Tikki

AdminSB

Tikki

Tikki on perinteinen korttipeli. Se tunnetaan myös nimellä nappeli tai tikkipeli. Se on helppo oppia ja sopii kaikenikäisille pelaajille. Se sopii mainiosti peli-iltoihin tai perheen pelihetkeen.

Minkälainen korttipeli Tikki on?

Tikki kuuluu tikkipelien perheeseen. Tikkipeleissä pelaajat kilpailevat tikkien eli voitettujen korttien keräämisestä. Peli on nopea ja vauhdikas. Lisäksi tikki tarjoaa sopivasti jännitystä ja mitä mainiointa ajanvietettä. Tikkiä voi pelata useammalla eri tavalla ja säännöt ovat helposti sopeutettavissa.

Miten Tikkiä pelataan?

Tikkiä pelataan tavallisella 52 kortin pokeripakalla. Pelaajien määrä voi olla 3 – 8.

Tikkipelin perusversio alkaa pakan sekoittamisella, kuten kaikki korttipelit. Jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi korttia. Ensimmäinen pelaaja aloittaa pelin lyömällä valitsemansa kortin pöytään.

Muut pelaajat pelaavat vuorollaan yhden kortin pöytään. Kortin on oltava samaa maata kuin ensimmäisenä pelattu kortti tai valttia. Korkeimman samaa maata olevan kortin tai valtin pelaaja voittaa tikin ja kerää kaikki pelatut kortit. Voittoritari on korkein kortti jokaisessa maassa, ja se voittaa kaikki muut kortit samassa maassa, ellei valtti ole pelissä.

Valtti on valinnainen kortti, joka voi voittaa kaikki muut kortit, riippumatta maasta. Valtti valitaan yleensä ennen pelin aloittamista. Kierroksia pelataan niin kauan, kunnes kaikki kortit on pelattu. Eniten tikkejä kerännyt pelaaja voittaa pelin.

Tikki korttipeli säännöt Suomessa

Suomessa Tikkiä pelataan hieman muista maista poikkeavilla säännöillä. Tässä on joitakin yleisimpiä eroavaisuuksia:

  • Voittoritari on korkein kortti jokaisessa maassa, paitsi valtissa.
  • Valtti on valinnainen kortti. Mutta jos sitä käytetään, se on korkein kortti kaikissa maissa.
  • Jos pelaajalla ei ole samaa maata olevaa korttia kuin aloituskortti, hän voi pelata minkä tahansa kortin, myös valtin.
  • Tikin voittanut pelaaja saa aloittaa seuraavan kierroksen.

Kerää Tikkejä säännöt

”Kerää Tikkejä” on Tikki-pelin variaatio. Siinä pelaajat keräävät pisteitä sen sijaan, että kilpailisivat tikkien lukumäärästä. Korteille on määritetty pistearvot, ja eniten pisteitä keräävä pelaaja voittaa pelin.

Viimeinen kortti Tikki säännöt

”Viimeinen kortti” on toinen Tikki-pelin variaatio. Siinä pelaajat pelaavat yhden kortin kerrallaan, ja korkeimman kortin pelaaja voittaa tikin. Tätä variaatiota pelataan usein ilman valttipakkoa.

Pakot Tikki pelissä

Tikki-pelissä on muutamia pakkoja, joita pelaajien pitää noudattaa:

  • Pelaajan on pelattava samaa maata oleva kortti kuin aloituskortti, jos hänellä on sellainen.
  • Jos pelaajalla ei ole samaa maata olevaa korttia, hänen on pelattava valtti, jos hänellä on sellainen.
  • Jos pelaajalla ei ole samaa maata olevaa korttia tai valttia, hän voi pelata minkä tahansa kortin.

Pelin kulku yhdellä maalla

Jos Tikkiä pelataan yhdellä maalla, pelaajien on pelattava samaa maata oleva kortti kuin aloituskortti. Jos pelaajalla ei ole saman maan korttia kuin aloituskortti, hän voi pelata minkä tahansa kortin.

Pelin kulku maan pyydöllä

Jos pelaaja pyytää maata, jolla hänellä ei ole yhtään korttia, hän voi pelata minkä tahansa kortin ensimmäisenä pöytään.

Jos pelaaja kieltäytyy antamasta pyydettyjä kortteja, hän ei voi pelata samaa maata olevaa korttia seuraavalla kierroksella.

Jos pelaajalla ei ole samaa maata olevaa korttia tai valttipakkoa, hän voi pelata minkä tahansa kortin.

Pelistrategia

Muutamia strategioita Tikki-korttipeliin pelin parantamiseksi:

  • Harkitse pelaajamäärää. Pienemmällä pelaajamäärällä on helpompi seurata korttien liikkeitä ja ennustaa pelin etenemistä.
  • Sopikaa säännöistä pelin alkaessa. Pelaajien pitää tietää valtit ja se, mitä tikkiä pelataan.
  • Kun saat kortit jaossa, käytä hetki niiden arvioimiseen. Mitkä ovat korttiesi vahvuudet ja heikkoudet?
  • Seuraa korttien liikkumista.
  • Bluffaa. Joskus kannattaa bluffata ja pelata korkea kortti, vaikka käsi ei olisikaan kovin vahva. Se saa yleensä vastustajat varovaisimmiksi.
  • Pelaa valtit järkevästi.
  • Keskity pisteiden tai tikkien keräämiseen sen mukaan, mitä Tikkiä pelaatte.

Näiden strategioiden avulla voit parantaa mahdollisuuksiasi voittaa Tikki-pelissä. Muista kuitenkin, että onnea on myös mukana pelissä. Tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia pelaamisesta!

Miten voitan Tikissä?

Tikissä voittaa seuraamalla pelin kulkua ja korttien liikkeitä. Tikin kohdalla pätee myös vanha sanonta: ”Harjoitus tekee mestarin”. Toisin sanoen pelaamalla paljon ja eri pelaajien kanssa tulet paremmaksi ja opit uusia pelityylejä ja strategioita.

Tikki korttipeli netissä

Netistä löytyy useita erilaisia Tikki-aiheisia sivustoja ja nettipelejä. Ne ovat erinomaisia apuvälineitä tikki-pelin opetteluun, harjoitteluun sekä pelityylien että strategioiden testaamiseen.

Yhteenveto

Tikki-pelejä on lukemattomia erilaisia. Tikki-korttipeli on näistä yksinkertaisin peli, josta löytyy lukuisia muunnoksia. Pelityyppi tunnetaan niin Suomessa kuin maailmallakin, ja osa maailman ensimmäisistä korttipeleistä (erityisesti Euroopassa) oli nimenomaan tikkipelejä.

Peli on nopeaa, jännittävää ja hauskaa samanaikaisesti. Se on helppo oppia ja sopii pelaajille vauvasta vaariin.