Pitäisikö meidän siirtyä aikaan ilman käteistä?

Tiesitkö, että ensimmäiset fyysiset rahat luotiin jo 3 000 vuotta sitten. Vaikka yleensä puhutaan siitä, että aikoinaan vaihdeltiin oravien nahkoja sekä muita valuuttoja on todellisuudessa käteistä käytetty jo tuhansia vuosia maksujen käsittelyyn.

Vanhimmat kolikot jotka ovat juuri nyt olemassa on löydetty Kiinasta. Jos kuitenkin juuri nyt päätyisit Kiinaan matkalle huomaat varmasti sen, että kolikkojen kotimaassa on hyvin vaikeaa maksaa enää käteisellä.

Yhä useampi kauppa ja liike on päättänyt siirtyä käsittelemään maksuja mieluummin jollakin toisella tavalla kuin käteisellä.

Uusi globaali markkina vaatii ihmisiä sopeutumaan tilanteeseen, jossa käteinen ei välttämättä ole enää paras vaihtoehto maksamiseen. Uudet mobiililaitteille suunnatut lompakot sekä pankkien tarjoamat sovellukset ovat mahdollistaneet sen, että käteisestä voidaan siirtyä pois ehkäpä jo hyvinkin pian.

Välikäsien poisto tekee prosessista nopeampaa, luotettavampaa sekä halvempaa

Otetaanko tähän väliin pieni esimerkki? Asut juuri nyt Helsingissä ja Kemijärvellä asuva mummosi haluaa lähettää sinulle 20 euroa palkinnoksi loistavasta vuodesta koulun parissa.

Käytännössä mummollasi olisi tässä tilanteessa kaksi mahdollisuutta toimittaa käteinen sinulle. Hän voisi joko lähteä tuomaan sitä juuri sinun ovellesi mutta tässä kestäisi kymmeniä tunteja eikä matkan kulkeminenkaan ole kovin edullista.

Toisena mahdollisuutena olisi lähettää kyseinen seteli kirjeen välityksellä. Kirje saattaa kuitenkin mennä hukkaan. Tämän riskin johdosta kirjeen avulla voi lähettää vain pieniä summia kerrallaan, sillä olisihan se harmillista jos rahat menisivät hukkaan.

Jos mummosi on ollut tarkkana tekniikan kanssa osaa hän varmasti käyttää jotakin uutta sovellusta, joka tarjoaa lähes välittömät maksut osakkaiden välillä. Esimerkiksi parhaat ja uudet pikakasinot pystyvät käsittelemään kaikki saamansa maksut molempiin suuntiin vain muutamissa minuuteissa.

Kotimaisesta osaamisesta parhaimpana esimerkkinä tulee Siirto palvelu. Tämä palvelu tarjoaa käyttäjilleen täysin maksuttoman tavan siirtää rahaa toisilleen ilman välikäsiä tai odottelua.

Myös kaupassa voi maksaa ilman käteistä

Vielä 10 vuotta sitten kaupassa käydessä oli hyvin normaalia maksaa käteisellä. Nyt uusi normaali on maksaa luottokortilla käteisen sijasta. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että uudet maksutavat tulevat syrjäyttämään luottokortit hyvinkin pian.

Todennäköisesti jo muutaman vuoden päästä osa fyysisistä korteista jää unholaan, kun uudet puhelinten sovelluksiin pohjautuvat maksut ottavat valtaa alalla.

Juuri nyt Suomessa ei vielä voi maksaa kovin laajasti mobiililaitteella. Onneksi kuitenkin yhä useampi ravintola sekä pienempi yksityinen kauppa tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden tähän loistavaan tapaan maksaa ilman käteistä.