Ristiseiska

AdminSB

Ristiseiska

Ristiseiska on yksi kaikkein suosituimmista Suomessa pelattavista korttipeleistä. Jotkut tuntevat pelin myös nimillä Seiska, Pihitys, Fan Tan tai Kiusa. Ristiseiskan säännöt on nopea oppia ja se sopii loistavasti kaikenikäisille pelaajille. Pelaamista varten tarvitset vain pelikaverin ja perinteisen korttipakan. Oletko valmis kokeilemaan? Tästä alta löydät lisätietoa pelistä sekä sen säännöt, jotta pelaamisen aloittaminen käy helposti.

Miten pelata Ristiseiskaa?

Ristiseiskan pelaaminen on helppoa. Peliä voi kerralla pelata 2-8 henkilöä ja pelaamista varten tarvitset vain perinteisen korttipakan, josta poistetaan jokerikortit. Tarkoituksena on päästä eroon kaikista korteista ennen muita pelaajia. Erillistä nostopakkaa ei pelissä ole, sillä kaikki kortit jaetaan pelaajien kesken. Vaikka jako ei menisi ihan tasan, se ei haittaa tässä pelissä.

Ristiseiska säännöt

Ristiseiska säännöt on nopea oppia. Pelin nimi Ristiseiska tulee siitä, että se pelaaja, jolla on kädessään kyseinen kortti, aloittaa pelin lyömällä sen pöytään. Tämän jälkeen muut pelaajat jatkavat korttien laittoa siten, että seuraavaksi pöytään voi lyödä joko jonkin muun maan seiskan tai ristikuutosen.

Pöytää täytetään siten, että seiskat ovat keskirivillä ja niiden alapuolelle tulevat aina saman maan kuutoset. Kuutosen päälle kerätään kortit suuremmasta pienempään niin, että viimeinen kortti on ykkönen eli ässä. Kun pöytään on pelattu jo saman maan seiska ja kuutonen, voi pelata seiskan yläpuolelle kasin. Kasin päälle kasataan kortteja suuruusjärjestyksessä pienemmästä suurempaan. Viimeinen kortti on kuningas.

Normaalisti kukin pelaaja lyö vuorollaan yhden kortin pöytään. Kun joku pelaajista lyö pöytään kasan viimeisen kortin, joka on joko ässä tai kuningas, hän saa halutessaan uuden vuoron.

Miten Ristiseiska etenee?

Ristiseiska etenee seuraavalla tavalla:

  1. Ennen pelin alkua valitaan jakaja. Kaikki kortit jaetaan pelaajien kesken.
  2. Pelaaja, jolla on ristiseiska, aloittaa pelin lyömällä sen pöytään.
  3. Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, joka lyö pöytään joko ristikuutosen tai jonkun toisen maan seiskan.
  4. Peliä jatketaan samalla tavalla, ja kortit pyritään kasaamaan pöytään sääntöjen mukaisesti. Kukin pelaaja saa lyödä vuorollaan yhden kortin pöytään, jos pystyy. Jos pöytään lyödään ässä tai kuningas, pino on täytetty loppuun ja se käännetään ylösalaisin. Kyseisen kortin lyönyt pelaaja saa pelata uuden kortin.
  5. Se pelaaja, joka pääsee eroon korteistaan ensimmäisenä, voittaa pelin.

Ässä ja kuningas pelissä

Ässä ja kuningas ovat Ristiseiskassa hieman erilaisia kortteja kuin muut. Ne pelataan pöytään pinon viimeisenä. Moni pelaaja ei halua näitä kortteja käteensä, sillä jos joku pihtaa muita pinoon tulevia kortteja, ei kyseisistä korteista pääse eroon. Nämä kortit ovat kuitenkin siitä hyviä, että lyömällä sellaisen pöytään, saa suljettua yhden pinoista ja samalla voi pelata pöytään uuden kortin.

Tärkeimmät kortit ja kortin pyytäminen

Tämä peli pyörii hyvin pitkälti yhden kortin ympärillä ja pelin kannalta tärkein kortti onkin juuri Ristiseiska. Muita tärkeitä kortteja ovat:

  • Muiden maiden seiskat, sillä niiden avulla voidaan aloittaa kyseisen maan kokoaminen pöytään.
  • Kaikki kuutoset, sillä ne aloittavat muiden korttien pinoamisen.
  • Kaikki kasit, sillä niillä aloitetaan suurempien korttien pinoaminen.

Jos pelaaja ei pysty lyömään pöytään mitään korttia, tulee hänen pyytää korttia edelliseltä pelaajalta. Jos edellisellä pelaajalla on vain yksi kortti kädessään, tulee häntä edeltävän pelaajan antaa yksi kortti. Ensimmäisellä kierroksella korttia ei kuitenkaan tarvitse pyytää, sillä tällöin voi vain passata ja sanoa ”ohi”.

Ristiseiska kahdelle pelaajalle

Ristiseiskaa voi pelata myös kahden pelaajan versiona. Tällöin ennen korttien jakoa pakasta poistetaan ristiseiska ja se laitetaan pöydälle valmiiksi. Toinen pelaaja jakaa kortit kolmeen eri pakkaan, joista kaksi annetaan pelaajille ja yksi menee pöydälle nostopakaksi.

