Pin tumbler lock, on mekanismi, jossa avain tunnistetaan esimerkiksi kuudella jousitetulla nastalla. Jotta lukko aukeaa, jokaisen nastan tulee olla oikealla korkeudella. Tällainen lukko on melko vaikea tiirikoida ja tiirikoinnista jää lukkoon naarmuja.

SpiKey-mekanismi
SpiKey-mekanismi

Singaporen yliopiston tutkijatiimi on halunnut selvittää, voiko lukon avaimen muodon tunnistaa äänen perusteella. Tämä ääni syntyy kun avain työnnetään lukkoon. Tutkijaryhmän kehittämä SpiKey-sovellus kykenee kännykkämikrofonin tasoisen äänityksen perusteella tunnistamaan jopa 300000 erilaista 6-nastaisen lukon avainta.

Eli käytännössä jos joku saa äänitettyä kun laitat avaimen tällaiseen nastalukkoon, on hänen mahdollisuus kopioida avaimesi SpiKey-sovelluksella.

Listen to Your Key
Listen to Your Key

Tutkimus: Listen to Your Key: Towards Acoustics-based Physical Key Inference (pdf-tiedosto).

Sovellus analysoi äänidatasta jokaisen nastan äänen ja äänien ajallisen etäisyyden. Näiden perusteella voidaan sitten kaavojen kautta laskea avaimen muoto. Sinällään varsin mielenkiintoinen projekti, että järki sanoo, että varmasti jokaisesta avaimesta tulee hieman eri ääni, mutta kun alkaa pohtia kuinka sen perusteella mallinnettaisiin avain, niin vektorien piirtely ja koodin kirjoittaminen tuntuu pitkälliseltä ja vaivalliselta projektilta.

SpiKey-mekanismi
SpiKey-mekanismi
Aikajana klikkauksista
Aikajana klikkauksista
Pin tumbler lock -mekanismi
Pin tumbler lock -mekanismi

Mutta kuten koodatessa usein on, kun saadaan kaavat valmiiksi, niin simulaatiota hyväksi käyttäen voidaan testata ohjelmallisesti onnistuiko – Ja tietokone tekee ne laskemiset.

Lähde: Hackster.io – That Doesn’t Sound Secure

Edellinen artikkeliCrocsit, nyt myös piikkikoroilla.
Seuraava artikkeliMailin mittainen ksylofoni soittaa Bachia kun kuula vierii sitä alas