Ensimmäiset kuluttajille tarkoitetut sähkökirjojen lukulaitteet ja niihin ladatut sähköiset kirjat tulivat markkinoille vuosituhannen vaihteessa. Ensimmäiset lukulaitteet olivat kalliita ja sähkökirjojen valikoima oli rajattu lähinnä kirjallisuuden klassikkoteoksiin ja ammattikirjallisuuteen, kuten lääketieteen julkisuihin ja lakiteksteihin.

Noista ajoista on tultu pitkälle ja tänä päivänä niin laitteet kuin itse sähkökirjat ovat kaikkien saatavilla ja valikoima on lähes rajaton. Uutuutena muutaman viimeisen vuoden aikana äänikirjat ovat lyöneet läpi ja saaneet runsaasti uusia innokkaita kirjojen kuuntelijoita. Verkosta tilattavat parhaat äänikirja -sovellukset suomalaisille kirjallisuuden ystäville löytyvät vertailun avulla. Palveluntarjoajien valikoima vaihtelee riippuen siitä, millaisia sopimuksia ne ovat tehneet kustantajien kanssa. Kannattaa luonnollisesti valita sellainen äänikirjojen tarjoaja, jonka valikoima vastaa parhaiten omaa mielenkiintoa.

Erilaisia sähkökirjojen lukulaitteita

Sähkökirjojen lukeminen ei ole rajoitettu pelkästään siihen tarkoitukseen valmistettuun lukulaitteeseen. Lukulaitteina voivat toimia monet muutkin laitteet, kuten esimerkiksi älypuhelin, tabletti tai tietokone. Sähkökirjojen julkaisumuodon standardisointi ja yhtenäistäminen on mahdollistanut erilaisten lukuohjelmistojen tekemisen eri alustoille. Avoimet EPUB- ja kaupalliset Adobe PDF -standardit ovat yleisimpiä, mutta sähkökirjoja julkaistaan myös esimerkiksi HTML-muodossa eli tavallisina verkkosivuina.

Sähkökirjojen lukulaitteita on markkinoilla useita erilaisia. Kenties maailmanlaajuisesti tunnetuin laite on Amazonin Kindle-lukulaite. Jos tosin aikoo lainata suomalaisesta kirjastosta sähkökirjoja, ei kannata Kindleä hankkia, sillä se tukee vain Amazonin verkkokaupasta ostettuja kirjoa. Toki kirjavalikoima on maailman suurimmassa verkkokaupassa laaja. Muita suosittuja merkkejä ovat esimerkiksi Kobo ja Letto, jotka mahdollistavat myös kirjastojen e-kirjojen lainauksen. Kaikkien lukulaitteiden hinnat liikkuvat sadan ja kahden sadan euron välimaastossa.

Miksi hankkia erillinen sähkökirjojen lukulaite?

Miksi ylipäänsä kannattaisi hankkia erillinen sähkökirjojen lukulaita, jos kerran sähkökirjoja voi lukea lähes kaikkien taskusta löytyvällä puhelimella tai yleiskäyttöisemmällä tabletilla? Hämeen sanomien kolumnisti Janne Auvinen muistuttaa, että lukulaite on optimoitu lukuelämykseen. Vaikka muillakin laitteilla lukeminen onnistuu, ei se silti tunnu samalta. ”Ei murtomaahiihtokaan vesisuksilla kivempaa ole kuin Järvisillä”, sutkauttaa Auvinen eikä ole kovin kaukana totuudesta. Sähkökirjojen lukulaitteissa on lukemista helpottavia ominaisuuksia, joita ei puhelimista ja tableteista löydy. Tabletti tai älypuhelin saattaa olla hyvä muutaman kirjan vuodessa lukevalle, mutta jos suunnitelmissa on tarttua haasteeseen ja lukea yksi kirja viikossa, on sähkökirjojen lukemiseen tarkoitettu laite hankinnan arvoinen.

Lukulaitteet käyttävät e-ink sähkömustetta, joka jäljittelee oikeaa painomustetta. Lisäksi näyttöä ei valaista taustavalolla, vaan valo heijastuu samaan tapaan kuin oikeaa kirjaa lukiessa. Tämän avulla saadaan oikeaa paperia vastaava kontrasti, mikä tekee lukemisesta miellyttävämpää. Lukulaitteen näyttö on materiaaliltaan muovimaista ja taipuisaa. Taustavalon puuttumisen vuoksi hämärässä ja pimeässä lukeminen lukulaitteen avulla ei onnistu ilman keinovaloa. Käytännössä kaikissa nykyaikaisissa lukulaitteissa on etuvalo, joka valaisee tekstin, mutta ei tuota heijastavaa ja kirkasta valoa suoraan silmiin kuten tabletit ja älypuhelimet.

Kirkkaassa auringonvalossa lukeminen onnistuu myös, koska lukulaitteen näytöt eivät heijasta valoa. Tabletilla ja älypuhelimella näyttöä on usein hyvin vaikea saada lukemiseen sopivaksi kirkkaassa päivänvalossa.

Sähkökirjojen lukulaite käyttää hyvin vähän sähköä ja akku voi kestää yhdellä latauksella kuukauden. Laitteen paino on tänä päivänä minimaalinen ja tallennustilaa on runsaasti, joten intohimoinenkin lukija pärjää reissussa pelkän lukulaitteen kanssa, johon voi ladata tuhansia kirjoja.

Yhteenveto

Sähkökirjojen lukulaite on huomattavasti parempi valinta säännölliseen lukemiseen kuin älypuhelin tai tabletti. Toki monia sähkökirjan ominaisuuksia, kuten muistiinpanoja, fontin koon säätöä tai kirjainmerkkejä, voi hyödyntää älypuhelimen ja tabletin sähkökirjojen lukuohjelmilla. Erillisen lukulaitteen suurin etu on sen silmäystävällisyys. Valoa heijastamaton lukupinta tarjoaa miellyttävän lukuelämyksen, joka toimii myös kirkkaalla säällä tai laitteen keinovalon avulla hämärässä. Nykyaikaiset lukulaitteet voivat myös toistaa suursuosioon nousseita äänikirjoja. Aktiivisille sähkökirjojen lukijoille lukulaite on perusteltu hankinta.

Edellinen artikkeliDrag Racingia hidastettuna, renkaan muodon vaihtelut ovat kiinnostavia
Seuraava artikkeliNäin kokataan makkarat, pekoni, paahtoleipä ja munakas — kaikki yhdellä kertaa leivänpaahtimessa