Menolippu

AdminSB

Menolippu

Menolippu tai Ticket to Ride on vuonna 2004 julkaistu rautatieaiheinen lautapeli. Pelistä tuli varsinainen kruununjalokivi luojalleen Alan R. Moonille sekä pelin julkaisseelle Days Of Wonder-yhtiölle. Suomeen peli saapui jo seuraavana vuonna eli vuonna 2005.

Peli sai jo alussa monia arvostettuja pelialan palkintoja: Vuoden Peli (Suomi), Spiel des Jahres (Saksa), Årets Spel (Ruotsi) ja As d’Or (Ranska). Pelin suosion johdosta pelistä on tehty lukuisia eri kieli- ja alueversioita. Lisäksi pelille on tehty monia lisäosia sekä tietokone- ja mobiilipeliversiot. Peliä on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Siitä on tullut siten maailman suosituin uusi lautapeli 2000-luvulla.

Mikä on Menolippu?

Menolippu on jännittävä ja koukuttava peli 2-5 pelaajalle. Se on helppo oppia. Peliä suositellaan pelaajille iältään yli 8 vuotta. Pelin kesto on noin 45 minuutista yhteen tuntiin.

Pelissä koetetaan yhdistää rautateillä tietyn maanosan kaupunkeja. Pelaajat joutuvat koko ajan pohtimaan pelissä, mitä ratoja ja milloin pitäisi rakentaa. Sopivien korttien kerääminen houkuttelee ja omia suunnitelmiaaan ei halua paljastaa liian aikaisin. Jos kuitenkin odottaa liian pitkään, joku muu rakentaa juuri sen itselle tärkeim­män reitin ja radan joutuu vetämään mutkien kautta. Kesken pelin voi jopa huomata, ettei omia matkalippuja voi toteuttaa, koska kaupunkiin vievät tiet ovat jo tukossa.

Miten Menolippua pelataan?

Peliä pelataan Menolippu-pelisetillä, johon kuuluu:

  • 240 värillistä junanvaunua (45 kpl viidessä eri värissä)
  • 110 vaunukorttia
  • 30 menolippua
  • Pisteytyskortti
  • 5 pisteytysmerkkiä

Pelissä pelaajat koettavat yhdistää rautateillä tietyn maanosan kaupunkeja. Keräämällä eri resursseja pelin edetessä, pelaajat pystyvät rakentamaan ratoja kaupunkien välillä. 

Menolippu säännöt

Peli alkaa sillä, että jokaiselle pelaajalle jaetaan neljä junakorttia sekä kolme menolippua. Menolipuista kahden pelaajan on pidettävä itsellään pelin loppuun saakka riippumatta, onnistuuko hän saavuttamaan lipun reitin tai ei. Menolippu on onnistunut tai saavutettu, kun pelaaja saa rakennettua vaunuistaan yhtenäisen ketjun menolipun kaupunkien välille.

Pelaajalla on kolme vaihtoehtoa, miten hän voi käyttää pelivuoronsa. Hän voi nostaa kaksi uutta junakorttia, rakentaa reitin kahden kaupungin välille tai nostaa kolme uutta menolippua. Hän voi kuitenkin toteuttaa vaihtoehdoista yhdellä vuorolla vain yhden.

Junakorttien nostossa pelaaja voi valita kaksi korttiaan joko avoimista viidestä kortista tai nostopakasta. Veturikortin eli jokerin nosto avokorteista tosin lasketaan kahdeksi kortiksi ja vuoro päättyy automaattisesti siihen. Reittejä rakentaessaan pelaajan on pelattava reitin vaatima määrä kortteja, joko reitin värisiä junakortteja tai vetureita. Pelaaja saa rakentaa vain yhden kaupunkien välin vuorollaan. Se on rakennettava kerralla kokonaan. Esimerkiksi kuuden vaunun pituisen punaisen radan rakentamiseksi pelaajalla pitää olla kuusi punaista vaunukorttia, kuusi veturia tai vaihtoehtoisesti kaikkiaan kuusi vaunua ja veturia. Reittejä voi rakentaa minne tahansa. Rakennettavien reittien ei tarvitse välttämättä kuulua toteutettavaan menolippuun tai olla yhteydessä aiempiin reitteihin. Menolippuja voi nostaa pelivuorolla kolme kappaletta. Niistä on vähintään yksi pidettävä pelin loppuun asti.

