinulla tulee olla biljardipöytä, pallosetti ja biljardikepit. Lisäksi tarvitset vähintään yhden pelikaverin.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hankkia biljarditarvikkeita kotiisi, löydät mahdollisuuden pelata biljardia myös joissakin ravintoloissa tai pelihuoneissa.

Pelin asettaminen

Pelin alussa pallot tulee asetella sääntöjen mukaisesti biljardipöydälle. Se tehdään seuraavalla tavalla:

  • 8-pallo asetetaan keskelle pöytää
  • Kaksi palloriviä, joissa kussakin on seitsemän palloa, asetetaan 8-pallon molemmin puolin. Rivit ovat keskenään erilaisia. Toisessa voi olla tasa-arvoisia palloja ja toisessa tasa-arvoisia sekä viistosti numeroituja palloja.

Miten Biljardi etenee?

Peliä pelataan tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Ensin lyödään aloituslaukaus, jonka jälkeen pelaajien tulee pyrkiä pussittamaan pallot tiettyihin taskuihin. Ensimmäinen taskuun lyöty pallo määrittää sen, kummat pallot pelaajan tulee pussittaa pöydältä ennen 8-pallon pelaamista. Vuoro pysyy samalla pelaajalla niin kauan, kunnes hän onnistuu pussittamaan tietyn määrän palloja taskuihin.

Miten voitan Biljardissa?

Biljardissa voittaminen vaatii paljon tarkkuutta ja osaamista. Pelaajan tulee osata käsitellä biljardikeppiä ja tähdätä palloja oikeissa kulmissa, jotta ne liikkuvat biljardipöydän sivuissa oleviin taskuihin. Peli vaatii kylmäpäisyyttä ja runsaasti keskittymiskykyä.

Virheet biljardissa – käsipallo vastustajalle

Jos pelaaja tekee biljardissa virheen, vastustaja hyötyy siitä. Vastustaja saa tällöin käsipallon, mikä tarkoittaa sitä, että hän saa sijoittaa vuorollaan valkoisen pallon mihin tahansa kohtaan pöydälle. Mahdolliset virheet voivat olla esimerkiksi:

  • Vastustaja lyö 8-pallon ulos pöydältä.
  • Vastustaja koskettaa jotakin muuta palloa kepillä kuin valkoista palloa.
  • Vastustaja lyö palloa jollakin muulla kuin biljardikepin lyöntipäällä.

Yhteenveto

Biljardi on suosittu peli Suomessa. Se on monelle rakas harrastus ja tapa viettää aikaa. Suomen pelatuin biljardipeli on kasipallo, jossa tarkoituksena on pussittaa pöydältä kahdeksan palloa taskuihin ja päälle vielä kasipallo. Tämä peli sopii loistavasti niille, jotka kaipaavat haastetta pelaamiseen ja osaavat käyttää biljardimailaa taidokkaasti sekä hallita hermonsa loistavasti.

UKK

Milloin Biljardissa saa käsipallon?

Biljardin käsipallon saa siinä tapauksessa, että vastustaja tekee jonkin virheen. Tämä voi olla esimerkiksi 8-pallon lyöminen pois pöydältä.

Miten biljardi pallot laitetaan?

Biljardipallot lajitellaan pöydälle tietyssä järjestyksessä. 8-pallo tulee pöydän keskelle ja sen kummallekin puolelle riveihin tulee seitsemän palloa kuhunkin.

Saako Biljardissa ratsastaa?

Biljardissa omalla pallolla saa ratsastaa, mutta se tulee maalata. Jos ratsastaa vastustajan pallolla, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.