Lainan ottaminen on varsin yleistä ja monella suomalaisella onkin useita eri lainoja ja jopa useassa eri pankissa. Lainanlyhennyksien lisäksi postilaatikkoon tai sähköpostiin saattaa kilahtaa luottokorttilaskuja ja osamaksuja joka kuukausi. Yhdistämällä lainat voi helpottaa raha-asioita ja säästää joka kuukausi.

Lainojen yhdistämisen hyödyt

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa yksinkertaisesti uuden lainan ottamista ja vanhojen lainojen, luottokorttilaskujen ja osamaksujen korvaamista sillä. Lainojen yhdistäminen on järkevää silloin kun kuluttajalla on monta pientä lainaa tai luottoa, usein eri tahoilta ja erilaisin maksuin ja maksuehdoin. Yhdistelylainoissa on monia etuja verrattuna monen eri lainan lyhentämiseen.

Säästä rahaa

Ensinnäkin lainat yhdistelemällä voi säästää merkittäviä rahasummia. Yhdistelylainan avulla maksat korkoa ja tilinhoitokuluja vain yhdestä lainasta. Nykyisten lainojesi kuluista riippuen voit säästää satoja euroja joka kuukausi. Sen sijaan, että maksaisit 5 euron kuukausittaisia lainahoitokuluja viidestä eri lainasta, lainojen yhdistämisen takia maksat jatkossa vain yhden lainan kuluja.

Suurin potentiaalinen säästökohde on kuitenkin lainan koroissa. Lainoihin on laitettu väliaikainen 10 % korkokatto, joka koskee kuitenkin vain uusia lainoja. Siksi vanhat lainat kannattaa yleensä korvata uudella, jotta saa matalamman koron.

Lisäksi väliaikainen korkokatto ei päde esimerkiksi luottokortteihin tai osamaksuihin. Jos sinulla on kalliita luottoja tai lainoja, ne kannattaa yleensä maksaa pois mahdollisimman nopeasti ja korvata edullisemmalla yhdistelylainalla. On kuitenkin hyvä huomata, että väliaikainen korkokatto on asetettu voimassaolevaksi vain syyskuun 2021 loppuun asti, minkä jälkeen lainakorot saattavat jälleen nousta.

Helpompi talouden hallinta

Yhdistelylaina myös selkiyttää laskujen maksamista ja oman talouden seuraamista. Monen eri eräpäivän sijaan maksat vain yhtä lainaa. Eräpäivät on siis helpompi muistaa ja lisäksi pysyt paremmin kärryillä taloudestasi ja kuukausibudjetistasi. Tulojen ja menojen seuraaminen helpottuu ja hahmotat paremmfin, millaisiin hankintoihin sinulla on varaa lainanlyhennysten lisäksi.

Miten lainat yhdistetään käytännössä?

Lainojen yhdistäminen helposti onnistuu halutessasi netissä vain muutamalla klikkauksella. Voit lähettää hakemuksen yhdistelylainan saamiseen usealle eri lainantarjoajalle, koska tarjouksia ei ole pakko hyväksyä. Helpoiten tämä onnistuu lainavertailusivuston kautta, koska vertailusivuston algoritmi käy läpi eri lainat silmänräpäyksessä.

Pikaopas lainojen yhdistämiseen:

  1. Vertaile lainoja vertailusivuston kautta.
  2. Löydettyäsi sopivimman, lähetä lainahakemus.
  3. Yleensä uusi lainantarjoaja maksaa ihan ensimmäiseksi aiemmat lainasi pois puolestasi. Voit myös yhdistää lainasi omatoimisesti ottamalla ”normaalin” lainan ja maksamalla itse ensin vanhat lainasi pois kokonaisuudessaan.
  4. Nyt lyhennät vain yhtä lainaa eli uutta yhdistelylainaasi.

Yleensä lainojen yhdistäminen tuo merkittäviä säästöjä niin kuukausi- kuin vuositasollakin. Lisäksi se helpottaa arkea ja vähentää laskujen maksamiseen liittyvää päänvaivaa.

Kuten aina lainaa ottaessa, tulee lainanhakijan itse pitää huolta lainanlyhennyksestä. Siksi lainaa ei koskaan tulisi ottaa kevyin perustein eikä enempää kuin pystyy maksamaan.

Edellinen artikkeliNäin tehdään säkkipilli kumihansikkaasta ja 2 pillistä — entä mikä on kiertohengitys?
Seuraava artikkeliNäin syntyy 180 -vuotias Italian jäätelö Ruvo di Puglia -kaupungissa