Peli on ohi, kun yhdellä pelaajalla on enää kaksi tai vähemmän vaunuja jäljellä. Tämän jälkeen pelataan vielä viimeinen kierros. Sen jälkeen rakennettujen ratavälien pisteisiin lisätään vielä menolipuista saatavat pisteet sekä pisin reitti-bonus. Pelin voittaa pelaaja, joka saa kerättyä eniten pisteitä.

Menolipun pistelasku voi vaihdella vähän pelin version ja laajennusten mukaan. Peruspistelasku menee kuitenkin seuraavasti:

  • Reittien suorittaminen – yksi piste yhdestä junavaunusta (5 vaunun mittainen reitti = 5 pistettä)
  • Menolipuista saa 10-25 pistettä peliversiosta riippuen. Pisteet tulevat lipun takaosasssa olevan arvon mukaisesti.
  • Pisin reitti bonus: 15 pistettä
  • Pelin eri laajennusosissa on muutamia lisäpisteitä tarjolla.

Pelin lopussa lasketaan yhteen kaikkien suoritettujen reittien ja menolippujen pisteet sekä mahdolliset bonuspisteet. Eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa pelin. Menolipusta ei saa pisteitä, jos sitä ei ole suoritettu/saavutettu. Muutamissa peliversioissa on käytössä myös sakkopisteitä.

Pelin tavoite ja kulku

Menolippu-pelin tavoitteena on kerätä eniten pisteitä yhdistämällä kaupunkeja toisiinsa rautateillä. Pisteitä saa reittien rakentamisesta ja menolippujen suorittamisesta. Eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa pelin.

Kukin pelaaja vuorollaan voi tehdä valintansa mukaan jonkun seuraavista toimenpiteistä: nostaa junakortteja, nostaa menolippuja, rakentaa rataa tai suorittaa menolipun. Peli loppuu, kun kaikki reittikortit on nostettu, kun joku pelaaja suorittaa tietyn määrän menolippuja tai jollakin pelaajista on enää kaksi tai vähemmän junanvaunuja.

Menolippu pelin historia

Menolippu peli on syntynyt vuonna 2004 Yhdysvalloissa. Heti ensimmäisenä vuonna peli toi suunnittelijalleen ja tuottajalleen arvostettuja palkintoja. Peli lisensoitiin nopeasti ympäri maailmaa, ja siitä on tehty jo lukuisia eri versioita eri markkinoille. Peliin on tullut myös lukuisia erilaisia lisäosia. Lisäksi peli löytyy tietokone- ja mobiiliversioina.

Miten voitan Menolipussa?

Pelissä voittaa rakentamalla mahdollisimman paljon rautatietä eri kaupunkien välille. Lisää pisteitä saa suorittamalla menolippuja eli rakentamalla radan menolipun kaupunkien välille.

Pelistrategia

  • Keskity korkeat pisteet antavien reittien rakentamiseen.
  • Yritä rakentaa reittejä menolippujesi pohjalta.
  • Vältä lyhyitä tai helposti estettäviä reittejä.
  • Kerää junanvaunuja kaikissa väreissä. Keräämällä yhtä väriä, joudut usein vain ongelmiin.
  • Käy kauppaa junanvaunujen kanssa.
  • Suorita menoliput.

Pelin monet variaatiot

Menolippu-pelistä löytyy lukuisia maaversioita ja kieliversiota sekä niiden lisäosia. Tässä muutamia suosituimpia ja tavallisimpia versioita: Pohjois-Amerikka, Eurooppa, Skandinavia, Pohjoismaat, Afrikka, Intia ja Yhdysvallat. Lisäksi pelistä löytyy erikois- ja keräilyversiot: Ticket to Ride Märklin, 10-vuotisjuhlapainos, Rails and Sails sekä nuoremmille pelaajille suunnattu First Journey.

Näiden lisäksi löytyy suuri määrä muita versioita, promootioita ja erikoispainoksia. Lisäksi tietokone- ja mobiiliversioita on useampia.

Yhteenveto

Menolippu on hauska ja haastava peli, josta voivat nauttia kaikenikäiset pelaajat. Se on loistava tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Hauskaa rautatienrakentamista ja maantieteen opiskelua yhdistettynä mukavaa pelihetkeen.