Shanghai korttipeli

AdminSB

Shanghai korttipeli

Shanghai korttipeli on yksi ehkä suosituimmista rommipelin muunnoksista. Sitä voi pelata 3-6 pelaajaa. Pelissä koetetaan yhdistää omia kortteja muihin kortteihin ja päästä eroon omista korteista. Shanghai on tempoltaan vauhdikas, taktinen peli, joka sopii hyvin seurapeliksi.

Miten pelata Shanghai korttipeliä?

Shanghaita voi pelata 3-6 pelaajaa. Peliin tarvitaan kaksi tavallista 52 kortin pakkaa eli yhteensä 104 korttia. Lisäksi tarvitaan pisteiden kirjaamiseen välineet, joko paperia ja kynä tai pistelaskuappi.

Shanghai korttipeli säännöt

Shanghaissa pelataan seitsemän kierrosta, joilla koetetaan kerätä eri tyyppisiä korttiyhdistelmiä. Ensimmäisellä kierroksella voi olla esimerkiksi tavoitteena kerätä kolme samaa numeroa (esim. kolme ruutukymppiä). Pelikierros alkaa sillä, että etupelaaja laittaa pöytään yhden kortin kuvapuoli ylöspäin. Tämä avaa avopakan.

Tämän jälkeen lähtevät pelivuorot kiertämään. Pelaajat voivat vuorollaan:

  • Ottaa avopakan päällimmäisen kortin, jos se sopii hänen kädessä oleviin yhdistelmiin.
  • Nostaa kortin nostopakasta.

Jos pelaaja ei halua avopakan päällä olevaa korttia, muut pelaajat voivat huutaa ”Shanghai” ja ottaa kortin itselleen. Huutajan on kuitenkin myös nostettava sakkokortti nostopakasta eikä hän saa pudottaa kortteja sillä kierroksella.

Mikäli pelaajalla on kierroksella tavoiteltu yhdistelmä kädessään, hän voi laittaa sen kuvapuoli ylöspäin avopakkaan. Tämä on varteenotettava vaihtoehto, jos haluaa päästä korteista eroon nopeasti ja kerätä pisteet kotiin. Kun pelaaja on pöydännyt yhdistelmän, hän vetää uuden kortin nostopakasta.

Pelaaja voi säilyttää yhdistelmän kädessään parempaa pöytäystilaisuutta varten. Tämä kannattaa aina joskus useampien yhdistelmien keräämiseksi kerralla tai vastustajan kerätessä samanlaista yhdistelmää. Käsikortteja ei lasketa pöydälle koskaan ennen kuin kierros on ohi.

Jos pöytään on jo laitettu samanlainen yhdistelmä, pelaaja voi lisätä kortteja siihen omalla vuorollaan.

Peli päättyy, kun yksi pelaajista pääsee eroon käsikorteistaan. Tämän jälkeen lasketaan muiden pelaajien kädessä olevat kortit yhteen. Voittaja on se pelaaja, joka saa vähiten pisteitä.

Korttien jako pelin alussa

Pelin alussa pakat sekoitetaan hyvin. Kaikille pelaajille jaetaan 12 korttia, paitsi niin sanotulle etupelaajalle. Tämä saa 13 korttia. Jäljelle jääneet kortit asetetaan pöydälle kuvapuoli alaspäin nostopakaksi.

Pelin tavoite ja kulku

Pelissä koetetaan kerätä korttiyhdistelmiä käsikorteista sekä pöydässä olevista korteista. Tämän jälkeen pelikierrokselle tavoitellun tai tavoitellut yhdistelmät voi pöydätä pelivuorollaan. Tavoitteena on päästä eroon kaikista käsikorteista.

Vinkit pelaamiseen

Tässä muutamia vinkkejä ja strategioita Shanghai-peliin:

  • Seuraa vastustajien kortteja. Se antaa vihjeitä siitä, millaisia yhdistelmiä he ovat muodostamassa. Voit kenties estää heitä
  • Suunnittele valmiiksi seuraavan kierroksen tavoiteyhdistelmää ja pelaa sen mukaisesti. Kerää kortteja yhdistelmän muodostamiseksi. Hankkiudu eroon turhista korteista.
  • Pelaa jokerit (mustat kakkoset) viisaasti. Ne voivat toimia minkä tahansa numeron tai maan korttina. Käytä niitä harkiten täydentääksesi yhdistelmiä tai estääksesi vastustajia muodostamasta omiaan.
  • Hallitse pöytää. Kun pöytäät yhdistelmän, tee se sellaisessa kohtaa peliä, että se vaikeuttaa muilta pelaajilta samanlaisten yhdistelmien muodostamista.
  • Ole rohkea, mutta älä uhkarohkea: Joskus on hyvä ottaa riskejä ja yrittää muodostaa haastavia yhdistelmiä, mutta älä ole liian uhkarohkea. Jos et onnistu, saatat joutua keräämään paljon pisteitä käteesi.

Miten voitan Shanghai korttipelissä?

Edellä mainitut vinkit auttavat jonkin verran voiton saavuttamisesta. Shanghai on kuitenkin sekä onnen että strategian peli. Peliä ja liikkuvia kortteja pitää seurata aktiivisesti. Pelissä pitää oppia tekemään päätöksiä, koska yhdistelmät kannattaa pöydätä ja koska säilyttää. Keskity peliin. Kerää aina kierroksen yhdistelmiä.

Erikoistilanteet

Shanghai-pelissä on muutamia erikoistilanteita, jotka kannattaa pitää mielessä.

Jos nostopakka loppuu kesken kierroksen, poislaitettujen korttien pakka sekoitetaan uudeksi nostopakaksi. Vuorossa oleva pelaaja ei saa laittaa tältä kierrokselta nostettua korttia heti pois. Pelaajan on pelattava jokin muu kädessä oleva kortti.

Jos sekä nostopakka että poislaitettujen korttien pakka on käytetty, peli jatkuu normaalisti. ”Shanghai!”-huutoa ei voi kuitenkaan enää tehdä. Jokainen pelaaja vuorollaan laittaa yhden kortin pois, vaikka ei haluaisi avointa korttia. Sakkokortteja ei myöskään jaeta.

Viimeisellä, seitsemännellä kierroksella on käytössä poikkeussääntö koskien jokereita (mustat kakkoset). Kun pelaaja on pelannut pöytään, ja hänen vuoronsa on ohi, muut pelaajat voivat vaihtaa yhden omista korteistaan pöydällä olevaan jokeriin, mikäli tämä sopii heidän yhdistelmäänsä. Vaihdettua jokeria ei saa pitää kädessä, vaan se on pelattava välittömästi omiin tai vastustajan pöytäyksiin.

”Shanghai” -huuto väärässä paikassa antaa huutajalle sakkokortin. Jos pelaaja vahingossa nostaa useamman kuin yhden kortin nostopakasta, hän saa pitää kaikki nostamansa kortit.

Pisteiden laskenta ja pelin lopetus

Pisteet lasketaan pelin päättyessä. Pisteet tulevat seuraavasti:

  • Kuvakorteista (J, Q, K, A) tulee 10 pistettä per kortti
  • Numerokorteista saa niiden silmäluvun mukaiset pisteet
  • Jokereista saa 50 pistettä

Vähiten pisteitä kerännyt pelaaja on voittaja.

Yhteenveto

Shanghai on nopeatempoinen, taktinen rommipeli. Se on lisäksi melko helposti opittava ja erityisen mukaansa tempaava.