Miksi sähköpotkulauta on kesän hittituote? 

Sähköpotkulauta on kasvattanut suosiotaan ja käteviä menopelejä käytetään aktiivisesti Suomessakin. Se on käytännöllinen ja ekologinen kulkuväline. Sähköpotkulautojen valikoima on nykyään melko runsasta ja sopivan kulkuvälineen valinta kannattaa tehdä huolellisesti. Tämä artikkeli on sponsoroitu.  

 

Sähköpotkulauta eroaa normaalista potkulaudasta sen sisäänrakennetusta sähkömoottorista. Se on asennettu etu- ja takapyörään ja se kuljettaa potkulautaa eteenpäin. Moottorin virtalähde löytyy puolestaan ladattavasta akusta, joka on sijoitettu usein astinlaudan tai ohjaustangon pystyputken sisään. Jos haluat tutustua sähköpotkulautoihin tarkemmin, klikkaa tästä.

Miksi sähköpotkulauta on hyvä kulkuväline?

Sähköpotkulauta toimii hyvänä kulkuvälineenä arjen kulkemiseen. Sillä on kevyt ja kompakti rakenne ja sitä voi ajaa helposti. Se sopii tapauksesta riippuen sekä työmatkan taittamiseen että vapaa-ajan menoihin.

Sähköpotkulaudan voi koota näppärästi kokoon ja sen voi tarvittaessa ottaa helposti mukaan eri paikkoihin. Matka taittuu monipuolisemmin, kun sähköpotkulaudan voi ottaa mukaan esimerkiksi kauppoihin ja julkisiin kulkuvälineisiin. Lataus onnistuu usein matkan kohteessa, kuten työpaikalla.

Muista turvallinen käyttö ja ajaminen

Sähköpotkulautaa pitää käyttää ja ajaa turvallisesti. Sen moottorin teho on alle 1000 Wattia. Sähköpotkulautojen rakenteellinen huippunopeus saa olla korkeintaan 25 km tunnissa ja sen kanssa pitää noudattaa polkupyöräilijän liikennesääntöjä. Vaikka ajamiseen ei tarvitse ajokorttia tai liikennevakuutusta, pitää ajajan muistaa aina turvallisuus.

Kypärän käyttöä suositellaan erittäin vahvasti. Lisäksi sähköpotkulaudan edessä pitää olla ajovalo ja sen takana heijastimella varustettu valo. Niitä ei tarvitse asentaa kiinteästi kulkuvälineeseen, vaan valoksi riittää esimerkiksi otsalamppu. Sähköpotkulaudasta pitää löytyä myös laite, jolla antaa äänimerkki. Lisäksi muut heijastimet vaaditaan.

Turvalliseen sähköpotkulautailuun kuuluu myös muun muassa kulkuneuvon käyttöohjeiden huolellinen lukeminen. Akku kannattaa ladata täyteen, jotta se saavuttaa täyden kapasiteettinsa. Kypärän lisäksi kannattaa käyttää muita asianmukaisia suojavarusteita. Harjoitellessa kannattaa käyttää alinta nopeusrajoitustilaa ja ensiliikkeet kannattaa ottaa esteettömässä ja tasaisessa ympäristössä.

Sähköpotkulaudan käytännön osto-opas

Sähköpotkulaudan malli ja tyyppi kannattaa valita oman käyttötarpeen mukaan. Ajajan tulisi pohtia esimerkiksi tavallisia ajoympäristöjään, eli millaisella alustalla potkulautaa käytetään. Kannattaa selvittää myös, pitääkö potkulaudaksi hankkia malli, joka on hyväksytty tieliikenteessä.

Pohdinnan alle kannattaa ottaa ajomatka yhdellä latauksella. Myös kulkuvälineen paino ja käytännöllisyys vaikuttavat ostopäätökseen. Silloin kannattaa tarkistaa, että sähköpotkulauta on riittävän kevyt ja sitä voi tarvittaessa kantaa helposti paikasta toiseen.

Sähköpotkulaudan pyörät ja renkaat

Sähköpotkulaudoissa on kaksi pyörää ja rengasta, joiden tyypit vaikuttavat merkittävästi laudan ajo-ominaisuuksiin ja -mukavuuteen. Ne kannattaa niin ikään valita käyttötarpeen ja ympäristön mukaan. Omia henkilökohtaisia mieltymyksiä kannattaa myös lisätä valintaan. Renkaita on tarjolla karkeasti sanottuna kolmenlaisia malleja: pienet täyskumirenkaat, suuremmat täyskumirenkaat ja ilmakumirenkaat.

