Fibonacci64 on näennäisesti häiritsevän sattumanvarainen led-valojen sijoittelu, mutta sen syttyessä, se näyttää orgaanisia muotoja

AdminSB

Fibonacci64

Entropia on siitä huomattavan kiinnostava, että se synnyttää näennäisestä sekasorrosta luonnollisesti järjestyksenmukaisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi kun pöly liikkuu vapaasti lattialla, niin se kerääntyy palloiksi.

Fibonacci64
Fibonacci64

Fibonaccin lukujono on seuraavanlainen: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, … ad infinum. Eli kaksi jonon edellistä arvoa lasketaan yhteen. Fibonaccin luku liittyy oleellisesti luontoon, entropiaan sekä kultaiseen leikkaukseen. Aihetta voi tutkia tässä osoitteessa: Nature, The Golden Ratio, and Fibonacci too ….

Kun led-valoja järjestetään 64kpl piirilevylle fibonaccin lukua avuksi käyttäen saadaan oikeastaan jopa häiritsevän sattumanvaraisen näköinen komponenttien rykelmä. Mutta kun näitä led-valoja sytytellään oikeilla algoritmeilla, ne mahdollistavat monimutkaisten ”orgaanisten” kuvioiden luonnin.

Oheisella videolla Fibonacci64 näyttää näitä valokuvioita:

256 lediä alkavat jo näyttää järjestelmälliseltä – Fibonacci256:

Fibonacci 256
Fibonacci 256

Mainittakoon vielä, että ledien sijoittelun taustalla on ns. Fermatin spiraali, joka on 1600-luvulta. Eli hieman kauan kesti, että spiraali saatiin yhdistettyä ledeihin.

Fermatin spiraali
Fermatin spiraali

Mikäli haluaa tällaisen valaisimen kotiin, sen osia voi tilata Tindiestä.

Lähde: Tindie blog