Scrabble säännöt

AdminSB

Scrabble

Scrabble on strateginen lautapeli, jossa tarkoituksena on muodostaa sanoja omien kirjainlaattojen avulla. Koska pelissä muodostetaan sanoja, voi tämän pelin parissa testata hyvin omaa sanavarastoa ja kekseliäisyyttä. Aivan perheen pienimmille Scrabble ei välttämättä sovi, mutta vähän isommat lapset viihtyvät pelin parissa aivan yhtä hyvin kuin aikuisetkin pelaajat. Katsotaan seuraavaksi tarkemmin, millaiset ovat Scrabble säännöt, jotta voi oppia pelaamaan sitä.

Mikä on Scrabble?

Scrabble on hauska lautapeli, jossa tarkoituksena on kerätä itselleen mahdollisimman paljon pisteitä sanoja muodostamalla. Jokainen pelaaja saa tietyn määrän satunnaisesti valikoituja kirjainlaattoja, joista aletaan muodostamaan sanoja pelilaudalle. Kukin kirjain tuo oman määränsä pisteitä ja vaikeammista kirjaimista pisteitä saa enemmän kuin helpoista.

Kuinka pelata Scrabblea?

Scrabblen alussa yksi pelaajista muodostaa sanan pelilaudalle. Sen jälkeen muut pelaajat pyrkivät muodostamaan uusia sanoja yhdistämällä omia kirjainlaattojaan pöydällä oleviin sanoihin. Sanat täytyy yhdistää joko pysty- tai vaakasuorassa. Vinoittain meneviä sanoja ei lasketa. Lisäksi muodostettujen sanojen tulee olla aivan oikeita sanoja. Ne eivät saa olla lyhennyksiä tai paikkojen nimiä.

Pelilaudalta löytyy myös niin sanottuja erikoisruutuja. Jos sana sijoitetaan erikoisruutuun, saa pelaaja siitä ruudun mukaiset pisteet itselleen. Erikoisruutu voi joko tuplata tai triplata ruudussa olevan kirjaimen pisteet tai koko ruudun ylittävän sanan pisteet.

Scrabble pelin tavoite ja säännöt

Scrabble pelissä tavoitteena on kerätä enemmän pisteitä kuin kukaan muu. Pisteet saadaan muodostetuista sanoista ja kirjainlaatoista.

Jokainen saa vuorollaan muodostaa sanoja pelilaudalle seuraavalla tavalla:

  1. Sanan tulee sopia jo pelilaudalla olevaan sanaan.
  2. Sanan tulee muodostua joko pysty- tai vaakasuorassa.
  3. Sanojen tulee olla oikeita sanoja.
  4. Lyhennyksiä tai paikannimiä ei hyväksytä sanoiksi.
  5. Toisen pelaajan muodostamaa sanaa saa jatkaa.

Pelin kulku ja strategia

Scrabble peli kulkee seuraavalla tavalla:

  1. Pelaajat ottavat itselleen pussista satunnaisesti seitsemän kirjainlaattaa. Niitä ei näytetä muille pelaajille. Ne asetetaan jokaisen pelaajan eteen, ja pelaajat aloittavat muodostamaan sanoja omassa päässään.
  2. Ensimmäinen pelaaja muodostaa sanan pelilaudalle. Ensimmäinen sana sijoitetaan aina niin, että joku sen kirjaimista osuu pelilaudan keskipisteessä olevaan ruutuun.
  3. Kun ensimmäinen sana on muodostettu, seuraavat pelaajat yhdistävät omia sanojaan laudalla jo oleviin sanoihin.
  4. Jokaisella pelaajalla tulee pelin aikana olla aina seitsemän kirjainlaattaa edessään.
  5. Peli päättyy, kun joku pelaajista saa kaikki kirjainlaattaansa käytettyä tai kukaan ei pysty muodostamaan enempää sanoja.
  6. Kun peli päättyy, pisteet lasketaan. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa pelin.

Scrabble ja sanojen muodostamisen tärkeys

Scrabble pelissä sanojen muodostaminen tehdään aina pelin kannalta taktisesti. Erityisesti ensimmäisillä sanoilla on merkitystä, sillä ne määrittävät sen, miten helposti pelaajat voivat päästä käsiksi pelilaudan erikoisruutuihin. Lisäksi se, mihin kohtaan minkäkin kirjaimen laudalla laittaa, voi vaikuttaa hyvin suuresti pelaajan saamaan pistemäärään. Joistakin ruuduista nimittäin saa vain tietyn kirjaimen pisteet moninkertaisena, kun taas toisista ruuduista saa koko sanan pisteet moninkertaisina.

