Yatzy

AdminSB

Yatzy

Yatzy on suosittu noppapeli, jota monet suomalaiset pelaavat erityisesti mökillä. Parasta Yatzyssa on se, että se kulkee mukana helposti minne tahansa, ja peliin mahtuu mukaan niin monta pelaajaa kuin tarvitsee. Tässä pelissä heitetään noppia ja täytetään taulukkoa erilaisilla noppayhdistelmillä. Eniten pisteitä saava pelaaja voittaa. Mutta onko kyseessä pelkkä tuuripeli vai voiko Yatzya voittaa taktikoimalla? Tutustutaan peliin ja sen sääntöihin hieman tarkemmin.

Mikä on Yatzy?

Yatzy on noppapeli, jonka pelaamiseen tarvitaan nopat ja Yatzyn taulukko. Tarkoituksena pelissä on täyttää taulukkoa haluamassaan järjestyksessä erilaisilla noppayhdistelmillä. Jokaisella pelaajalla on vuorollaan kolme heittoa, joiden aikana hänen tulee onnistua saamaan haluamansa yhdistelmä nopilla. Tulokset merkitään taulukkoon pelaajan valitsemaan sarakkeeseen.

Miten Yatzya pelataan?

Yatzya voi pelata kerralla vähintään kaksi pelaajaa. Maksimimäärää pelaajille ei ole annettu. Ennen pelin alkua täytetään pelaajien nimet taulukkoon, jossa jokaiselle on oma sarake. Taulukosta löytyy ylä- ja alaosa, joissa on merkitty erilaisia noppayhdistelmiä, joita pelaajat tavoittelevat. Kustakin yhdistelmästä saa tietyn määrän pisteitä ja lisäksi pelistä voi saada bonuspisteitä. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Yatzy säännöt

Pelaaja, jonka nimi lukee ensimmäisenä taulukossa, aloittaa. Tämän jälkeen jatketaan järjestyksessä sen mukaan, kenen nimi on taulukossa seuraavana. Kullakin pelaajalla on vuorollaan kolme heittokertaa. Pelaaja saa heiton jälkeen lukita haluamansa nopat ja heittää loput uudelleen. Noppien lukitseminen ei ole lopullista, vaan halutessaan saa vaihtaa suunnitelmaa ja heittää myös jo lukittuja noppia seuraavalla heitolla.

Kaikkia kolmea heittokertaa ei ole pakko käyttää, mutta yli kolmea kertaa ei saa vuorollaan heittää. Kun kaikki kolme heittoa on tehty, pelaaja kertoo, mihin kohtaan taulukkoa heitto merkitään. Jos heitto ei sovi taulukkoon ollenkaan, merkitään pelaajan valitsemaan kohtaan nolla pistettä. Tämän jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Tässä kohden kannattaa hieman taktikoida, ettei täytä nollalla pisteellä heti niitä kohtia, joista saattaisi saada lopputuloksen kannalta merkittävän määrän pisteitä.

Taulukon täyttöjärjestyksellä ei ole merkitystä ja jokainen saa täyttää taulukkoa halumassaan järjestyksessä.

Pelin tavoite ja kulku

Yatzy pelin tavoitteena on saada kasaan mahdollisimman paljon pisteitä. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja on voittaja.

Yatzy noppapeli etenee seuraavalla tavalla:

  1. Ensimmäisenä vuorossa oleva pelaaja aloittaa pelin heittämällä viittä noppaa kerrallaan.
  2. Ensimmäisen heiton jälkeen pelaaja saa halutessaan lukita osan nopista ja heittää loput nopat uudelleen. Tavoitteena on saada mahdollisimman hyvät pisteet kustakin tarvittavasta noppayhdistelmästä.
  3. Maksimissaan kolmen heiton jälkeen pelaajan tulee päättää, mihin ruutuun heitto merkitään. Jos heitto sopii kyseiseen ruutuun, lasketaan pisteet. Jos heitto ei sovi ruutuun, merkitään 0 pistettä.
  4. Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Joka toimii samoin kuin ensimmäinenkin pelaaja.
  5. Kun pistetaulukko on täytetty, pisteet lasketaan. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja on voittaja.

Yatzy taulukko

Yatzy taulukko sisältää sekä yläosan että alaosan, joiden täyttöjärjestyksellä ei ole merkitystä. Molemmista osista on mahdollista kerätä itselleen bonus. Tutustutaan niihin tarkemmin.

Taulukon yläosa

Yatzy taulukon yläosa sisältää seuraavat noppayhdistelmät:

  • Ykköset
  • Kakkoset
  • Kolmoset
  • Neloset
  • Viitoset
  • Kuutoset

Pelaajien tulee pyrkiä saamaan mahdollisimman monta samaa numeroa. Pisteiksi merkitään noppien silmälukujen osoittama summa. Jos pelaaja heittää esimerkiksi kolmosia ja hän saa neljä kolmosta, saa hän merkitä 4×3 pistettä, eli 12 pistettä.

Jos pelaaja onnistuu saamaan taulukon yläosasta vähintään 63 pistettä, hänelle merkitään 50 pisteen bonus.

