Monopoly

AdminSB

Monopoly

Monopoly on ympäri maailmaa tunnettu lautapeli, jonka historia yltää jopa vuoteen 1935. Tästä pelistä on vuosien varrella kehitelty lukuisia eri versioita, jotka soveltuvat eri maihin ja kulttuureihin. Pelin ideana on pyrkiä keräämään omaisuutta, rakentaa taloja ja hotelleja ja tuottaa vastustajille mahdollisimman suuria tappioita. Tässä artikkelissa tutustumme Monopolyn sääntöihin ja annamme parhaat vinkkimme sen pelaamiseen.

Mikä on Monopoly?

Pelin nimi Monopoly viittaa sellaiseen taloustilanteeseen, jolloin markkinoilla on vain yksi tietyn palvelun tarjoaja. Tähän pelissä pyritäänkin, sillä jokaisen pelaajan tulee yrittää kerätä itselleen mahdollisimman paljon omaisuutta ja saada vastustajat luopumaan omista varoistaan.

Monopoly lautapeli sopii koko perheen yhteisiin pelihetkiin ja sen säännöt oppii helposti. Tämä peli tuo taatusti kaivattua jännitystä peli-iltoihin.

Monopoly säännöt

Monopoly on säännöiltään todella helppo oppia. Peliä voi pelata 2-8 ihmistä kerralla. Pelaajat valitsevat pelin aluksi itselleen pelinappulan, jonka he asettavat lähtöruutuun. Pelilaudalla liikutaan kahden nopan osoittaman silmäluvun verran aina kerralla. Jos nopat osoittavat samaa silmälukua, saa pelaaja uuden pelivuoron.

Omalla vuorollaan kukin pelaaja voi ostaa sen tontin, laitoksen tai aseman, jonka kohdalle hän saapuu, mikäli kukaan muu ei ole vielä ostanut sitä. Jos kyseinen kiinteistö on jo jonkun muun omistuksessa, tulee ruudussa vierailevan maksaa hänelle vuokraa.

Pelilaudalta löytyy useampaa eri väristä peliruutua. Jos samalla omistajalla on kaikki saman värin ruudut omistuksessa, voi hän kasvattaa niiden arvoa ostamalla taloja tai hotellin.

Miten Monopolya pelataan?

Monopolyn pelilaudalla on erilaisia ruutuja, jotka ovat:

  • Lähtöruutu: Aina, kun tähän ruutuun saavutaan tai se ohitetaan, saa pelaaja pankista tietyn rahasumman.
  • Vapaa pysäköinti: Kukaan ei voi omistaa tätä ruutua. Tähän saa pysäköidä vapaasti omalla vuorollaan.
  • Mene vankilaan: Jos pelaaja pysähtyy tähän ruutuun, tulee hänen siirtää pelinappulansa vankilaan.
  • Vankila: Tähän voi pysäköidä vapaasti pelin aikana, ellei siihen ole joutunut.
  • Veroruudut: Pelaaja joutuu maksamaan veroja pankkiin.
  • Sattuma ja yhteismaa: Pelaajan tulee nostaa kyseinen kortti.

Monopoly aloitusraha

Pelin alussa jokainen pelaaja saa käyttöönsä 1 500 euroa. Pelaajille jaetaan rahat seuraavasti:

  • 5 x 1 euro
  • 1 x 5 euroa
  • 2 x 10 euroa
  • 1 x 20 euroa
  • 1 x 50 euroa
  • 4 x 100 euroa
  • 2 x 500 euroa

Pelin tavoite ja kulku

Monopoly lautapelissä tavoitteena on olla pelin viimeinen henkilö, jolla on vielä rahaa tai omaisuutta jäljellä. Monopoly lautapeli etenee seuraavalla tavalla:

  1. Jokainen pelaaja heittää vuorollaan noppaa. Suurimman silmäluvun saanut pelaaja aloittaa.
  2. Pelin aloittava pelaaja heittää noppaa ja etenee pelilaudalla nopan silmäluvun verran.
  3. Pelaaja katsoo, mihin ruutuun hän saapui ja suorittaa tarvittavat toiminnot, kuten kiinteistön ostaminen, vuokran maksaminen, sattuma ja yhteismaa -kortin nostaminen tai jokin muu.
  4. Jos pelaaja saa molemmilla nopilla saman silmäluvun, hän saa uuden pelivuoron. Jos tämä toistuu kolmesti peräkkäin saman vuoron aikana, hän joutuu heti vankilaan.

Pelilauta ja kiinteistöt

Monopoly pelilauta sisältää 40 erilaista kiinteistöä, jotka kaikki maksavat eri verran. Jos pelaaja ostaa kiinteistön itselleen, hän voi kerätä vuokraa muilta pelaajilta aina, kun nämä pysähtyvät pelaajan omistamaan ruutuun.

