Neuvostoliitolla oli tapana näyttää aika ajoin ylivertaisuuttaan länsimaille. Mil Mi-26 helikopteri on historian suurin ja tehokkain sarjatuotettu helikopteri. 30 tonnia painava ja 40 metriä pitkä helikopteri oli hurja näky aikanaan. Mi-26 jää kuitenkin kakkoseksi V-12 kopterin rinnalla.

Massiivinen V-12 kopteri Groningenin lentokentällä vuonna 1971. (Kuva: Wikipedia)

Neuvostoliitto halusi massiivisia helikoptereita jo 1950-luvun lopulla. Valmitaja Mil sai tehtäväkseen selvittää, millainen kopteri pystyisi kantamaan 25 000 kiloa. V-12 Prorotyyppikopteria Neuvostoliitto tarvitsi ballististen ohjuksien siirtämiseen syrjäisiin tukikohtiin. 1960-luvulla ohjukset olivat niin suuria, että niiden kuljettamiseen maateitse olisi tarvittu rautatie. Rautatie näkyy valitettavan kauas, kenties vakoilukoneille. Tarvittiin siis suuri kopteri kuljettamaan ohjukset ja oheistarvikkeet paikan päälle. 

Mikäli mielesi tekee korkeuksiin mutta neuvostoteknologia ei herätä mielenkiintoa tai luottamusta, on Villen Vinkit sivustolla parhaat tarjoukset Netticasino maailmasta sinulle valmiina. Vieraile sivustolla ja pelaa ilmaiskierroksilla ilman talletusta

V-12 teki ensilentonsa kesällä 1968 ja vuotta myöhemmin kopterityyppi lensi ensimmäisen tehtävänsä ja nosti yli 40 tonnia yli kahden kilometrin korkeuteen. Maailmanennätys joka on voimassa tänäänkin, ennätystä ei tulla tuskin koskaan rikkomaan. 

Kehityksen rattaat kulkivat kuitenkin kovaa vauhtia ja kopteri oli susi jo syntessään. Ohjukset pienentyivät nopeasti ja vakoilutekniikka kehittyi vielä nopeammin. 1970-luvulle tultaessa ohjukset saatiin asemaan kuorma-autolla ja vakoilu tapahtui satelliiteilla, tehokkaat kamerat kiertoradalla tekivät strategisten kohteiden tiedustelusta helpompaa, eikä niitä pystynyt enää piilottamaan yhtä helposti. Nykyään satelliiteilla on onneksi vakoilun ohella muutakin käyttöä.

V-12 koptereiden kehitystyö lakkautettiin 1970-luvun puolivälissä. Vaikka koneet eivät ole lentäneet vuosikymmeniin voi niitä edelleen tutkiskella Moskovassa. Venäjän ilmavoimien museossa sekä Mil:in tehtaalla on nähtävissä massiivisten koptereiden rungot. 

Neuvostoliitto otti haltuunsa myös rahtikoneiden kuninkaan tittelin. Massiivisia Antonov koneita on nähty enemmän Microsoft Flight Simulator -pelissä kuin taivaalla, mutta Antonov An-225 on kolossaalinen kone joka jättää muut omaan painoluokkaansa. Kuusimoottorinen kone pystyy kuljettamaan 250 000 kg rahtia jopa 4 500 kilometrin päähän. Konetta on valmistettu vain yksi kappale vuonna 1988, sama kone lentää edelleen aktiivisesti. Koneen kysyntä ei ole loppumassa lähiaikoina, sillä voidaan kuljettaa monia esineitä joita ei muuten saataisi paikasta A, paikkaan B. Vaikkapa 117 tonnia painavan generaattorin.

Edellinen artikkeliVolkswagen Passat B3 1.6TD vm. 1991, pellossa 17 vuotta, starttaako? Kulkeeko? – Video
Seuraava artikkeliKissa-theremin reagoi ihmisen läheisyyteen ja kosketukseen musiikillisesti – kissan äänellä