Preferenssi

AdminSB

Preferenssi

Preferenssi on Keski-Euroopasta leviämään lähtenyt tikkipeli kolmelle pelaajalle. Peli on edelleen varsin suosittu Itä-Euroopassa. Preferenssi-nimi viittaa Ranskaan, mutta peliä ei ole juurikaan pelattu siellä. Peli on ollut suosittu pääasiassa Itävallassa, Unkarissa, Kroatiassa, Kreikassa ja Venäjällä. Peliä pelataan 32 kortin pakalla, toisin sanoen pakalla, josta on jätetty pois seiskaa pienemmät kortit. Mukana pelissä ovat siis kuvakortit, ässät ja kortit 7-10 joka maasta. Maiden arvojärjestys on heikoimmasta vahvimpaan: pata, risti, ruutu, hertta ja valtiton peli.

Peliä voidaan pelata panoksilla.

Miten Preferenssi korttipeliä pelataan?

Peli alkaa tarjouskierroksella, jossa pelaajat tekevät tarjouksen/lupauksen, kuinka monta tikkiä he keräävät pelissä. Tämän jälkeen peliä pelataan periaatteessa kuin tavallista tikkiä. Pelin päättyessä lasketaan pelaajien pisteet, jotka voivat olla plus-pisteitä tai miinus-pisteitä pelaajan tekemän tarjouksen/lupauksen mukaan.

Preferenssin säännöt

Aloitusjaossa jakaja (pelinviejä) jakaa myötäpäivään 10 korttia kullekin pelaajalle 2 kahden kortin erissä kuvapuoli alaspäin. Loppupakka (kaksi korttia) jaetaan leskeksi pöytään kuvapuoli alaspäin.

Peli alkaa tarjouskierroksella, jolla kukin pelaaja tekee tarjouksen/lupauksen, kuinka monta tikkiä hän kerää pelissä. Tarjouksen tulee olla vähintään 6 tai enintään 10 tikkiä. Pelinviejän vastapuoli eli puolustajat lupaavat voittaa pienemmän määrän tikkejä.

Edeltävää tarjousta on aina korotettava eli on tarjottava suurempaa määrää tikkejä tai arvokkaampaa tikkiä. Sen mukaan, miten vasta pelaajat ovat tehneet vastatarjouksia tikeistä.

Tarjouskierroksella voi myös tarjota misäärin eli lupauksen olla ottamatta lainkaan tikkejä. Misäärin voi pelata ilman leskeä tai lesken kanssa, eikä misäärissä ole koskaan valttia. Misäärissä vastapelaajat pelaavat avoimin kortein.

Tarjouskierroksella voivat puolustajat tehdä erilaisia tarjouksia tai jättää tarjouksen kokonaan tekemättä. Puolustajat voivat myös passata eli olla haastamatta pelinviejää. Jos molemmat puolustajat passaavat, pelinviejä voittaa pelin suoraan.

Tarjouskierrosta ja eri tarjouksia käymme läpi erikseen edempänä.

Pelissä on maantuntopakko ja valttipakko. Korkein kortti pelattua maata tai korkein valtti voittaa aina tikin. Voittaja ottaa tikin kortit itselleen ja avaa seuraavan tikin. Ympäripassauksen jälkeen leski avaa kaksi ensimmäistä tikkiä eli avaava kortti otetaan leskestä eli pöydässä olevasta pakasta. Näiden kahden tikin jälkeen kolmannen tikin aloittaa etukäsi.

Voitetut kortit pinotaan pelaajien eteen kuvapuoli näkyviin.

Pelin tavoite ja kulku

Pelin alussa pelaajat lupaavat kerätä tietyn määrän tikkejä. Kerättyjen tikkien perusteella pelikierroksen päättyessä pelaajat saavat positiivisia ja negatiivisia pisteitä saatujen tikkien perusteella.

Tarjouskierros

Tarjouskierroksella voidaan tehdä tarjouksia/lupauksia seuraavasti:

  • Visti, vistaus = Tarjous pienemmästä määrästä tikkejä kuin pelinviejällä.
  • Passaus = Puolustaja ei haasta pelinviejää. Jos kaksi muuta pelaajaa passaa, kolmannesta tulee pelinviejä. Jos molemmat pelaajat passaavat, pelinviejä voittaa pelin suoraan.
  • Misääripeli = Jos kaikki pelaajat passaavat, se on ympäripassaus. Sen seurauksena pelataan misääripeli, jossa pelaajat saavat sakkoja voittamistaan tikeistä
  • Preferanssi = Tarjous 10 tikistä. Todella harvinainen. Voidaan tehdä korotuksena vasta lesken katsomisen jälkeen.

