Miinaharava

AdminSB

Miinaharava

Miinaharava on pelien klassikko, joka on ihastuttanut pelaajia jo 25 vuoden ajan. Mutta mikä on pelin suosion salaisuus, ja miten miinaharavassa voi voittaa? Hyppää mukaan, ja jaamme kanssasi kaikki miinaharavan salaisuudet.

Mikä on Miinaharava?

Miinaharava on peli, jonka pelilaudalle on piilotettu miinoja. Sinun pelaajana tulee löytää nuo miinat – tai räjähdät kappaleiksi. Peli on itsessään hyvin yksinkertainen, mutta samalla se on erittäin jännittävä, ja syketasoa voi nostaa valitsemalla eri vaikeustasoja, pelaamalla kelloa vastaan tai luomalla oman pelilaudan.

Miten Miinaharavaa pelataan?

Miinaharavan pelissä pelilaudan kaikki ruudut ovat paljastamattomia. Sinun tehtäväsi on selvittää missä miinat ovat, ja merkitä ne lipuilla. Yläreunassa oleva hymiönaama kertoo edistymisesi tason, ja jos pelissä menee hyvin, hymynaama pysyy hymyilevänä. Hymynaamasta voit myös aloittaa uuden pelin, ja pelilauta nollaantuu.

Miinaharava säännöt

Miinaharavassa on neljä eri tasoa, jotka ovat

  • helppo: 9 x 9 ruudun pelilauta, jossa on 10 miinaa
  • keskivaikea: 16 x 16 pelilauta, jossa on 40 miinaa 
  • vaikea: 30 x 16 pelilauta, jossa on 99 miinaa
  • kustomoitava: voit valita haluamasi miinojen ja laudan ruutujen määrän

Ennen pelin aloitusta sinun tulee valita haluamasi vaikeustaso, ja tämän jälkeen lähteä miinajahtiin. Tärkeimmät työkalut miinoja etsiessä ovat pelilaudan lähellä oleva hymynaama, joka kertoo, miten edistyt pelissä, ruutuihin ilmestyvät numerot, sekä liput.

Iloinen hymiö on oletusilme, joka näkyy, kun uusi peli aloitetaan. Kun painat hiirellä laudan jonkin ruudun yllä, muuttuu hymiö yllättyneeksi. Tämä tarkoittaa, että ruutua tai miinaa kaivetaan, mutta lopputulos on vielä epäselvä. Jos hymiö muuttuu räjähtäneeksi, tiedät, että olet hävinnyt pelin ja räjähtänyt. Kun hymynaamalla on lasit päässä, on se voittajan merkki, ja olet pärjännyt hyvin pelilaudalla ja voittanut pelin.

Ruutuihin ilmestyvät numerot kertovat, kuinka lähellä miinat ovat ruudusta. Nyt on sinun tehtäväsi löytää miinat ja merkitä ne lipuilla. Vihreä lippu merkitsee varman miinan, keltainen epävarman, ja punainen on väärin merkityn miinan merkki. Perinteisessä miinaharavassa lipun väri on punainen, mutta variaatioissa lipun väri voi vaihdella.

Pelin rikas historia

Miinaharava (engl. Minesweeper) on alun perin amerikkalaisen Robert Donnerin kehittämä peli vuodelta 1989. Retrostatuksestaan huolimatta miinaharava on pitänyt suosionsa jo 35 vuoden ajan. Suureen tietoisuuteen peli nousi vuonna 1992, kun siitä tuli osa Windowsin käyttöliittymää. Nykyään miinaharavan voi ladata erillisestä sovelluskaupasta.

Pelin tavoite ja kulku

Peli etenee niin, että pelaaja paljastaa miinat klikaten paljastamattomia ruutuja hiiren vasemmalla näppäimellä. Jos ruudussa on miina, se räjähtää ja peli päättyy. Jos avatun ruudun yhdessä tai useammassa naapuriruudussa ei ole yhtään miinaa, peli avaa kaikki siihen yhteydessä olevat kaikki miinattomat ruudut, ja näyttää numeroin, kuinka lähellä miinat ovat. Lisäksi peli näyttää alueen reunalla olevat ruudut, joiden naapurissa on miina. Tämä ei aina helpota miinojen etsintää, mutta se nopeuttaa peliä etenkin jos pelaat suurella laudalla. Voit nyt lipulla merkitä miinojen paikan hiiren oikeaa näppäintä käyttäen. Peli päättyy, kun olet merkinnyt kaikki miinalliset ruudut lipulla, ja muut ruudut ruudukosta on paljastettu. 