Talon ja hotellin rakentaminen

Jos pelaaja kerää kaikki saman väriset kiinteistön pelilaudalla itselleen, voi hän kasvattaa niiden vuokratuloja rakentamalla taloja. Kullekin kiinteistölle on merkitty hinta, jolla talon voi rakentaa. Kun pelaaja on rakentanut kiinteistölleen neljä taloa, voi hän rakentaa sille hotellin.

Vankila

Pelaaja voi joutua vankilaan joko sattuma ja yhteismaa -kortin kautta, heittämällä kolme kertaa tuplat nopilla tai joutumalla pelilaudalla mene vankilaan -ruutuun. Tällöin pelaaja voi joko käyttää vapaudut vankilasta -kortin tai maksaa sakon päästäkseen pois vankilasta.

Kaupankäynti

Monopoly lautapeli opettaa pelaajilleen kaupankäyntiä. Pelaajat voivat omalla vuorollaan käydä kauppaa muiden pelaajien kanssa haluamallaan tavalla. He voivat esimerkiksi vaihtaa tai myydä omistamiaan kiinteistöjä toisille pelaajille, neuvotella hinnoista ja eduista tai mitä tahansa muuta pelaaja keksii.

Vuokrien maksaminen

Jos pelaaja pysähtyy toisen pelaajan omistuksessa olevaan ruutuun, tulee hänen maksaa vuokraa sen perusteella, mitä tontilla tai pelaajalla on omistuksessaan. Kustakin kiinteistöstä voi periä vuokraa tietyn verran. Jos kiinteistöllä on taloja tai hotelli, on vuokra huomattavasti suurempi. Jos samalla omistajalla on useampi asema tai laitos, joutuvat muut maksamaan suurempaa vuokraa.

Jos pelaaja ei pysty maksamaan vuokraa, voi hän myydä omistuksessaan olevia taloja ja kiinteistöjä tai kiinnittää niitä. Jos pelaajalta loppuvat rahat kesken, hän häviää.

Monopolyn historia

Monopoly sai alkunsa vuonna 1935 Yhdysvalloissa. Tätä ennen vuonna 1904 oltiin kuitenkin jo kehitetty saman tyyppinen peli, joka kulki nimellä The Landlord’s Game. Se ei kuitenkaan ollut vielä nykyisen Monopoly lautapelin veroinen.

Miten voitan Monopolyssa?

Monopoly lautapeli on mahdollista voittaa hyvällä strategialla ja tuurilla. Joskus myös hyvistä neuvottelutaidoista on hyötyä, sillä oleellinen osa pelissä menestymistä, on hyvien kiinteistöjen hankkiminen.

Monopoly strategia

Tässä muutama hyvä strategia, joiden avulla Monopoly lautapeli on mahdollista voittaa helpommin:

  • Aloita hyvien tonttien hankkimisella, jotta pelikaverisi eivät pääse niihin käsiinsä.
  • Pyri keräämään tietyn väriset kiinteistöt itsellesi, jotta voit aloittaa talojen rakentamisen.
  • Käytä rahaa harkiten ja vältä konkurssiin joutumista.

Eri versiot

Monopoly lautapeli on saanut vuosien varrella lukuisia erilaisia versioita. Se on kehitetty sopimaan useampiin eri maihin ja kulttuureihin. Suomessa käytössä oleva Monopoly Classic on perinteisin peli ja se sisältää Helsingistä tuttujen katujen nimet. Monopoly Classic on myös saanut rinnalleen useita muita variaatioita, kuten Monopoly Junior sekä erilaiset teemapelit.

Yhteenveto

Monopoly on todellinen lautapelien klassikko ympäri maailman. Nykyisin pelin valmistuksesta vastaa Hasbro, joka on tuottanut peliin lukuisia eri versioita. Tämä klassinen lautapeli sopii monenlaisille pelaajille, sillä pelin ikäsuositus on kahdeksan vuotta. Jos etsit mielenkiintoista ja strategista lautapeliä koko perheen illanviettoon, on Monopoly hyvä valinta!

UKK

Minkä maalainen on Monopoli?

Monopoly on alun perin yhdysvaltalainen lautapeli. Nykyään sen tuotannosta vastaa Hasbro.

Miten voittaa Monopoly?

Monopoly on mahdollista voittaa hyvällä strategialla ja tuurilla. Lisäksi voittoon voidaan vaatia neuvottelukykyä.

Kauanko Monopoly peli kestää?

Monopoly voi kestää tunnista neljään tuntiin. Tämä peli ei ole kovin nopeasti ohi, mutta aika kuluu kuin siivillä sen parissa.