Itse en tunnustaudu militariafaniksi, vaikka silläkin aina löytyy ne tietyt ostajat. Mutta ovathan nämä panssarivaunut hienosti mietittyjä ja toteutettuja kompakteja sotapaketteja :D.

Osuma?
Osuma?

M1 Abrams-panssarivaunu on luotettava ja sitä on kehitetty eteenpäin aina 60-luvulta lähtien. Sotatankkien sisätilat ovat pienet ja kokonaisuudessaan kaikki mahdollinen on pakattu tiiviiksi paketiksi.

Pitemmittä puheitta, alla videot. Otsikot nyt englanniksi.

M1A2 Abrams Army Tank Crew Members’ Positions Driver, Gunner, Ammo Loader & Commander -Military 2013:

M1A2 Main Battle Tank Firing Main Gun – Interior View:

M1A2 Abrams Tank Tour:

Kenties vieläkin paremman sisätilojen esittelyn saa kun kurkkaa meidän aikaisemman artikkelimme: M1A2 Abrams -sotatankin esittely hienolla 3d-videolla.

M1A2 Abrams -sotatankin esittely hienolla 3d-videolla

Tietoja wikipediasta (M1 Abrams):

M1 Abrams on General Dynamicsin valmistama Yhdysvaltain maavoimien ja merijalkaväen ensisijainen taistelupanssarivaunu, joka otettiin palveluskäyttöön vuonna 1980. Sitä pidetään yleisesti yhtenä nykyajan luotettavimmista ja kehittyneimmistä panssarivaunuista, ja siitä on olemassa kolme pääaseen, panssaroinnin ja tekniikan osalta toisistaan poikkeavaa mallia: M1, M1A1 ja M1A2.

M1 Abramsin voimanlähde on 1 500 hevosvoiman tehoinen Lycoming Textron AGT-1500 -kaasuturbiinimoottori, jonka ansiosta vaunun huippunopeus on 67,2 kilometriä tunnissa. Vaikka moottori onkin Lycoming Enginesin suunnittelema ja valmistama, nykyisin sitä valmistaa lisenssin hankkinut Honeywell. Moottorin polttoaineena voidaan käyttää bensiiniä, dieseliä tai kerosiinia; Yhdysvaltain armeija käyttää yleisesti JP-8-merkkistä (Jet Propellant 8) NATO:n suihkukoneiden kerosiinia, koska sen hinta on alhainen eikä se leimahda helposti liekkeihin, mikä taas parantaa vaunun miehistönjäsenten turvallisuutta. Vaunussa on myös Allison X-1100-3B -automaattivaihteisto, jossa on neljä vaihdetta eteen ja kaksi taakse. Abramsin toimintamatka ulottuu 424 kilometriin.

M1 Abrams -vaunuja kuljetetaan junan kyydissä sotilasharjoitusta varten.
Vaikka Abramsin moottorijärjestelmä onkin osoittautunut vakaaksi ja luotettavaksi, sen ongelmiin kuuluvat korkea polttoaineenkulutus sekä suuri melutaso, minkä vuoksi vihollissotilaat ovat yleensä kyenneet valmistautumaan vaunun saapumiseen. Yhdysvaltain armeija on kuitenkin päättänyt säilyttää Abramsin nykyisen moottorijärjestelmän, koska AGT 1500:n etuihin kuuluvat pienikokoisuus sekä yksinkertainen rakenne, minkä ansiosta mekaanikkojen on helppo paikallistaa ja korjata vaunussa ilmenevät moottoriviat. Vaunua on myös testattu saksalaisella 1 500 hevosvoiman (1 119 kW) MTU EuroPowerPackilla, jota on käytetty myös Challenger 2:ssa ja Leclerc:ssä.

Abrams tietoja
Abrams tietoja

Lähteet: Youtube artikkelissa

Edellinen artikkeliSeiko TV-kello T001 oli aikansa huippua, maailman pienin TV, jo vuonna 1982
Seuraava artikkeliM4 Sherman tankilla ammutaan 10 asekassakaapin lävitse – tai meneekö lävitse?