Kimble

AdminSB

Kimble

Kimble on suomalainen lisenssiversio suositusta amerikkalaisesta Trouble-pelistä. Peli sopii 2-4 pelaajalle, ja se sopii kaikenikäisille pelaajille. Peli on tullut Suomen markkinoille vuonna 1967. Se on hyvin suosittu Suomessa. Vuonna 2003 sitä oltiin myyty yli miljoona kappaletta. Peliä myydään edelleen suuria määriä.

Mikä on Kimble?

Kimble on suomalainen versio lautapelistä nimeltä ”Trouble”. Se on jännittävä kilpailupeli täynnä hauskaa, jännitystä ja onnea. Kimble on klassikkopeli, joka sopii kaikenikäisille. Se on tuonut iloa peli-iltoihin jo yli 50 vuoden ajan. Lähes jokainen suomalainen on pelannut ja pelaa Kimbleä jossakin elämänsä vaiheessa.

Miten Kimbleä pelataan?

Kimbleä pelataan erityisellä ostettavalla Kimble-pelilaudalla, nappuloilla ja nopalla. Kimble-pelilauta on neliönmuotoinen, ja siinä on 16 ruutua jokaisella sivulla. Ruudut on yleensä merkitty eri tavoin. Laudalla on myös neljän ruudun kotipesä joka kulmassa. Kotipesä on lähtöruutu ja maali pelaajan neljälle nappulalle. Lautojen ja nappuloiden väritys vaihtelee vähän Kimblen teeman mukaan.

Laudan keskellä on turva-alue, jossa nappuloita ei voida syödä. Turva-alueen ympärillä on reitti, jota pelaajien nappulat liikkuvat. Se kulkee myötäpäivään pelilaudan ympäri. Pelaajat koettavat saada kaikki neljä nappulaa kotiin turva-alueelle.

Noppa on yleensä Kimblessä myös pelilaudan keskellä olevan kuvun alla. Heitto tapahtuu kupua klikkaamalla.

Kimble säännöt

Kimblen säännöt ovat varsin yksinkertaiset. Peli perustuu pitkälti onneen. Se on yksinkertaisuudessaan hauska ja jännittävä peli kaikenikäisille pelaajille. Pelilautaa kierretään myötäpäivään koettaen saada omat neljä nappulaa lähtöruudusta maaliin ensimmäisenä.

Nappuloita siirretään nopan antaman silmäluvun perusteella. Jos nappulasi päätyy ruutuun, jossa on toisen pelaajan nappula, pelivuorossa oleva pelaaja voi syödä tämän nappulan. Vastustajan nappula siirretään lähtöruutuun, ja syönyt pelaaja voi asettaa nappulansa haluamaansa ruutuun.

Pelin tavoite ja kulku

Pelaajien tavoitteena pelissä on kuljettaa kaikki neljä nappulaansa pelilaudan ympäri ja lopulta maaliin. Ensimmäinen pelaaja, joka onnistuu tässä, voittaa pelin. Nappuloiden liikkuminen tapahtuu nopan heiton perusteella.

Alkuvalmistelut

Aseta pelilauta pöydälle, ja jokainen pelaaja valitsee neljä samanväristä nappulaa. Nappulat asetetaan lähtöruutuun.

Siirtäminen

Heitä noppaa ja siirrä yhtä nappulaa nopan osoittaman luvun verran eteenpäin. Voit siirtää joko yhtä samaa nappulaa tai eri nappulaa jokaisella vuorollasi.

Syöminen

Jos päätyessäsi ruutuun, jossa on jo vastustajan nappula, voit syödä sen. Syöminen tarkoittaa sitä, että vastustajan nappula palautetaan lähtöruutuun. Sinä voit tämän jälkeen siirtää nappulasi minne tahansa pelilaudalla.

Tuplaaminen”, “triplaaminen” ja “quatraaminen’

Tuplaaminen, triplaaminen ja quatraaminen tulee mukaan silloin, kun päädyt pelissä ruutuun, jossa on jo samanvärinen nappula. Silloin saat heittää noppaa uudelleen.

Jos heität tuplan (kaksi samaa numeroa), voit siirtää kaksi nappulaa. Jos heität triplan (kolme samaa numeroa), voit siirtää kolme nappulaa. Ja jos heität quatran (neljä samaa numeroa), voit siirtää kaikki neljä nappulaa!

Korottaminen

Kun nappula on viimeisellä kierroksella ennen maalia, se on niin sanotusti korotettu. Korotettuja nappuloita ei voi syödä, ja ne voivat vain liikkua eteenpäin kohti maalia.

Tuomari ja kirjanpitäjä

Joskus Kimble-peliin on hyvä pelin alussa sopia tuomari ja kirjanpitäjä. Tuomari valvoo sääntöjen noudattamista. Kirjanpitäjä pitää puolestaan kirjaa pelaajien etenemisestä.

Miten voitan Kimblessä?

Kimblessä pääsee pitkälle hyvällä onnella ja nopealla strategisella ajattelulla. Ole ennustamaton vastustajien suhteen. Hyödynnä aina mahdollisuutesi syödä vastustajien nappulat. Suojaa omia nappuloita. Liiku aina kohti maalia.

Erikoistilanteet

Kimble-peliin liittyy myös joitakin erikoistilanteita, joista on hyvä olla tietoinen. Lisäksi peliin on syntynyt pelaajien luomia omia sääntöjä erikoistilanteiden luomiseen. Ne tuovat peliin uutta jännitystä ja mielenkiintoa.

Tavanomaisin erikoistilanteista on syöminen. Kahden pelaajan nappulat päätyvät samaan ruutuun. Ohittaminen on tilanne, jossa toisen pelaajan nappula ohitetaan vuorossa olevan pelaajan nappulan edetessä pidemmälle.

Tasapeli on tilanne, jossa pelaajat saavat kaikki nappulansa maaliin/kotiin samaan aikaan. Tämä ei välttämättä ole optimaalisin pelin päätös, joten kannattaakin aina keskustella, mitä tässä tilanteessa tehdään.

Yhteenveto

Kimble on hauska ja jännittävä lautapeli, joka sopii kaikenikäisille. Se on helppo oppia, mutta siinä on riittävästi strategiaa viihdyttämään kokeneempiakin pelaajia. Kokeile Kimbleä seuraavalla peli-illallasi ja nauti huikeista pelihetkistä!

UKK

Milloin Kimble tuli myyntiin?

Kimble on tullut myyntiin jo vuonna 1967. Se on kerännyt suuren suosion vuosien saatossa, ja sitä myydään edelleen suuria määriä.

Onko Kimble suomalainen peli?

Kimble on pääasiassa Suomessa myyty ja markkinoitu peli. Se ei ole kuitenkaan perusidealtaan ja lähtökohdiltaan suomalainen, vaan se on lisensoitu amerikkalaisesta Trouble-pelistä.

Mitä Kimble tarkoittaa?

Kimble sanalle ei ole suoraa käännöstä. Yksi teoria on, että nimi tulisi 60-luvun suosikkisarjan Takaa-ajettu päähahmosta Richard Kimblestä.