Miinaharava variaatiot

Miinaharavaa on mahdollista pelata myös kelloa vastaan. Tällöin sinun tulee pelaajana selvittää pelilauta ja kaikki kätketyt miinat ennätysajassa. Toinen jännä muunnelma on oman pelilaudan luominen. Voit siis luoda juuri sellaisen ruudukon kuin haluat halumallasi miinamäärällä. Personoitava versio on täydellinen heille, jotka ovat jo ehkä hieman kyllästyneet perusversioon, ja kaipaavat lisää haastetta.

Parhaat strategiat ja vinkit pelaamiseen

Miinaharavassa pärjää parhaiten päättelemällä. Olemme lisänneet tähän muutamia strategioita, joiden avulla voit parantaa mahdollisuuksiasi. 

  1. Miinaharava on täynnä todennäköisyyksiä. Tunnistamalla kuviot tunnistat todennäköisyydet. Tunnistamalla kuvioita voit merkitä tai tyhjentää ruutuja mahdollisimman nopeasti – hyvä vinkki, jos pelaat esimerkiksi kelloa vastaan. 
  2. Miinaharavaan kuuluu myös tuuri. Siksi peli kannattaa aina aloittaa satunnaisilla klikkauksilla. Klikkaa satunnaisesti n. kymmentä ruutua pitkin pelilautaa. Yleensä ensimmäinen miina osuu kohdalle nopeasta, mutta joskus – satunnaisuuden osuessa 1:10 – pystyt avaamaan pari laajempaa aluetta tällä tavalla. Suuret avoimet alueet pelilaudalla auttavat aina etenemään.
  3. Nopeus on valttia. Pyri aina ratkaisemaan pelilauta minimaalisella määrällä klikkauksia.

Voiko tuurilla voittaa?

On niitä, jotka uskovat tuuriin, ja osa vannoo strategian nimeen. Miinaharavassa on aina kyse sattumasta, kun ruutuja lähtee avaamaan. Miina voi lymytä jo ensimmäisessä ruudussa, jota klikkaat, jolloin kyse on tuurista. Omia voittomahdollisuuksia voi tietenkin parantaa oppimalla tunnistamaan miinaharavan kuvioita, joten strategisella otteellakin pärjää pitkälle tuurin lisäksi.

Miinaharava online-pelinä

Miinaharavaa on helppoa pelata verkossa. Koska peli on ollut olemassa niin kauan, ja sillä on uskollinen kannattajajoukko, netti tarjoaa laajan skaalan erilaisia miinaharavapelejä ja variaatioita – jopa miinaharavaturnauksia. Peli on mahdollista ladata myös omaan puhelimeen Google Play-kaupasta.

Käyttöliittymässä navigoiminen

Miinaharavan käyttöliittymä on yksinkertainen, ja siinä on vain vähän grafiikkaa. Pelissä on siis helppo navigoida, ja sitä voi pelata joko puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Pelaaja tarvitsee vain hyvät hoksottimet ja painikkeet, joilla selvittää, missä miinat lymyävät.

Yhteenveto

Miinaharava ihastuttaa pelaajiaan vuodesta toiseen. Vaikka peli on yksinkertainen, eikä siinä ole erikoista käyttöliittymää tai erikoisefektejä, silti se jaksaa ihastuttaa pelaajia vuodesta toiseen. Miinaharava onkin mukava peli, jossa kaikki on sattumankauppaa, mutta omalla päättelyllä pelikenttä on mahdollista ratkaista, ja päästä miinaharavamestariksi.

UKK

Tässä usein kysytyt kysymykset liittyen miinaharavaan.

Mikä on Miinaharavan tarkoitus?

Miinaharavan tarkoitus on löytää pelilaudalle piilotetut miinat.

Miten pelata Miinaharavaa?

Miinaharavaa pelataan valitsemalla haluamasi pelitaso, ja tämän jälkeen etsitään miinoja. Pelilaudan numerot kertovat, kuinka lähellä miinat ovat.

Kuka on tehnyt Miinaharavan?

Miinaharavan on luonut Robert Donner.