Wingspan

AdminSB

Wingspan

Wingspan on näyttävä ja mukaansatempaava lautapeli, joka sopii kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille. Se on todellinen lintuharrastajan unelmapeli. Se on helppo oppia, mutta varsin haastava hallita. Pelissä on aina paljon uutta löydettävää jokaisella pelikerralla. Wingspan on peli juuri sinulle, jos etsit peliä, joka on hauska ja opettavainen.

Mikä on Wingspan?

Wingspan on palkittu korttipeli 1-5 pelaajalle. Pelaajat kisaavat parhaiden lintukokoelmien rakentamisesta. Se on helppo oppia, mutta haastava hallita. Pelissä on näyttävät ja kauniit kuvitukset seka ainutlaatuinen pelimekaniikka, joka tekee siitä todella mukaansatempaavan. Peli on myös hauska väline oppia lisää linnuista ja luonnosta.

Peli sisältää: 5 pelaajalautaa, 170 lintukorttia, 100 ruokakorttia, 1 tavoitelaudan, 8 tavoitelaattaa, 26 bonuskorttia, 40 toimintokuutiota, pistelehtiön ja korttitelineen.

Miten sitä pelataan?

Wingspanissa pelaajat keräävät lintuja ja pelaavat niitä omille luonnonsuojelualueilleen. Jokaisella linnulla on ainutlaatuisia kykyjä, jotka voivat auttaa pelaajia hankkimaan ruokaa, munimaan munia, houkuttelemaan muita lintuja ja keräämään pisteitä. Pelaaja, jolla on eniten pisteitä pelin lopussa, voittaa.

Wingspan säännöt

Wingspan peli etenee seuraavasti eri vaiheissa. Pelissä kerätään ja pelataan lintukortteja. Jokaisella lintukortilla on neljä elementtiä: elinympäristö, ruokavalio, nokka ja kyky. Nämä elementit määräävät, mihin luonnonsuojelualueelle lintu voidaan pelata, mitä ruokaa se tarvitsee ja mitä kykyjä sillä on.

Lintukorttien kerääminen

Pelaajat vuorotellen nostavat lintuja ruokinta-automaatista tai lintukorttitelineeltä.

Lintujen pesät

Pelaajat voivat pelata lintuja omille luonnonsuojelualueilleen. Jokaisella luonnonsuojelualueella on kolme pesää, joihin lintuja voi pelata.

Lintujen munat

Kun lintu pelataan pesään, pelaaja voi asettaa siihen munan. Munat antavat pelaajille pisteitä pelin lopussa.

Lintujen ruokaa

Linnut tarvitsevat ruokaa voidakseen pelata. Pelaajat voivat hankkia ruokaa ruokinta-automaatista tai lintukorteilla.

Peli päättyy, kun jokainen pelaaja on pelannut kaikki linnut kädestään. Pelaajat saavat pisteitä munista, linnuista ja pelatuista bonuskorteista. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa. Pisteet lasketaan seuraavasti:

  • Munat: Jokainen muna on yhden pisteen arvoinen.
  • Linnut: Jokaisella linnulla on pistearvo, joka on painettu sen korttiin.
  • Bonuskortit: Bonuskorteista saa pisteitä pelin tavoitteiden saavuttamisesta.

Pelin aloitus

Kukin pelaaja asettaa pelilautansa niin, että se on helposti ulottuvilla. Pelilaudan on hyvä olla myös toisten pelaajien nähtävissä. Lintukortit sekoitetaan yhdeksi pakaksi. Pakka asetetaan kuvapuoli alaspäin pöytään. Pakasta otetaan kolme päällimmäistä korttia, ja ne asetetaan kuvapuoli näkyvissä lintukorttitelineeseen.

Kukin pelaaja saa 8 omaa pelinappulaa. Pelaajista valitaan ensimmäinen pelaaja aloittamaan peli, ja hänelle annetaan ensimmäisen pelaajan merkki (lintusymbolilla varustettu pelilaatta). Muut pelaajat saavat yhden jokaisesta ruokalajeista omaan varastoonsa; marja, vehnä, kala, mato ja jyrsijä.

Ruoka ja munat asetetaan pelilaudan viereen pelaajien saataville erillisiin pakkoihin. Jos bonuskortit ovat mukana pelissä, ne sekoitetaan omaksi pakaksi pelilaudan viereen. Jokaiselle pelaajalle jaetaan myös kaksi bonuskorttia kuvapuoli alaspäin.

Tavoitekorttipakka sekoitetaan ja jaetaan jokaiselle pelaajalle kaksi korttia kuvapuoli alaspäin. Ne asettavat pelin aikana tavoitteita, joiden suorittamisesta pelaajat saavat bonuspisteitä pelin lopussa.

Pelin eteneminen

Pelivuorot etenevät myötäpäivään. Pelaajat voivat valita pelivuorollaan, mitä he haluavat vuorollaan tehdä:

  • Pelaaja voi pelata lintuja. Tällöin pelaaja valitsee kädestään yhden linnuista ja pelaa sen yhteen kolmesta luonnonsuojelualueestaan pelilaudalla. Tarvittava ruokakustannus maksetaan omassa varastossa olevilla ruokakorteilla.
  • Munien muniminen pesään luonnonsuojelualueella, jossa on jo lintu. Tällöin pesään asetetaan yksi muna.
  • Pelaaja voi hankkia ruokaa ruokinta-automaatista heittämällä ruokanoppaa.
  • Pelaaja voi nostaa lintukortin joko lintukorttitelineestä tai pakasta käteensä.

