Voiko salibandystä tulla maailmanlaajuinen laji?

AdminSB

Voiko salibandystä tulla maailmanlaajuinen laji?

Salibandy on jo pitkään ollut jossakin muodossa suosittua Suomessa. Aiemmin lajista käytettiin kuitenkin usein nimeä sähly, mutta se ei paljoakaan eronnut nykyisestä salibandystä. Molemmissa peleissä pelataan samanlaiset mailat kädessä sisätiloissa ja tarkoitus on vetää pallo maaliin. Molemmissa peleissä on kaksi joukkuetta, jotka pelaavat toisiaan vastaan tietyn ajan verran. Voittaja on se, kumpi joukkue teki enemmän maaleja.

Tällaista sählyä on pelattu esimerkiksi Suomen kouluissa useita kymmeniä vuosia. Laji sopiikin erinomaisesti esimerkiksi kouluihin, koska se ei vaadi paljon varusteita ja siihen riittää normaali liikuntasali harrastuspaikaksi. Se on myös mukava joukkuelaji, joka kasvattaa lasten ja nuorten sosiaalisia taitoja.

Kaiken lisäksi lajissa tulee kova hiki, eli kyseessä on kunnollinen liikuntamuoto. Se on onnistunut saamaan Suomessa liikuntalajina erityisaseman, vaikka jääkiekon kaltaiset kansansuosikit edelleen porskuttavat suomalaisten sydämissä. Jääkiekosta salibandy eroaa periaatteessa siten, että siinä ei ole luistimia ja muita jääkiekon varustuksia. Pelivälineenä on pallo ja sählyä tyypillisesti pelataan sisätiloissa.

Salibandyn maailmanmestaruuskisat

Salibandyssä pelataan nykyisin myös maailmanmestaruuskisoja, joka on tietyllä tapaa hieman erikoista, koska lajia ei todellakaan pelata ympäri maailman. Toisaalta eihän jääkiekkoakaan todellakaan pelata ympäri maailman, joten tuo perustelu on hieman ontuva. Joka tapauksessa on olemassa ihmisiä, jotka sanovat, että salibandyn maailmanmestaruuskisat ovat sama asia, kuin että Suomen kansallislaji pesäpallossa pelattaisiin maailmanmestaruuskisat.

Suomi ja Ruotsi ovat tyypillisesti napanneet kirkkaimmat mitalit salibandyn MM-kisoista, eikä muut maat ole kunnolla vielä yltäneet näiden tasolle. Keski-Euroopasta tulee kovin uhka, esimerkiksi Sveitsi on nostanut osakkeitaan salibandyn suurmaana. Mutta mikä on salibandyn asema maailman mittapuussa? Lajia kyllä pelataan hieman myös Pohjois-Amerikassa, mutta aivan suurimpaan kukkaan laji ei ole vielä päässyt puhkeamaan. On selvää, että maat, joissa on jääkiekkoperinteitä, löytävät salibandyn nopeammin kuin muut maat. Maat, joissa ei ole pelattu esimerkiksi jalkapalloa, omaksuvat varmasti konseptin hitaammin.

Salibandyn suosion syyt

Salibandyn suosion kasvun puolesta puhuu se, ettei sitä varten tarvitse hankkia paljoa varusteita. Halvimmat mailat maksavat saman verran kuin sulkapallomailat, joten suurista hankinnoista ei ole kyse. Maailmanvalloitusta voi taas hidastaa se, että kyseessä on joukkuelaji. Ei siis riitä, että yksi ihminen kiinnostuu lajista, vaan lajin kasvamisen kannalta useiden ihmisten pitäisi kiinnostua lajista. Juuri tämä hidastaa lajin suosion kasvua. Jos mietitään vaikka rullalautailua, niin riittää, että yksi ihminen kiinnostuu lajista, ostaa laudan ja menee kadulle rullalautailemaan. Tämä saa taas muut kiinnostumaan ja suosion kasvu ruokkii lisää kasvua.

Salibandyn kasvu pitänee lähteä eri tavalla. Salibandy voi alkaa kasvamaan maailmalla esimerkiksi kouluista tai siitä, että joidenkin lajien harrastajat ottavat salibandyn mukaan oheisharjoitteluunsa. Esimerkiksi suomalaiset hiihtäjät ja muidenkin lajien ammattilaiset käyttävät salibandyä palauttelulajina. Laji sopii palautteluunkin erittäin hyvin, koska se vaatii kuntoa, räjähtävyyttä, pelisilmää sekä koko kropan hallintaa.

Salibandy on Suomessa jo kansallislaji

Suomessa sählyllä ja salibandyllä on jo erittäin merkittävä asia. Tätä kehitystä on tietysti auttanut se, että jääkiekko on Suomessa perinteikäs laji. Salibandy auttaa kehittymään myös jääkiekossa, joten salibandy sopii siinäkin mielessä meille suomalaisille hyvin. Lajina salibandy ei ole niin näyttävä kuin jääkiekko, jääkiekossa mennään luistinten avulla nopeammin ja jääkiekossa annetaan myös kovia taklauksia, jotka ovat salibandyssä kiellettyjä.

Salibandyä pitäisikin ehkä vielä tuotteistaa entistä enemmän TV-lajiksi. Lajin sisällä pitäisi miettiä, miten lajista saisi mielenkiintoisemman TV-lajin. Monet nuoret voisivat löytää lajin TV:n kautta, jos laji vaan näyttäisi mielenkiintoiselta nuorille. Vaikka hikiurheilu ei olekaan suosittua nykynuorison keskuudessa, niin olemalla hieman näyttävämpi laji, se voisi saada nopeasti uusia pelaajia nuorisosta.