Afrikan tähti

AdminSB

Afrikan tähti

Afrikan tähti on suosittu suomalainen lautapeli, joka kehitettiin jo vuonna 1951. Pelissä pääset seikkailemaan pitkin Afrikkaa, ja voit kulkea läpi Dar es Salaamin trooppisen kaupunkisokkelon tai kokea Casablancan eksoottiset tuulet. Jos matkallasi vielä löydät Afrikan tähden ja löydät tiesi kotiin, olet pelin voittaja. Tämä mielenkiintoinen peli tempaa kaikenikäiset pelaajat mukaansa, sillä tästä pelistä ei jännitystä puutu.

Mikä on Afrikan tähti?

Afrikan tähti on aikoinaan Kari Mannerlan kehittämä lautapelien klassikko, joka pysyy suosiossa edelleen. Pelin valmistuksesta vastaa Peliko, ja Peliko Afrikan tähti pelissä pelaajat pyrkivät löytämään Afrikkaan piilotetun timantin, eli Afrikan tähden.

Miten sitä pelataan?

Afrikan tähti lautapeli on hyvin yksinkertainen. Pelilaudalle sijoitetaan erilaisia pahvikiekkoja kuvapuoli alaspäin, ja pelaajat kulkevat noppaa käyttäen pelilaudalla pyrkien avaamaan näitä pahvikiekkoja. Pahvikiekon alta voi paljastua joko jokin timantti, hevosenkenkä, rosvo, tyhjä laatta tai Afrikan tähti. Pelilaudalla on myös muutamia erikoiskohtia, joissa pelaajat voivat esimerkiksi menettää pelivuoronsa.

Afrikan tähti säännöt

Pelin alussa jokainen pelaaja valitsee itselleen pelinappulan ja asettaa sen joko Kairoon tai Tangeriin. Kullekin pelaajalle jaetaan 300 puntaa, ja peli alkaa sillä, että ensimmäinen pelaaja heittää noppaa ja etenee pelilaudalla nopan osoittaman silmäluvun verran. Jos hän pysähtyy pahvisen kiekon päälle, hän voi avata sen maksamalla kassaan 100 puntaa. Pahvisen kiekon päälle voi pysähtyä milloin vain, eikä siihen tarvitse tulla tasaluvulla.

Pelissä voi lentää aarteelta toiselle halutessaan tai sitten mennä vesireittiä tai maantietä pitkiä. Lentämisestä ja vesireitistä tulee maksaa. Vesireitin hinta on 100 puntaa, ja sitä edetään nopan silmäluvun näyttämän määrän kerrallaan. Jos pelaajalla ei ole rahaa, hän voi edetä maksimissaan kaksi askelta kerrallaan. Lentoreitin hinta on 300 puntaa.

Pelin tavoite ja kulku

Pelin tavoitteena on löytää Afrikan tähti ensimmäisenä ja päästä takaisin kotiin ennen kuin joku muu pelaajista löytää hevosenkengän ja toimittaa sen kotiin.

Pelissä edetään vuorotellen noppaa heittämällä ja avaamalla pahvikiekkoja. Halutessaan saa myös lentää tai kulkea vesireittiä.

Pelimerkkien merkitys

Afrikan tähti pelissä pahvikiekkojen alta voi paljastua seuraavia merkkejä:

  • Tyhjä kiekko: Tästä ei tapahdu mitään. Kiekko siirretään syrjään ja peli jatkuu.
  • Hevosenkenkä: Jos joku toinen pelaaja on jo löytänyt Afrikan tähden, tämä asetetaan joko Kairoon tai Tangeriin, ja pelaaja kiirehtii sinne ennen Afrikan tähden löytänyttä pelaajaa. Jos Afrikan tähti ei ole löytynyt, tällä ei ole vaikutusta peliin, ja se laitetaan syrjään.
  • Rosvo: Pelaaja menettää kaikki omat rahansa.
  • Topaasi: Pelaaja saa 300 puntaa.
  • Smaragdi: Pelaaja saa 600 puntaa.
  • Rubiini: Pelaaja saa 1 000 puntaa.
  • Afrikan tähti: Pelaaja asettaa tämän joko Kairoon tai Tangeriin. Tämän jälkeen hän kiirehtii itse samaan kaupunkiin ennen kuin joku toinen pelaaja löytää hevosenkengän ja ehtii perille.