Taulukon alaosa

Yatzy taulukon alaosasta löytyvät seuraavat noppayhdistelmät:

  • Yksi pari: Kaksi samaa silmälukua
  • Kaksi paria: Kaksi kertaa kaksi samaa silmälukua
  • Kolmiluku: Kolme samaa silmälukua
  • Neliluku: Neljä samaa silmälukua
  • Pieni suora: Numerot 1, 2, 3, 4 ja 5
  • Iso suora: Numerot 2, 3, 4, 5 ja 6
  • Mökki: Kaksi samaa silmälukua ja kolme samaa silmälukua
  • Sattuma: Mikä tahansa yhdistelmä
  • Yatzy: Kaikki nopat osoittavat samaa silmälukua

Jos joku pelaajista onnistuu heittämään Yatzyn, saa hän merkitä sen kohdalle 50 pisteen bonuksen. Kaikista muista pisteet lasketaan noppien silmälukujen osoittaman summan mukaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Pieni suora tuo 15 pistettä, isosuora 20 pistettä ja mökki 24 pistettä.

Yhdistelmät

Joissakin Yatzy noppapelin versioissa on olemassa myös erilaisia ylimääräisiä yhdistelmiä. Esimerkiksi Maxi Yatzy noppapeli sisältää kuusi noppaa, jolloin mahdollisia yhdistelmiäkin on olemassa enemmän kuin äsken mainitut.

Vaatiko Yatzyn saaminen tuuria vai taitoa?

Yatzyn saaminen perustuu enemmän tuuriin kuin taitoon. Et pysty taidoillasi vaikuttaa mitenkään siihen, mihin asentoon heittämäsi nopat pysähtyvät. Tärkeää on kuitenkin ottaa riski ja lukita sopivat yhdistelmät oikeaan aikaan.

Yatzy pelin muunnelmia

Yatzy noppapeli löytyy myös erilaisina versioina. Tutustutaan muutamiin yleisimpiin muunnelmiin seuraavaksi.

Pakko-yatzy

Tässä pelin versiossa taulukko täytetään järjestyksessä ylhäältä alaspäin. Vaikka siis saisit jonkun taulukon alaosaan sopivan yhdistelmän, et pysty merkitsemään sitä sinne.

Monen sarakkeen yatzy

Tässä versiossa yhdellä pelaajalla on useampi sarake täytettävänä kerrallaan. Tällöin peli kestää huomattavasti kauemmin kuin perinteinen versio, mutta se antaa enemmän vapautta valita, mihin kohtaan taulukkoa heitto merkitään.

Kuuden nopan yatzy

Kuuden nopan peli kulkee nimellä Maxi Yatzy. Koska noppia on pelissä tavallista enemmän, löytyy myös mahdollisia noppayhdistelmiä pelistä useampia. Mukana ovat kolme paria, viisiluku, talo, sauna ja täyssuora. Lisäksi Yatzyn heittämisestä saa poikkeuksellisesti jopa 100 pistettä. Jotta yläosan bonuksen saisi itselleen, tulee pelaajan saada yläosasta vähintään 84 pistettä kasaan.

Mitkä ovat Yatzy maksimi pisteet?

Maksimipisteet, jotka tästä pelistä voi saada on huimat 1 535 pistettä. Tämä tarkoittaa tilannetta, jossa kaikki taulukon kohdat on täytetty suurimmilla mahdollisilla pisteillä.

Muita noppapelejä

Markkinoilta löytyy lukuisia eri noppapelejä, mutta aivan samanlaista peliä ei ole saatavilla kuin Yatzy. Jos kuitenkin haluat pelata myös muita noppapelejä, on esimerkiksi ikisuosikki Monopoly hyvä valinta. Siinä tarvitaan taidon lisäksi myös strategista osaamista, joten se voi tuoda juuri sopivaa vaihtelua Yatzyn pelaamiselle. Toinen hyvä vaihtoehto, joka sopii vaikka koko perheen kesken pelattavaksi, on Afrikan Tähti. Sekin on helppo noppapeli, jossa edetään pelilaudalla afrikan tähteä metsästäen.

Jos pelaat mieluummin pelkillä nopilla, saattaa esimerkiksi Backgammon olla hyvä vaihtoehto.

Yhteenveto

Yatzy noppapeli on koko perheen suosikki. Se sopii loistavasti niin mökkipeliksi kuin vaikka koko perheen peli-iltoihin. Koska säännöt ovat sen verran yksinkertaiset, oppivat kaikki sen nopeasti. Tavoitteena on noppia heittämällä saavuttaa pelin parhaat pisteet. Tämän pelin takana on Tactic ja se löytyy lukuisista eri myymälöistä sekä nettikaupoista. Jos olet valmis heittämään noppia ja tavoittelemaan Yatzya, laita peli pystyyn!

UKK

Paljonko Yatzyssa pitää saada että saa bonuksen?

Jotta taulukon yläosasta saisi 50 pisteen bonuksen kerättyä itselleen, tulee pelaajan saada vähintään 63 pistettä kasaan. Yläosan bonusta ei kannata vähätellä, sillä sen avulla saattaa viedä koko pelin voiton.

Miten Yatzy toimii?

Yatzyssa tavoitteena on noppia heittämällä muodostaa erilaisia yhdistelmiä ja kerätä mahdollisimman paljon pisteitä taulukosta. Se pelaaja, joka saa suurimmat pisteet, voittaa pelin.

Mikä todennäköisyys on heittää Yatzy?

Todennäköisyys heittää Yatzy ensimmäisellä heitolla on 1:1296. Tämä tulee siitä, että viittä noppaa heittäessä todennäköisyys sille, että seuraava luku on sama kuin ensimmäinen luku on yhden suhde kuuteen. Sama todennäköisyys on jälleen seuraavan nopan kohdalla, jolloin laskutoimitus on seuraava: 1 / 6 x 1 / 6 x 1 / 6 x 1 / 6 = 1/1296.