Trivial pursuit

AdminSB

Trivial pursuit

Tykkäätkö loistaa visailuissa? Onko sinulla aina mielestäsi oikea vastaus kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin? Siinä tapauksessa sinun pelisi on Trivial Pursuit. Siinä voit loistaa eri teemaisissa kysymyksissä, ja harjoitella niitä osa-alueita, joilla sinulla olisi kenties parantamisen varaa. Ja mikä parasta, tässä pelissä teet sen yhdessä muiden yhtä innokkaiden visailufanien kanssa.

Mikä on Trivial pursuit?

Trivial Pursuit on klassikko, joka lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 1981. Sen kehittivät kanadalaiset Scott Abbott ja Chris Haney. Konsepti oli saman tien supersuosittu. Trivial Pursuitissa pelaajat kilpailevat tietokilpailukysymyksissä kuudessa eri kategoriassa. He keräävät pelilaudalla liikkuessaan ”viipaleita” eli osia täydentääkseen oman pelinappulansa.

Tuttu ja suosittu visailupeli

Trivial Pursuit on ansaitusti yksi maailman tunnetuimmista lautapeleistä. Sitä on myyty miljoonia kappaleita ympäri maailmaa. Se on saatavilla useilla eri kielillä. Peliä pelaillaan perheissä, kaveripiireissä ja myös virallisissa kilpailuissa. Trivial Pursuit on sitä, mitä visailupelit parhaimmillaan ovat: haastavia tietokysymyksiä ja yhdessäoloa.

Miten sitä pelataan?

Pelilaudalla on kuusi eri kategoriaa, jotka on merkitty eri väreillä: maantiede (sininen), viihde (vaaleanpunainen), historia (keltainen), kirjallisuus ja taide (ruskea), tiede ja luonto (vihreä) sekä urheilu ja vapaa-aika (oranssi).

Pelaajat heittävät noppaa ja liikkuvat pelilaudalla nopan silmäluvun mukaisesti. Kun pelaaja pysähtyy ruutuun, hän vastaa kyseisen kategorian kysymykseen. Jos vastaus on oikein, pelaaja saa jatkaa vuoroaan ja heittää noppaa uudestaan. Jos pelaaja vastaa väärin, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Trivial pursuit säännöt

Pelissä ei ole liian vaikeat säännöt. Seuraavassa kootusti perussäännöt:

  1. Pelin aloitus. Jokainen pelaaja valitsee pelinappulansa ja asettaa sen aloituskohtaan.
  2. Nopan heitto. Pelaajat heittävät noppaa vuorotellen ja liikkuvat pelilaudalla nopan osoittaman määrän.
  3. Kysymykset. Pelaajat vastaavat sen kategorian kysymykseen, johon heidän nappulansa pysähtyy.
  4. Viipaleet. Kun pelaaja pysähtyy viipaleruutuun ja vastaa kysymykseen oikein, hän saa kyseisen kategorian viipaleen pelinappulaansa.
  5. Voittaminen. Pelin voittaa se, joka ensimmäisenä kerää kaikki kuusi viipaletta ja palaa keskelle pelilautaa, jossa hänen on vastattava viimeiseen kysymykseen oikein.

Kenelle Trivial pursuit sopii?

Trivial Pursuit sopii kaikille, jotka tykkäävät tietovisailuista ja muiden kanssa kilpailemista. Peli sopii loistavasti monenlaiseen vapaa-aikaan, mutta sitä voidaan pelailla myös kouluissa ja työpaikoilla, vaikkapa osana ryhmäytymistä tai rentouttavana tuokiona. Peli vaatii yleistä tietämystä ja nopeutta, mutta lisäksi tarjolla on mahdollisuus oppia aina uutta, erittäin hauskalla tavalla.

Pelin eri versiot

Koska kysymyksilläkin on tapana vanhentua, Trivial Pursuitista on julkaistu paljon eri versioita vuosien varrella. Näitä ovat muun muassa:

  • Classic Edition on alkuperäinen versio, jossa on kysymyksiä kuudessa peruskategoriassa.
  • Family Edition sopii kaikenikäisille, sisältäen sekä lasten että aikuisten kysymyksiä.
  • Themed Editions ovat erikoisversioita, jotka keskittyvät tiettyyn aihealueeseen, kuten esimerkiksi Harry Potter -, Friends – tai Star Wars -teemaan.
  • Junior Edition on lapsille suunnattu versio, jossa on helpompia kysymyksiä.
  • Party Edition sisältää nopeampia ja helpompia kysymyksiä, ja se sopii suuremmille ryhmille ja juhlatilaisuuksiin.

Mikä Trivial Pursuit -pelissä kiehtoo?

Sekoitus faktatietoa, kunnon kilpailua ja sosiaalista vuorovaikutusta – siinä on kenties Trivial Pursuitin salaisuus. Pelissä pääsee näyttämään muille tietämyksensä eri aihealueista. Kun kilpaillaan siitä, kuka tietää parhaiten, peli pysyy jännittävänä loppuun saakka. Kaikki haluavat olla mestaritietäjiä.

Yhteenveto

Trivial Pursuit on klassikko, joka yhdistää oikeassa olemisen ilon ja kilpailullisuuden. Peli ei ole muinaisjäänne, vaan se on laajentunut lukuisiin eri versioihin. Jokaiselle on siis tarjolla jotakin, olipa kyseessä perinteinen yleissivistys tai tietyn teeman ympärille rakennetut kysymykset. Se ei vain testaa tietoja, vaan se myös rikastuttaa ymmärrystä maailmasta ja muista ihmisistä erittäin hauskalla tavalla.