Laivanupotus

AdminSB

Laivanupotus

Laivanupotus on klassinen strategiapeli. Sitä on pelattu jo vuosisatojen ajan. Se on helppo oppia, mutta vaikea hallita, Peliä voi pelata melkeinpä missä vain ja monilla eri tavoilla. Pelin voi ostaa kaupasta eri muodoissa ja peliä voi pelata ruutupaperilla tai ylipäätään paperilla. Pelistä löytyy myös nykyään kymmeniä ellei jopa satoja versioita tietokoneille, mobiililaitteille ja pelikonsoleille.

Laivanupotus on yksi niitä pelejä, joita jokainen pelaa varmasti jossakin vaiheessa elämäänsä jollakin pelin monista muodoista.

Minkälainen Laivanupotus on lautapelinä?

Yksinkertaisimmillaan pelilauta on ruutupaperin pala tai pala paperia, johon on piirretty ruudukko koordinaatein. Lisäksi löytyy erilaisia ostettavia versioita pelistä. Niissä pelilauta on kartonkia tai muuta materiaalia, ja siihen on painettu tai maalattu ruudut sekä koordinaatit. Laivat voivat sitten olla erilaisia merkkejä, joilla laivat merkitään pelilaudalle. Joissakin peleissä on vähän yksinkertaisempia pelimerkkejä, ja toisissa peleissä on jopa pieniä laivoja.

Tarvikkeet peliin ovat:

  • kaksi pelialustaa (paperi ja kynä sopivat hyvin, mutta saatavilla on myös lautapelejä ja digitaalisia versioita)
  • laivat: risteilijä (pituus 5 ruutua), taistelulaiva (pituus 4 ruutua), hävittäjä (pituus 3 ruutua), sukellusvene (pituus 2 ruutua), torpedovene (pituus 1 ruutu)
  • merkit osumien ja ohilaukausten seuraamiseen

Laivojen nimet, määrät ja mitat voivat vähän vaihdella peliversioittain.

Miten Laivanupotusta pelataan?

Laivanupotus on kahden pelaajan peli. Peliä voidaan pelata ihan parilla ruutupaperin palalla ja kynällä. Vaihtoehtoisesti voi ostaa laivanupotuspelin kaupasta tai ladata digiversion.

Pelissä pelaajat asettelevat laivat pelilaudalleen. Tämän jälkeen niitä koetetaan upottaa antamalla pelilaudan ruutujen koordinaatteja vuoron perään. Osumasta saa aina uuden pelivuoron.

Laivanupotus säännöt

Jokainen pelaaja sijoittaa laivansa omalle pelilaudalleen piilossa vastustajalta. Laivojen on oltava sijoitettu vaakasuoraan tai pystysuoraan, eivätkä ne saa koskettaa toisiaan (paitsi kulmittain).

Pelin kulku

Peli etenee yksinkertaisuudessaan niin, että pelaajat ampuvat vuorotellen toistensa laivoja koordinaatteja antamalla. Koordinaatit muodostuvat ruudun kirjaimesta ja numerosta (esim. D3).

Mikäli ampuja osuu laivaan, hän saa uuden pelivuoron. Samoin myös laivan upotessa ampuja saa lisävuoron. Mikäli ammuttaessa ei tule osumaa, pelivuoro siirtyy toiselle pelaajalle.

Alkuvalmistelut

Kukin pelaaja asettelee laivat omalle pelilaudalleen ohjeiden mukaan.

Laivojen asettelu

Laivojen on oltava sijoitettuna vaakasuoraan tai pystysuoraan, eivätkä ne saa koskettaa toisiaan (paitsi kulmittain).

Taistelu voi alkaa

Kun laivat ovat paikoillaan, peli voi alkaa. Ampuminen tapahtuu sanomalla koordinaatit vastustajalle. Tämän jälkeen vastustaja ilmoittaa, että tuliko osuma vai huti. Jos alus uppoaa, se on myös ilmoitettava.