Sallitut sanat

Seuraavat sanat ovat sallittuja Scrabblessa:

  • Suomen kielen yleissanakirjoissa esiintyvät sanat, jotka ovat vähintään kaksi kirjainta pitkiä.
  • Vierasperäiset sanat, jotka ovat jo vakiintuneet käytössä.
  • Monikossa olevat sanat.

Seuraavat sanat eivät ole sallittuja:

  • Erisnimet
  • Lyhenteet
  • Alku- ja loppuliitteet
  • Paikannimet
  • Sanat, joissa on yhdysviiva

Mitä tehdä, kun kaikki kirjaimet on loppu?

Kun kaikki pelin kirjaimet on käytetty tai kaikki pelaajat ohittavat vuoronsa kaksi kertaa peräkkäin, peli päättyy. Tämän jälkeen lasketaan pisteet.

Kilpa-Scrabblen hullu maailma

Tiesitkö, että Scrabblen pelaamisesta järjestetään myös kilpailuja? Jotkut pelaavat Scrabblea jopa maailmanmestaruustasolla. Jotta tällaisissa kilpailussa voisi yltää voittoihin, tulee pelaajalla olla todella hyvä sanavarasto. Erityisesti harvinaisten kirjainyhdistelmien ja lyhyiden sanojen tunteminen ovat avainasemassa.

Vinkit pelaamiseen

Scrabble pelin voittoon tarvitaan yleensä terävää päätä, hyvää strategiaa ja sanavarastoa. On tärkeää huomioida pelissä myös kilpailijat ja pyrkiä rakentamaan omia sanoja pelilaudalle taktisesti. Tässä muutama hyvä lisävinkki Scrabblen pelaamiseen:

  • Pyri käyttämään kirjainlaattoja, jotka tuovat mahdollisimman suuret pisteet.
  • Pyri sijoittamaan sanat pelilaudalle niin, että pääset hyötymään erikoisruuduista.
  • Mieti tulevia siirtojasi jo pari kierrosta eteenpäin, jos mahdollista.
  • Yritä estää vastustajiasi saamasta hyviä paikkoja sanoilleen. Pyri estämään se, etteivät he saa yhdistettyä uusia sanoja laudalla jo oleviin sanoihin.

Haasteet ja kiistat Scrabblessa

Pelaajat voivat halutessaan haastaa vastustajansa, jos heidän mielestään vastustajan sana ei ole sääntöjen mukainen. Jos Scrabble säännöt eivät hyväksy kyseistä sanaa, menettää pelaaja pelivuoronsa. Tästä syystä jokaisen tulee olla varuillaan ja muodostaa vain sääntöjen mukaisia sanoja.

Pisteiden laskeminen ja voittaminen

Scrabblessa pisteet tulee laskea aina huolella. Jokainen pelaaja saa pisteitä omista kirjainlaatoistaan, jotka hän on asettanut pelipöydälle. Jokainen kirjainlaatta näyttää kuinka monen pisteen arvoinen se on. Lisäksi tulee huomioida pöydällä olevat erikoismerkinnät, joiden vuoksi joko tietyn kirjaimen tai sanan pisteet voi saada moninkertaisena.

Jos joku pelaajista jatkaa jo pöydällä olevaa sanaa, hän saa laskea itselleen pisteet koko sanasta. Se pelaaja, joka keräsi eniten pisteitä kirjainten ja sanojen avulla itselleen, voittaa pelin.

Yhteenveto

Scrabble on jännittävä ja strateginen peli, jossa hyvästä sanavarastosta on hyötyä. Peli on myös opettavainen, sillä sen avulla voi oppia aivan uusia sanoja. Jos taktinen lautapeli kiinnostaa, kannattaa itsensä ja pelikaverinsa haastaa kunnon Scrabble-ottelulla.

UKK

Mistä ostaa Scrabble?

Scrabble pelin voi ostaa itselleen joko hyvin varustellusta tavaratalosta tai netistä. Useat verkkokaupat ja kivijalkaliikkeet myyvät Scrabblea.

Saako Scrabblessa olla Yhdyssanoja?

Scrabblessa yhdyssanojen muodostaminen ei ole sallittua. Pelaajat voivat kuitenkin päättää pelin säännöistä ennen aloittamista keskenään.

Saako Scrabblessa olla Monikkoja?

Scrabble pelissä sanat saavat olla monikkomuodossa. Niiden ei siis tarvitse olla yksikössä.