Petankki

AdminSB

Petankki

Petankki on mahtava peli ulkona pelattavaksi. Se on rauhallinen, mutta silti niin kilpailullinen taktiikkapeli. Siinä pyritään yksilöinä tai joukkueina hyviin heittoihin, ja seurataan tarkkaan muiden suorituksia. Petankin pelaaminen voi näyttää ulkopuolisen silmään tylsältä seisoskelulta, mutta sitä se ei ole. Se on todellista kilpailua, mutta silti rentoa ja hauskaa yhdessäoloa.

Mikä on Petanque eli Petankki?

Petanque tai petankki on ranskalainen boules-peli, joka tunnetaan rentona ja sosiaalisena ajanviettotapana. Se on suosittu peli erityisesti Etelä-Euroopassa, mutta sieltä se levinnyt myös muualle. Sillä on faninsa myös Suomessa, ja yhä useammin sitä näkee pelattavan kaupunkien puistoissa ja pihoilla.

Miten Petankkia pelataan?

Petankkia pelataan ulkona tasaisella alustalla, yleensä hiekalla tai nurmikolla. Pelaajat heittävät metallisia kuulia kohti pientä puista maalipalloa, snadia. Tavallisimmin petankkia pelataan kahdella 1-3 -henkisellä joukkueella.

Pelaajien lukumäärä vaikuttaa pelin dynamiikkaan ja strategioihin, sillä isompi peliporukka mahdollistaa laajemmat taktiset vaihtoehdot, kun taas yksilöpeli haastaa pelaajan osoittamaan juuri omat taitonsa.

Petankki säännöt

Pelaajat heittävät vuorotellen kuuliaan kohti maalipalloa, yrittäen saada ne mahdollisimman lähelle sitä. Lähimmäksi maalipalloa sijoittunut pelaaja tai joukkue voittaa aina pisteen. Alussa pieni puinen maalipallo snadi heitetään pelialueelle, ja sen sijainti määrittää pelin alkamisen. Aloittava joukkue valitaan arvalla, ja sen jälkeen aloittajaksi arvottu piirtää aloituskohtaan ympyrän.

Jokainen pelaaja tai joukkue (kaksi tai kolme pelaajaa per joukkue) käyttää vuorollaan omia kuuliaan. Tavoitteena on siis heittää kuulat mahdollisimman lähelle maalipalloa ja siten saada enemmän pisteitä kuin vastustajat. Kuulat heitetään seisovasta asennosta, ja heittäjän on pidettävä toinen jalka maassa heiton aikana.

Pelivälineet

Pelivälineinä käytetään metallisia kuulia (petanque-kuulia), jotka ovat painavampia kuin perinteiset boules-kuulat, sekä pientä puista maalipalloa.

Pelikenttä

Pelikenttä voi olla oikeastaan mikä tahansa paikka, kunhan se on kooltaan tarpeeksi iso, yleensä noin 15-20 metriä pitkä, ja tasainen. Se voi olla hiekkaa tai nurmikkoa. Pelikenttää vaihtamalla saadaan muokattua pelin vaikeusastetta.

Kuulat

Jokaisella pelaajalla on 1-3 hengen joukkueissa kolme kuulaa ja kolmen hengen joukkueissa kaksi kuulaa. Metallisten kuulien läpimitta on noin 70-80 mm, ja painoltaan ne ovat noin 650-800 g. Puisen maalipallon, snadin, halkaisija on noin 25-30 mm.

Ottelumuodot

Petankkia voidaan pelata yksilöinä tai joukkueina. Yleisimpiä ottelumuotoja ovat kahden tai kolmen hengen joukkueet. Petankki on myös erittäin suosittu kilpailulaji, ja sitä pelataan laajasti erilaisissa turnauksissa ja kilpailuissa ympäri maailmaa.

Paras strategia pelaamiseen

Ensimmäiset heitot ovat usein ratkaisevia. Kannattaa yrittää sijoittaa ensimmäinen kuula mahdollisimman lähelle maalipalloa saadakseen hyvän lähtöaseman. Jos vastustaja on sijoittanut kuulansa lähelle maalipalloa, kannattaa harkita heittämistä niin, että voi joko ohittaa vastustajan kuulat tai jopa poistaa ne pelistä.

Petankin historia

Petankki sai alkunsa Ranskassa 1900-luvun alussa. Peli kehitettiin alun perin perinteisistä boules-peleistä, joita pelattiin erityisesti Etelä-Ranskassa. 1900-luvun alkupuolella petankki levisi nopeasti Ranskassa ja muualla Euroopassa. Sitä suosittiin etenkin lomakohteissa, joissa peliä pelattiin rennossa ilmapiirissä auringonpaisteessa ja hyvässä seurassa. Tänä päivänä petankkia pelataan niin arkena, lomilla kuin kilpailumielessä, ja eri puolilla maailmaa.

Miten voitan Petankissa?

Voittaaksesi petankissa, sinun on onnistuttava heittämään omat kuulasi mahdollisimman lähelle maalipalloa ja estettävä vastustajia tekemästä samaa.

Kuolleet kuulat

Kuolleet kuulat ovat niitä petankkikuulia, joilla ei osuta maalipalloon tai jotka eivät pysy pelialueella. Kuolleet kuulat eivät osallistu enää pelin pisteytykseen, ja ne poistetaan pelialueelta ennen seuraavan pelaajan heittoja.

Pistelasku ja pelin lopetus

Pistelasku tapahtuu siten, että jokainen pelaajan tai joukkueen lähimpänä maalipalloa oleva kuula saa pisteen. Peli päättyy ennalta sovitun pistemäärän saavuttamiseen.

Yhteenveto

Petankki on sosiaalinen ja rennon kilpailullinen peli, jota pelataan usein ystävien, naapureiden tai perheen kesken. Se tarjoaa mahdollisuuden sekä rentoutumiseen että taktiseen pohdiskeluun samalla kun nautitaan ulkoilmasta ja maailman parhaasta seurasta.

UKK

Miten petankkia pelataan?

Petankkia pelataan heittämällä metallisia kuulia kohti pientä puista maalipalloa. Tavoitteena on saada omat kuulat mahdollisimman lähelle maalipalloa.

Mikä on Petankkikuula?

Petankkikuula on pieni, raskas metallikuula, jota käytetään petankkia pelattaessa. Se on yleensä halkaisijaltaan noin 7-8 cm ja painaa noin 650-800 grammaa.