Tällä kertaa piti tehdä hieman taustatyötä, koska CVT ei ollut itselle tuttu järjestelmä. Tämän vaihteiston idea on varsin näppärä, joskin mainittakoon että käytännössä sen kanssa on tullut jonkin verran ongelmia. Yksinkertaisesti sanottuna: CVT on portaaton automaattivaihteisto, jossa teho välitetään esimerkiksi kiilahihnavariaattorilla. Kiilahihna voi olla kudosvahvennettua kumia tai metalliketjua.
Ilmeisesti ongelmat esimerkiksi Nissanin CVT-autoissa ovat syntyneet mm. kun tiettyyn tehoon/ vääntöön suunnitellut CVT-järjestelmät on liitetty isompiin tehonlähteisiin.
Oheisella videolla tämä näppärä Lego-pienoismalli – LEGO Simple CVT (Continuously Variable Transmission):
Eli tuo kuminauha siirtyy väännöstä syntyvän vastuksen mukaan. Käytännön toteutus autoissa näyttää hieman erilaiselta, josta ohessa pari videota.
Understanding CVT !
Nissan X-Tronic CVT (Continuously Variable Transmission)
Tässä taas kritiikkiä so. käytännön kokemuksia CVT-vaihteistosta.
Nissan CVT Catastrophic Failure
Why Nissan CVTs FAIL
I’m Dead Serious, Stop Buying Cars with This Transmission
Elikkä näyttäisi että näiden vaihteistojen kanssa on ilmennyt paljon kulumisongelmia. Ja kun esimerkiksi tuo voimansiirtohihna on hyvinkin hankala vaihtaa, niin korjaaminen ei ole aivan helppoa. Myös hihnan pienoinen venyminen vaikuttaa kiihdytyksissä. Bensaa voidaan säästää, mutta rikkoituneen / kuluneen hihnan vaihtaminen maksaa useamman tuhatta euroa – ja kuluminen tapahtuu uudelleen ajan mittaan.
Itseä välillä pohdituttaa että kun tavanomaiset automaattivaihteistot ovat nykyään niin toimivia ja pitkään kehitettyjä, että miksi vielä ajetaan manuaalillla. Kyseessä on tietenkin hinta, mutta jotenkin tuntuu hölmöltä, että ei.
Lähde: Hackaday – BUILDING A CONTINUOUSLY VARIABLE TRANSMISSION WITH LEGO