Mölkky

AdminSB

Mölkky

Mölkky on supersuosittu suomalainen ulkopeli, jota pelataan paljon etenkin kesäisin. Se on eräänlainen heittopeli, jossa heittotarkkuuden ja sattuman avulla voi päästä voittoon. Mölkky on siitä mukava peli, että sen parissa voi viettää pidemmänkin ajan hyvästä seurasta ja ulkoilmasta nauttien. Mölkky eroaakin monista muista peleistä siinä, että sitä pelataan ulkona ja pelin lomassa jokainen saa liikuntaa sekä raikasta ulkoilmaa.

Mikä on Mölkky?

Mölkky on suomalainen ulkopeli, jossa kaikki pelaajat menestyvät heittotarkkuuden ja sattuman avulla. Mölkkyä pelataan siihen tehdyillä puukeiloilla, joihin on kuhunkin merkitty eri numero. Näitä keloja tulee sitten pyrkiä kaatamaan erillisellä heittokapulalla.

Miten Mölkkyä pelataan?

Mölkky on helppo peli ja sen säännöt oppivat kaikki varmasti. Tarkoituksena on kerätä itselleen ensimmäisenä 50 pistettä. Se pelaaja, joka saa 50 pistettä täyteen ensimmäisenä, voittaa pelin. Jos pelaaja ylittää pistemäärän, tippuvat hänen pisteensä puoleen. Siitä syystä Mölkky pelissä voi voittaa vain heittotarkkuuden ja sattuman avulla.

Mölkky säännöt

Mölkky säännöt ovat erittäin helpot. Ensin keilat asetellaan alkuasetelman mukaisesti ja sen jälkeen jokainen saa heittää mölkkyä vuorollaan.

Alkuasetelma

Kaikki keilat tulee asetella tiiviiseen muodostelmaan 3-4 metrin päähän heittäjistä. Keilat asetellaan neljään riviin seuraavasti:

  1. rivi: 1 ja 2
  2. rivi: 3, 10 ja 4
  3. rivi: 5, 11, 12 ja 6
  4. rivi: 7, 9 ja 8

Heittäminen

Mölkky pelissä heittokapulaa heitetään aina alakautta. Ensimmäinen pelaaja pyrkii kaatamaan mahdollisimman paljon keiloja omalla vuorollaan. Tämän jälkeen kaatuneiden keilojen pisteet lasketaan, keilat nostetaan takaisin pystyyn siihen paikkaan, johon ne kaatuivat, ja heittokapula annetaan seuraavalle pelaajalle.

Pelijärjestys

Ensimmäinen pelaaja arvotaan ensimmäisellä kierroksella. Jos peliä pelataan useampi kierros, seuraavan kierroksen pelijärjestys menee vähiten pisteitä saaneesta eniten saaneeseen. Voittaja siis on heittovuorossa viimeisenä.

Kaatunut keila

Jotta keila voidaan laskea kaatuneeksi, se ei saa nojata toisiin keiloihin tai heittokapulaan. Kaatuneet keilat nostetaan aina ylös siihen kohtaan, jossa ne kaatuivat. Näin keilat vaihtavat pelin aikana paikkaansa.

Miten voitan Mölkyssä?

Mölkky pelissä pelaajat menestyvät heittotarkkuuden ja sattuman avulla. Pelaajan tulee osata heittää kapulaa tarkasti, jotta se osuu juuri haluttuihin keiloihin. Jos kaataa vääriä keiloja, saattaa ylittää 50 pisteen rajan, jolloin pisteet tippuvat takaisin 25:een.

Tuliko tasapeli?

Jos kaksi pelaajaa onnistuu saamaan 50 pistettä saman heittokierroksen aikana, on kyseessä tasapeli. Tällöin heidän kesken arvotaan seuraavan erän viimeinen pelaaja. Jos pelaajat haluavat kuitenkin ratkaista pelin, voidaan heidän kesken heittää vielä kierros, jonka ajalta katsotaan, kumpi sai enemmän pisteitä.

Mölkyn keilojen koko

Mölkky pelissä on yhteensä 12 keilaa. Keiloissa on numerot 1-12. Keilojen korkeus on noin 15 cm ja ne ovat halkaisijaltaan noin 5,9 cm. Kunkin keilan pää on viistetty noin 45 asteen kulmaan, johon numero on maalattu.

Mölkky pelin heittokapula on hieman suurempi kuin keilat. Se on noin 22,5 cm pitkä ja halkaisijaltaan noin 5,9 cm.

Mölkyn suosio maailmalla

Mölkky on supersuosittu suomalainen ulkopeli, joka on saavuttanut suosiota myös ulkomailla. Mölkky on suosittu erityisesti pohjoismaissa, mutta niiden lisäksi se on noussut suureen suosioon myös Ranskassa. Tiesitkö, että noin 97 % Mölkky peleistä myydään ulkomaille?

Pisteytys

Mölkky pelissä pelaajien pisteet merkitään aina paperille, kunkin pelaajan nimen alle. On nimittäin tärkeää, että pidetään kirjaa siitä, missä kohden pisteissä ollaan menossa.

Pelaajat saavat pisteitä aina kaatuneiden keilojen mukaan. Jos pelaaja kaataa yksittäisen keilan, saa hän keilassa näkyvän määrän pisteitä itselleen. Jos hän siis kaatoi keilan, jossa on numero 7, hän saa 7 pistettä. Silloin kun kaatuneita keiloja on enemmän kuin yksi, saa pelaaja niin monta pistettä kuin kaatuneita keiloja oli. Tällöin keilojen osoittamilla numeroilla ei ole merkitystä. Jos pelaaja kaatoi viisi keilaa, hänelle merkitään viisi pistettä.

Ensimmäisenä 50 pistettä saanut pelaaja voittaa. Jos pisteet menevät 50 pisteen yli, tippuu pistemäärä takaisin 25:een ja peli jatkuu.

Yhteenveto

Mölkky on supersuosittu suomalainen ulkopeli. Kyseessä on peli, jossa pelaajat menestyvät heittotarkkuuden ja sattuman avulla. Mölkky pelissä voi voittaa sillä, että osuu juuri tiettyihin keiloihin ja saa sopivan määrän pisteitä. Tämä onnistuu vain tarkoilla heitoilla tai sitten tuurilla. Mölkky on siitä mukava peli, että sen parissa viihtyy pitkään kaverien seurasta ja ulkoilmasta nauttien.

UKK

Miten Mölkky asetetaan?

Mölkky pelissä keilat asetetaan 3-4 metrin päähän pelaajista neljään riviin. Ensimmäiselle riville tulevat 1 ja 2, toiselle riville 3, 10 ja 4, kolmannelle riville 5, 11, 12 ja 6, ja neljännelle riville 7, 9 ja 8.

Miten Mölkyn pisteet lasketaan?

Pisteet lasketaan kaadettujen keilojen mukaan. Jos pelaaja kaataa yhden keilan, hän saa keilassa näkyvän numeron verran pisteitä. Jos hän kaataa useamman keilan, hän saa kaadettujen keilojen määrän verran pisteitä.

Mihin Mölkky loppuu?

Mölkky loppuu siihen, kun pelaajat saavat 50 pistettä kasaan. Ensimmäisenä tasan 50 pistettä kerännyt pelaaja voittaa.