Vistaus

Vistaus on tarjous pienemmästä määrästä tikkejä kuin pelinviejällä. Jos yksi pelaaja vistaa, hän pelaa yksin pelinviejää vastaan kierroksen. Jos molemmat pelaajat vistaavat, he lupaavat kerätä yhdessä tietyn määrän tikkejä.

Miten voitan Preferenssissä?

Preferenssi peli on haastava ja jännittävä. Pelissä pääsee mestariksi vain harjoittelemalla ja pelaamalla erilaisten pelaajien kanssa. Pelin pisteiden lasku kannattaa myös opetella hyvin, jotta voit pelin aikana laskea pisteitä ja suunnitella peliäsi oikein. Pelin säännöt ja pelin eri muunnelmat pitää osata, jotta menestyisi pelissä.

Vinkkejä parempaan pelaamiseen

  • Tee tarjoukset tarkkaan harkiten ja laskelmoiden.
  • Seuraa vastustajien tarjouksia.
  • Keskity peliin ja seuraa sitä.
  • Älä pelaa riskialttiisti, mutta älä myöskään ole liian varovainen.

Pisteiden laskeminen

Preferenssissä pisteiden laskeminen on ratkaisevan tärkeää pelin voittamisen kannalta. Omia pisteitä kannattaa seurata ja laskea vähän myös pelin edetessä. Pisteiden laskutavat vaihtelevat hieman pelin variaatiosta riippuen. Pisteytyksissä ovat Peruspisteet sekä kolme muuta pisteytystä: Pulja-pisteet, Kekopisteet ja Vistipisteet.

Peruspisteet ovat:

  • Jokaisesta pelatusta tikistä 10 pistettä
  • Jokaisesta pelatusta valtista 2 pistettä
  • Misäärin pelaaja saa 20 pistettä, jos hän onnistuu ottamaan yhtäkään tikkiä. Vastustajat jakavat 40 pistettä keskenään.

Pulja-pisteet

Peruspisteiden lisäksi lesken pelaaja saa 20 pistettä, jos hän onnistuu pelaamaan kaikki lesken kortit.

Jokaisesta vastustajan pelaamasta tikistä vähennetään pelinviejän pisteistä 10 pistettä. Misäärin pelaamisesta vähennetään pelaajan pisteistä 20 pistettä.

Kekopisteet

Kekopisteet ovat peruspisteiden päälle annettavia bonuksia. Tarjouksesta annetaan bonuspisteitä tarjouksesta tyypin ja onnistumisen mukaan. Lesken pelaaja saa 20 pistettä, jos hän onnistuu pelaamaan kaikki lesken kortit.

Jokaisesta vastustajan pelaamasta tikistä vähennetään pelinviejän pisteistä 10 pistettä. Misäärin pelaamisesta vähennetään pelaajan pisteistä 20 pistettä.

Vistipisteet

Vistipisteet ovat peruspisteiden päälle annettavia bonuksia. Tarjouksesta annetaan bonuspisteitä tarjouksesta tyypin ja onnistumisen mukaan. Lesken pelaaja saa bonuspisteitä lesken korttien arvon mukaan.

Jokainen vastustajan pelaama tikki vähentää pelinviejän pisteitä 10 pisteellä. Misäärin pelaaminen vähentää pelaajan pisteitä 20 pisteellä.

Pisteiden laskeminen pelin lopussa

Preferenssi-peli päättyy, kun yksi pelaajista saavuttaa ennalta sovitun määrän pisteitä. Tämä on yleisin tapa pelin lopettamiseen.

Preferenssin muunnelmia

Yleisimmät muunnelmat ovat:

  1. Itävaltalainen preferenssi, jota pelataan puljapisteytyksellä.
  2. Unkarilainen preferenssi, jota pelataan kekopisteytyksellä.
  3. Venäläinen preferenssi, jota pelataan vistipisteytyksellä.

Pelaa myös mobiilissa

Mobiiliversiot ovat erinomaisia harjoitteluun.

Yhteenveto

Preferenssi on jännittävä, haastava ja mukaansatempaava tikkipeli kolmelle pelaajalle. Testaamisen arvoinen klassikkopeli!