Se pelaaja, joka ei toiminut jakajana, aloittaa lyömällä pöytään sopivan kortin, joka on joko saman maan kuutonen kuin ensimmäinen pöytäkortti tai jonkin muun maan seiska. Muutoin peli toimii samalla tavalla kuin perinteinenkin, mutta mikäli pelaaja ei pysty lyömään korttia pöytään, tulee hänen nostaa yksi kortti nostopakasta. Se, joka pääsee eroon korteista ensimmäisenä, voittaa pelin.

Parhaat vinkit pelaamiseen

Ristiseiskan pelaaminen on helppoa, mutta muutamalla vinkillä teet omasta pelikokemuksestasi vieläkin paremman. Tässä parhaat vinkkimme:

  • Älä paljasta vastustajalle omia korttejasi.
  • Pyri saamaan selville vastustajasi kortit ja pelaa sen mukaisesti. Yritä saada vastustaja lyömään pöytään sinun kannaltasi hyviä kortteja.
  • Harjoittele peliä ja opettele säännöt ennen aloittamista.
  • Kokeile pelin eri versioita, jotta saat vaihtelua.

Pantin rooli Ristiseiskassa

Ristiseiskaa voidaan pelata myös niin, että peliin otetaan mukaan pantti. Tällöin se pelaaja, jolla ei ole pöytään sopivaa korttia, nostaa pantin itselleen. Pantteja on pelissä mukana vain yksi, joten se kiertää pelin aikana pelaajalta toiselle. Se pelaaja, jolla on pantti viimeisenä kädessään, saa usein miinuspisteitä. Tästä tulee kuitenkin sopia erikseen pelaajien kesken, jotta säännöt ovat kaikille selvät.

Miten voitan Ristiseiskassa?

Ristiseiskassa voittaminen perustuu hyvin pitkälti tuuriin, mutta myös hyvällä taktikoinnilla on osansa pelissä. Jos haluat voittaa pelissä, kannattaa seurata tarkasti vastustajien peliä ja pyrkiä ennustamaan heidän tulevia siirtojaan. Näin voit saada heidät pelaamaan sinun kannaltasi oleelliset kortit pöytään.

Ristiseiskan muunnelmat

Ristiseiskaan on olemassa monia erilaisia muunnelmia. Tässä niistä yleisimmät:

  • Pisteiden laskeminen: Peliä voidaan pelata johonkin ennalta sovittuun pistemäärään asti. Tällöin esimerkiksi kaikki käteen jääneet kortit ovat yhden pisteen arvoisia. Lisäksi pantista voi saada tietyn määrän miinuspisteitä.
  • Ässälle vaihtoehto: Tässä versiossa ässä voidaan pelata joko kuninkaan päälle tai kakkosen päälle. Se, kumpi vaihtoehdoista täyttyi ensin, määrittää sen, miten loput ässät pelataan.
  • Kasit ensin: Tässä pelin versiossa pöytään lyödään kasit ennen kuutosia.
  • Venäläinen versio: Peliä pelataan 36 kortin pakalla ja pöytään lyödään ensin ysit.

Ristiseiska nettipelinä

Ristiseiskaa on mahdollista pelata myös netissä, mikäli perinteisellä korttipakalla pelattava versio ei kiinnosta. Se löytyy lukuisilta eri pelisivustoilta, ja mikä parasta, se on yleensä täysin ilmainen. Jos haluat opetella pelin sääntöjä rauhassa, on nettipeli hyvä vaihtoehto.

Pelin lopetus

Peli päättyy joko siihen, että yksi pelaajista pääsi eroon korteistaan tai siihen, että vain yhdellä pelaajalla on kortteja kädessään. Tämä riippuu pitkälti siitä, miten säännöistä sovitaan ja lasketaanko pelissä pisteitä vai ei. Jos lasketaan pisteitä, peli päättyy siihen, kun yhdeltä pelaajalta loppuvat kortit.

Yhteenveto

Ristiseiska on mielenkiintoinen suomalainen korttipeli, jossa pelaajat pyrkivät pääsemään ensimmäisenä eroon omista korteistaan. Jännittävän pelistä tekee se, että korttien kasaamiselle on oma järjestyksensä, ja tästä syystä kukin pelaaja voi kehitellä omia taktiikoitaan peliin. Lisäksi pelistä on saatavilla eri versioita, joten jos perinteinen peli tuntuu tylsältä, voi vaihtaa uuteen versioon.

UKK

Miten pelata Ristiseiskaa?

Ristiseiskassa jokainen pelaaja pyrkii pääsemään ensimmäisenä eroon korteistaan. Pelaajat kasaavat kortteja pöytään niin, että ensin tulevat seiskat, sitten kuutoset ja tämän jälkeen kasit. Kuutosten päälle kortit kasataan järjestyksessä 6, 5, 4, 3, 2 ja ässä, ja kasien päälle 8, 9, 10, J, Q, K. Peli päättyy, jos joku pääsee eroon kaikista korteistaan.

Voiko Seiskaa pelata kahdestaan?

Seiskaa voi pelata kahdestaan. Tällöin mukaan otetaan nostopakka, josta pelaajat nostavat kortteja silloin, kun kädessä ei ole pöytään sopivaa korttia.

Onko Ristiseiska tuuripeli?

Peli perustuu osittain tuuriin, mutta myös taidolla on merkitystä. Pelissä on hyvä miettiä taktiikkaa ja saada vastustajat lyömään pöytään itselle tärkeitä kortteja.