Xiaomi laittaa massatuotantoon läpinäkyvän television, hinta 7200 dollaria

Läpinäkyviä näyttöjä on ollut olemassa, mutta ei vielä yleisillä kuluttajamarkkinoilla. Kiinalainen Xiaomi tekee tähän muutoksen, joskin osittain tämä on varmasti pr-kampanja.

Xiaomi läpinäkyvä televisio
Xiaomi läpinäkyvä televisio

Samsung, LG ja panasonic ovat esitelleet vastaavan keksinnön aiemmin, mutta tietoa kuluttajien ostettavaksi tulosta ei ole tietoa näissä tapauksissa. Xiaomin television elektroniikka on jalustassa ja TOLED-paneelissa on 150000:1 staattinen kontrastisuhde. (TOLED = Transparent OLED). Näytön koko on 55 tuumaa. Telkkari on 5,7mm paksuinen.

Seuraavilla videoilla esitellään tämä televisio ja tutkitaan sitä mm. messuilla:

https://www.youtube.com/watch?v=aw31TJ7eAEk

https://www.youtube.com/watch?v=9PJ6QhOcLIA

Tunnustan, että en ole tutustunut kovinkaan paljon OLED-teknologiaan. Tässä kiinnostuneille englanninkielinen selostus, kuinka TOLED toimii (lähde.):

Universal Display’s TOLED® technology is based on a proprietary top contact, or cathode, that is optically transparent. In Figure A below, you see typical OLED, where the bottom contact, or anode, consists of a transparent metal oxide film and the top contact consists of a reflective metal. As a result, when light is generated by the OLED, it emits through the bottom transparent surface. TOLEDs, as shown in Figure B, use an optically transparent top cathode, meaning both top and bottom contacts allow light transmission.

With the same proprietary cathode that is used for transparent OLEDs, TOLED technology can be employed for use in top-emitting OLEDs. In a top emission OLED, as shown in Figure C, the anode and cathode work together to form an optical cavity, emitting light away from the substrate and the backplane, increasing the aperture ratio of the display. This is very good for mobile devices and screens where you can turn the display to ensure the best viewing angle, as it increases the light output and increases display efficiency at normal viewing angles.

TOLED-teknologia
TOLED-teknologia

Hienolta näyttää. Onko käytännöllinen? En tiedä.

Xiaomi läpinäkyvä televisio
Xiaomi läpinäkyvä televisio

Lähteet: designboom – xiaomi unveils world’s first mass-produced transparent TV, https://www.theverge.com/2020/8/11/21363861/xiaomi-oled-tv-transparent-mi-lux-china-specs-price-release