Pelin historia

Wingspanin matka on ollut vaikuttava. Se on muutamassa vuodessa noussut pöytäpeliklassikoksi. Pelin tie ihmisten suosioon ja tietoisuuteen on erinomainen esimerkki, miten hyvä peli luodaan. Siinä yhdistyvät intohimoinen pelin suunnittelu näyttävien ja kauniiden grafiikoiden sekä mukaansatempaavan pelimekaniikan kanssa. Peli jatkaa suosiotaan ja innostaa uusia pelaajia tutustumaan lintumaailmaan.

Pelin esiversio syntyi 2016 linnuista ja luonnosta innostuneen Elizabeth Hargraven toimesta. Hän esitteli pelin isolle lautapelijulkaisijalle. Sopimus syntyi heti vuonna 2017, ja parin vuoden tiukan hienosäädön sekä viimeistelyn jälkeen peli tuli kauppoihin maaliskuussa 2019. Peli oli yleisön suosikki välittömästi.

Wingspan sai niin pelaajien kuin kriitikoiden ylistystä upeista kuvituksistaan, mukaansatempaavasta pelimekaniikastaan ja siitä, että se on helppo oppia. Peli on voittanut useita palkintoja, mukaan lukien arvostetun Kennerspiel des Jahres -palkinnon vuonna 2019.

Suuren suosion myötä pelistä on julkaistu useita laajennuksia, jotka lisäävät uusia lintuja, kykyjä ja pelimuotoja. Näitä ovat esimerkiksi ”Euroopan linnut” ja ”Oseanian linnut”. Wingspanista on saatavilla myös digitaalinen versio, jota voi pelata Steamissa ja mobiililaitteilla.

Strategia voittamiseen

  • Suunnittele etukäteen, minkälaisia lintuja haluat houkutella luonnonsuojelualueillesi. Esimerkiksi lintujen kyvyt auttavat sinua hankkimaan lisää ruokaa, munimaan enemmän tai keräämään pisteitä tehokkaammin.
  • Älä käytä kaikkia resurssejasi heti pelin alussa. Pidä ruokavarastosi täynnä, jotta voit pelata lintuja myöhempää peliä varten.
  • Kun bonuskortit ovat mukana pelissä, tutustu bonuskortteihin ja suunnittele strategia niiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Nämä pisteet voivat olla ratkaisevia pelin lopputuloksen kannalta.

Lautapelikorttien elementtien arvot

Kussakin Wingspanin lautapelikortissa on neljä tärkeää elementtiä. Ne vaikuttavat siihen, mihin luonnonsuojelualueelle lintu voidaan pelata, mitä ruokaa se tarvitsee ja mitä kykyjä sillä on. Nämä elementit ovat:

  1. Elinympäristö. Alue, jossa lintu elää ja liikkuu luonnossa. Pelilaudalla on neljä erilaista luonnonsuojelualuetta: metsä, ruohomaa, kosteikko ja vuori. Linnun elinympäristösymbolin tulee vastata sen luonnonsuojelualueen symbolia, johon pelaaja haluaa pelata sen.
  2. Ruokavalio osoittaa, mitä ruokaa lintu tarvitsee elääkseen. Pelissä on viisi erilaista ruokaa: marja, vehnä, kala, mato ja jyrsijä. Linnun ruokavaliosymboli kertoo, mitä ruokalajeja pelaajan täytyy maksaa voidakseen pelata kyseisen linnun.
  3. Nokka näyttää linnun nokkatyypin. Se puolestaan kertoo, miten ja mitä ravintoa lintu hankkii. Pelissä on kolme erilaista nokkatyyppiä: siemensyöjä (pähkinän kuva), hyönteissyöjä (hyönteisen kuva) ja peto (saalistajan tassun kuva). Nokkatyypillä on joskus vaikutusta myös linnun kykyihin.
  4. Kyky -tekstiosuus kortin alaosassa kertoo linnun erityiskyvystä. Kyvyt voivat auttaa pelaajaa hankkimaan ruokaa, munimaan munia, houkuttelemaan muita lintuja tai keräämään pisteitä tehokkaammin. Linnun kyky on ainutlaatuinen kyseiselle lajille ja voi vaikuttaa pelin strategiaan merkittävästi.

Wingspan lautapelin pisteytys

Winspan -pelissä lasketaan pisteen pelin päättyessä pelaajille seuraavasti:

  • Munat: Jokainen muna on yhden pisteen arvoinen.
  • Linnut: Jokaisella linnulla on pistearvo, joka on painettu sen korttiin.
  • Bonuskortit: Bonuskorteista saa pisteitä pelin tavoitteiden saavuttamisesta.

Eniten pisteitä saanut pelaaja on pelin voittaja.

Miten peli loppuu?

Peli päättyy, kun jokainen pelaaja on pelannut kaikki linnut kädestään. Pelaajien pisteet lasketaan sääntöjen mukaisesti. Pelaajat saavat pisteitä munista, linnuista ja pelatuista bonuskorteista. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Yhteenveto

Wingspan on todellinen lintuharrastajan sekä linnuista ja luonnosta ylipäätään kiinnostuneen unelmapeli. Sitä voi pelata 1-5 pelaajaa lähes iästä riippumatta. Hienot ja kauniit kuvat sekä uniikki pelimekaniikka tekevät pelistä mukaansatempaavan ja jännittävän. Peliä kiitellään paljon myös siitä, että sitä jaksaa pelata pidempäänkin, kun pelillä on aina uutta annettavaa jokaisella pelikierroksella. Peli opettaa myös paljon linnuista ja luonnosta.