Pieniä täyskumirenkaita käytetään yleensä lasten laudoissa tai aikuisille suunnatuissa erittäin kevyissä sähköpotkulaudoissa. Ne sopivat parhaiten asfaltille tai muulle vastaavalle kovalle ajoalustalle. Niiden vahvuutena ovat huoltovapaat, puhkeamattomat renkaat. Heikkoutena puolestaan lukeutuvat heikko tärinänvaimennus ja heikompi pito, kun tie on liukas.

Suuremmat täyskumirenkaat ovat sopiva ratkaisu, kun tavoitteena on kevyt ja kompakti sähköpotkulauta. Se sopii tarkoitukseen, jossa potkulautaa halutaan kuljettaa helposti mukana. Niissä on suhteellisen hyvä tärinänvaimennus, mutta se ei ole yhtä hyvä kuin ilmakumirenkailla.

Ilmakumirenkaiden tärinänvaimennus on yleensä hyvä ja ne sopivat hyvin myös pehmeille ajoalustoille. Ne pitävät hyvin liukkaalla alustalla, mutta renkaita pitää pumpata silloin tällöin. Niissä on myös puhkeamisen riski, joten ne saattavat jättää ajajan tien päälle oman onnensa varaan.

Lyijyakut ja litiumakut

Sähköpotkulaudoissa käytetään pääasiassa litiumakkuja, tarkemmin sanottuna Li-lon-, LiFePo- tai LiPo-akkuja. Litiumakkujen ominaisuudet ovat ylivoimaisia lyijyakkuun verrattuna, koska niiden energiatiheys on melkein kolme kertaa suurempi lyijyakkuun verrattuna. Niiden tehokkuus on erinomainen niiden painoon ja kokoon verrattuna.

Jos saman kapasiteetin litiumakkua verrataan lyijyakun painoon, on ero vain noin puolet. Tästä huolimatta litiumakkujen elinikä on voi olla jopa nelin- tai viisinkertainen. Laadukkaita litiumakkuja voi ladata yleensä 500–800 latausjakson verran, mutta laadukkaimmat mallit kestävät jopa yli 1000 latausjaksoa.

Latausjakso määritellään siten, että akun lataaminen täyteen vastaa yhtä latausjaksoa. Puoliksi purkautuneen akun lataus kuluttaa vastaavasti puolikkaan latausjakson. Litiumakkuja suositellaan ladattavan jokaisen käytön jälkeen ja täyttä tyhjentämistä kannattaa välttää.

Lataa akkua säännöllisesti

Varastointia ilman säännöllistä latausta tulisi niin ikään välttää ja litiumakkua kannattaa ladata vähintään parin kuukauden välein, vaikkei lautaa käyttäisi säännöllisesti. Litiumakku on melko kallis, joten ostajan tulisi varautua säästämään enemmän verrattuna lyijyakkuun.

Se on sähköpotkulaudan kallein osa, eikä hyvää saa halvalla. Jos sähköpotkulautaa myydään liian matalalla hinnalla, on sen akussa käytetty todennäköisesti kiinalaisvalmisteisia kennoja. Niiden kapasiteetti ja virranantokyky tuppaavat tuottamaan pettymyksen, koska ne eivät yleensä vastaa sitä, mitä on luvattu. Laatuun kannattaa ehdottomasti panostaa, koska se on myös turvallisuusteko.

Miten akun sijainti vaikuttaa sähköpotkulautaan?

Sähköpotkulaudan akun sijainti vaikuttaa kulkuneuvon painopisteeseen ja sen käsiteltävyyteen. Jos painopiste on matalampi, ajettavuus saa vakautta. Näin ollen lautaa on helpompi hallita. Paras painopiste saavutetaan silloin, kun akku löytyy aistinlaudan sisältä.

Joidenkin sähköpotkulautojen mallien akku on sijoitettu tasaisesti niin, että se löytyy ohjaustangon pystyputken sisältä. Tällöin painopiste nousee korkeammalta. Jos erillinen akkukotelo on kiinnitetty korkealle ohjaustangon pystyputkeen, on se ajamisen kannalta huonoin ratkaisu.

Sähköpotkulautojen napamoottorit

Sähköpotkulautojen moottoreina käytetään yleensä napamoottoreita. Sähkömoottorissa kannattaa kiinnittää huomiota niiden ominaisuuksiin, tarkemmin sanottuna siihen, onko moottori harjaton vai harjallinen. Harjallisissa moottoreissa käytetään yleensä vanhempaa tekniikkaa ja sen takia ne löytyvät yleensä edullisimmista tuotteista.

Harjattomassa moottorissa on usein parempia etuja harjalliseen moottoriin verrattuna. Niissä on parempi hyötysuhde ja suurempi vääntömomentti. Suurempi vääntömomentti tarkoittaa, että moottorissa on enemmän akselitehoa. Harjattomien moottorien käyntiääni on hiljaisempi ja ne vaativat vähemmän ylläpitoa. Niistä pitää olla kuitenkin valmis maksamaan enemmän.