Voit pelata myös tietokoneella

Laivanupotus-pelistä löytyy monia eri versioita tietokoneellakin pelattavaksi. Osa on vähän yksinkertaisempia ja toiset vähän vaativampia sekä näyttävämpiä. Yksinkertaisimmillaan tietokoneversio voi olla vain digitoitu ruutupaperilla pelattava versio tietokonetta vastaan. Hienoimmissa versioissa perusidea on säilynyt, mutta peliä voi pelata verkon kautta toisia vastaan. Ampuminen voi jopa olla animoitu, ja aseitakin voi jopa valita.

Laivanupotus pelin historia

Laivanupotuksen tarkka syntyhistoria on ollut mahdotonta selvittää. Laivanupotuksen kaltaisia pelejä on pelattu jo vuosisatoja eri muodoissa. Pelilaudasta on ensimmäisiä viitteitä ja villi teoria Yhdysvaltain sisällissodan ajalta. Tuolloin syntyi paljon erilaisia lautapelejä.

Toinen teoria on, että paperilla ja kynällä pelattava yksinkertainen versio olisi syntynyt ensimmäisen maailmansodan (1914-1918) tuoksinnoissa. On oletettu, että sota olisi inspiroinut tähän peliin, ja ihmiset olisivat aloittaneet pelaamisen viihdyttääkseen itseään rintamalla ja kotona.

Kolmas teoria viittaa siihen, että laivanupotus pohjautuisi ensimmäisen maailmansodan aikaiseen salaiseen sodankäyntiin. Tuolloin salaisia koodeja ja tekniikoita käytettiin vihollisen laivojen löytämiseen ja tuhoamiseen. Laivanupotus voisi olla symbolinen tulkinta tästä sodankäynnin muodosta.

Varmaa tietoa ei siis ole, mutta todennäköisesti laivanupotus on kehitelty useamman eri lähteen pohjalta. 1800-luvun lopulta on ensimmäisiä dokumentoituja merkkejä laivanupotuksen lautapeliversiosta.

Peli on kuitenkin syntynyt. Se elää ja kehittyy koko ajan. Uusia variaatioita ja versioita syntyy. Ruutupaperilla ja kynällä pelattava versio on kuitenkin varmasti tavallisin ja suosituin.

Strategiat ja vinkit pelaamiseen

  • Yritä piilottaa laivasi strategisesti, jotta vastustajan on vaikea löytää niitä.
  • Pidä kirjaa sekä omista että vastustajan ampumista laukauksista, jotta voit välttää ampumista samoihin ruutuihin uudelleen.
  • Kun osut, ammu aina uudelleen viereisiin ruutuihin,
  • Arvaa vastustajan laivojen sijainti heidän ampumistaan koordinaateista.
  • Ajattele loogisesti. Jos upotat risteilijän, tiedät, että vastustajalla ei voi olla enää toista risteilijää. Voit siis eliminoida kaikki ruudut, joissa toinen risteilijä voisi olla.
  • Ole aggressiivinen ja hyökkää, kun sinulla on tilaisuus!

Kuinka voitan Laivanupotuksessa?

Laivanupotuksessa voittaa tuurilla ja hyvällä strategialla. Pelin voittaa se pelaaja, joka upottaa ensin vastustajan kaikki laivat. Laukauksista kannattaa pitää kirjaa – niin omista kuin vastustajan. Omia seuraamalla et ammu turhaan tyhjiin ruutuihin. Vastustajan ammunnat saattavat puolestaan paljastaa vastustajan laivojen sijainnin.

Yhteenveto

Laivanupotus on hauska ja jännittävä peli, joka sopii kaikenikäisille. Se on loistava tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Laivanupotus on myös peli, jota on helppo pelata. Pelaamiseen ei tarvita välttämättä kuin pari arkkia paperia ja kaksi kynää.