Paikannimet pelilaudalla

Afrikan tähti pelilaudalta löytyy lukuisia aitoja paikannimiä, jotka löytyvät oikeasti Afrikasta. Pelilaudalla ovat muun muassa Kairo, Tanger, Casablanca, Dakar, Timbuktu, Monrovia, Niamey, Lagos, El Obeid, Addis Abeba, Nairobi, Kapkaupunki, Sansibar, Mogadishu, Khartum ja Suez.

Pelin erikoistilanteita

Pelin joillakin ruuduilla on omat erityissääntönsä. Ne ovat:

  • Kapkaupunki: Pelaaja, joka ehtii tänne ensimmäisenä, saa 500 puntaa.
  • Gold coast: Jos täältä löytyy jalokivi, pelaaja saa siitä kaksinkertaisen palkkion.
  • Slave coast: Jos pelaaja löytää tyhjän kiekon, hän jää tähän kolmen heittovuoron ajaksi.
  • St. Helena: Pelaaja jää merirosvojen vangitsemaksi, kunnes heittää nopalla silmäluvun 1 tai 2.

Miten voitan Afrikan tähdessä?

Afrikan tähti lautapelin voittaminen vaatii jonkin verran tuuria. Tässä pelissä taktikoimisella ei juurikaan ole merkitystä, sillä et voi tietää, minkä kiekon alle Afrikan tähti on piilotettu. Jos on oikein onnekas, pelissä voi lentää aarteelta toiselle taskut täynnä rahaa ja löytää vielä Afrikan tähden. Huonommin käy, jos kiekon alta paljastuu rosvo, joka vie kaikki rahat.

Vinkit pelaamiseen

Vaikka Afrikan tähti on aika pitkälti tuuriin perustuva peli, voi muutamalla vinkillä parantaa omia mahdollisuuksiaan voittoon.

  • Jos kaikki muut pelaajat aloittavat pelinsä Tangerista, aloita sinä Kairosta.
  • Pyri kulkemaan eri reittiä kuin muut pelaajat, jotta pääset avaamaan mahdollisimman monta kiekkoa.
  • Suunnittele reittisi huolella ja pyri hyötymään pelin erikoisruuduista.

Afrikan tähden lisäversiot

Peliko Afrikan tähti lautapelistä on vuosien varrella kehitetty useampia erilaisia versioita. Pelistä löytyy esimerkiksi 70-vuotis juhlaversio, lautapelin ja palapelin sisältävä versio sekä Peliko Afrikan tähti retkikunnat -peli. Myös perinteinen lautapeli on saatavilla hieman erilaisessa ulkoasussa, jossa on kimaltelevat timantit ja paksu kestävä pelilauta.

Yhteenveto

Peliko Afrikan tähti on kautta aikojen suosituin lautapeli Suomessa. Se on hyvin jännittävä seikkailu läpi Afrikan, ja hyvällä onnella pelissä voi lentää aarteelta toiselle taskut täynnä rahaa ja löytää Afrikan tähden. Kyseinen tilanne on monen pelaajan unelma. Huonommin käy silloin, jos taskut ovat täynnä rahaa ja rosvo yllättää. Jännitykseltä ei voi välttyä, ja siksi peli tarjoaa huikeita elämyksiä koko perheelle.

UKK

Miten pelataan Afrikan tähteä?

Afrikan tähdessä pelaajat liikkuvat pelilaudalla Afrikan halki kaikkein arvokkainta timanttia metsästäen. Pelinappulaa voi liikuttaa arpakuution osoittaman luvun verran ja omalla vuorollaan voi paljastaa pahvikiekkojen alta toisia timantteja, hevosenkenkiä, rosvon tai Afrikan tähden.

Montako rosvoa on Afrikan tähdessä?

Afrikan tähdessä on kolme rosvoa. Voit pitää laskua siitä, kuinka monta rosvoa on jo paljastettu.

Minkä ikäiselle Afrikan tähti?

Peliko Afrikan tähti lautapeli sopii yli viisi vuotiaille. Se sopii loistavasti koko perheen peliksi.