Domino

AdminSB

Domino

Domino on hyvin perinteinen peli, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Alun perin Domino kehitettiin Kiinassa, josta se on levinnyt joka puolelle maailmaa. Euroopassa Dominoa on pelattu 1700-luvulta alkaen. Domino on hyvin yksinkertainen peli, ja sen säännöt on helppo oppia. Siksi se sopii hyvin kaikenikäisille pelaajille.

Mikä on Domino?

Domino on hyvin yksinkertainen peli, jossa tarkoituksena on yhdistää samat numerot tai kuvat toisiinsa pelipöydällä. Pelistä on kehitetty monia erilaisia versioita, mutta perinteisessä Dominossa käytetään palikoita, joissa on numerot yleensä yhdestä kuuteen.

Miten Dominoa pelataan?

Dominossa pelaajille yleensä jaetaan tietty määrä dominopalikoita tai -kortteja. Ne voidaan asettaa pelipöydälle vain niin, että pöydällä olevaan palikkaan yhdistetään sama numero tai kuvio. Tarkoituksena pelissä on päästä eroon kaikista palikoista ennen muita pelaajia.

Domino säännöt

Pelin alussa pelaajille jaetaan palikat. Riippuu täysin pelattavasta versiosta, kuinka monta palikkaa jaetaan. Perusversiossa jokainen saa seitsemän palikkaa. Dominon aloittaa se pelaaja, jolla on korkein tuplapalikka. Tällä tarkoitetaan sellaista palikkaa, jossa on kaksi samaa numeroa. Hän asettaa sen pöydälle.

Seuraava pelaaja jatkaa asettamalla yhden dominoistaan pöydälle. Tässä dominossa tulee olla sama numero kuin pöydällä olevan dominon toisessa päässä on. Dominoita saa jatkaa pöydällä kumpaan suuntaan tahansa haluaa. Jos siis pöydällä on esimerkiksi palikka, jossa on numerot 5 ja 6, ja sinulla on kädessäsi palikka, jossa on 6 ja 3, voit asettaa palikan pöydälle niin, että kuutoset yhdistyvät.

Jos pelaajalla ei ole yhtään pöydälle sopivaa palikkaa, tulee hänen nostaa nostokasasta itselleen uusi satunnainen palikka. Samalla hän menettää oman pelivuoronsa. Se pelaaja, joka saa ensin käytettyä kaikki dominonsa, voittaa pelin.

Mitä Dominoon tarvitaan?

Dominon pelaamista varten tarvitset dominopalikat. Ne ovat litteitä ja suorakulmion muotoisia palikoita, joissa on yleensä numerot yhdestä kuuteen. Yhteen pelisettiin kuuluu yleensä 28 palikkaa. Dominopalikat tuntee siitä, että niiden puolessa välissä kulkee viiva, joka erottaa kaksi siinä olevaa numeroa.

Domino peliä on myös helpompi pelata joko pöydällä tai sitten lattialla, eli yleensä jollakin mahdollisimman suurella ja tasaisella alustalla, jotta palikat pysyvät paikoillaan.

Lisäksi peliin tarvitset muutaman pelikaverin, sillä dominoa voi pelata 2-4 pelaajaa kerralla. Yleensä dominon pelipakkauksesta löydät myös säännöt, joilla kyseistä versiota tulee pelata. Säännöistä kannattaa vielä sopia kaikkien pelaajien kesken.

Yhden ketjun Domino vs. haaroittuva ketju

Dominoa voi halutessaan pelata joko yhden ketjun pelinä tai sitten haaroittuvana ketjuna. Yhden ketjun pelissä kaikki dominot asetetaan vain yhteen pitkään riviin, jolloin se ei voi haaroittua. Haaroittuvan ketjun pelissä tuplanumeroista voi aina jatkaa peliä jopa neljään eri suuntaan, jolloin pelaajilla on huomattavasti enemmän mahdollisuuksia sijoittaa palikoitaan pöydällä.

Sääntövariaatioita

Dominosta löytyy myös jonkin verran erilaisia sääntövariaatioita. Tutustutaan niihin tarkemmin alla.

Pistepeli

Dominoa voi pelata tiettyyn pistemäärään asti. Tällöin pelaajat saavat dominojen silmäluvuista itselleen pisteitä. Jos pelaaja laittaa tyhjään pöytään esimerkiksi dominon, jossa ovat luvut 1 ja 4, hän saa 5 pistettä. Seuraava pelaaja jatkaa peliä laittamalla pöytään dominon luvuilla 4 ja 6. Hän saa tästä 4+6, eli 10 pistettä. Vain luvuista, jotka ovat viidellä jaollisia, saa pisteet. Se pelaaja, joka pääsee ensin dominoistaan eroon, saa vastustajansa pisteet niin, että ne lasketaan yhteen ja jaetaan viidellä.

Ketjun jatkaminen

Dominoa voi pelata niin, että ketjua jatkaa joko vain kahteen suuntaan tai sitten ketjua voi haaroittaa. Tästä tulee sopia ennen pelin alkua muiden kanssa.

Dominoefekti

Dominopalikat voidaan asettaa niiden kapealle reunalle pystyyn lähelle toisiaan. Kun sitten ensimmäistä palikkaa tönäisee, kaikki palikat kaatuvat vuorotellen. Tätä kutsutaan dominoefektiksi.

Miksi Domino on niin suosittu peli?

Domino on hyvin suosittu peli Suomessa ja maailmalla. Se johtuu siitä, että pelin säännöt on helppo oppia. Lisäksi pelissä on runsaasti jännitystä, koska ei voi koskaan tietää ennalta, minkä palikan vastustaja lyö pöytään. Peliin voi myös ottaa mukaan strategista pelaamista, jolloin pyrkii estämään vastustajan aikeet ja yrittää asettaa pöytään sellaisia palikoita, joista hän ei voi jatkaa.

Miten peli päättyy?

Domino päättyy siihen, että joku pelaajista saa kaikki palikat käytettyä. Toinen vaihtoehto on pelata pisteistä siihen asti, että joku pelaajista saa pistemäärän täyteen.

Yhteenveto

Domino on mielenkiintoinen peli, joka onnistuu erottumaan massasta omien palikoidensa ja pelityylinsä ansiosta. Tähän peliin voi liittyä kuka tahansa, sillä sen säännöt ovat helposti opittavissa. Jos etsit peliä, jonka parissa kaikki viihtyvät ikään katsomassa, on Domino siihen hyvä valinta.