Juu, eli tässä olisi nyt testausta kuinka paljon konetuliaseen äänenvaimennin kestää.

Alkaa kuumeta
Alkaa kuumeta

Ja tuosta videolta sen voi todeta, että 700 peräkkäisen laukauksen jälkeen koko vaimennin on jo sulanut pois!

Tiedot M249-konekivääristä ovat alla, suoraan wikipediasta tällä kertaa:

M249 on Yhdysvaltain armeijan käyttämä, belgialaiseen FN Herstalin ”Minimi”-konekivääriin perustuva kevyt konekivääri (niin sanottu SAW eli Squad Automatic Weapon). M249 on ilmajäähdytteinen, kaasutoiminen ja ammusvyötä tai lipasta käyttävä täysautomaattinen, vain sarjatulta ampuva tulitukiase.

Yhdysvaltain armeija otti M249:n käyttöönsä samoihin aikoihin, kun FN aloitti mallin sarjatuotannon 1982. Siitä lähtien ase on kerännyt alkuvaikeuksien jälkeen hyvän maineen luotettavana ja tehokkaana tulitukiaseena.

Machine gun, 5.56mm, M249 Squad Automatic Weapon System (SAWS)
Machine gun, 5.56mm, M249 Squad Automatic Weapon System (SAWS)

Aseen piippu on nopeasti vaihdettavissa ja vaihtoa helpottamassa on myös kantokahva. Jokaiselle piipulle voidaan antaa omat kohdistusarvot erikseen, jotta aseen tarkkuus ei kärsi piippujen vaihtuessa. Piipun alla sijaitsee kaasumäntä. M249 ampuu avoimella lukolla, jotta jäähdytys olisi mahdollisimman tehokas purskeiden välillä.

Lipasta käytettäessä aseen teoreettinen tulinopeus on erittäin nopea, 1000 lks/min. Tulinopeus laskee huomattavasti vyötä käytettäessä (~750 lks/min), sillä vyön syöttäminen vaatii lisää voimaa. Suositeltu tulinopeus vaihtelee kuitenkin käytön mukaan seuraavasti:

  • 85 lks/min – ilman piipun vaihtoa
  • 200 lks/min – kun piippu vaihdetaan 2 minuutin välein
  • 850 lks/min – kun piippu vaihdetaan minuutin välein

Yhdysvaltain armeijan määrittelemä teoreettinen ampumaetäisyys M249:lle on 3600 metriä. Tehokas ampumaetäisyys on kuitenkin huomattavasti lyhyempi: 1000 metriä tulitukitehtävissä, 800 metriä aluemaaleille ja 600 metriä pistemaaleille. Aseella voi ampua myös valojuovia, joiden tehokas näyttömatka on 900 metriä.

M249 on osoittautunut kenttäkäytössä vuosien myötä varsin luotettavaksi. Silti aseen iästä johtuen viimeisimmät viat on havaittu Irakissa – nykyiset Yhdysvaltain armeijan aseet ovat yleensä yli kymmenen vuotta vanhoja. Vaikka kymmenen vuoden ikä ei sinänsä ole M249:n tyyppiselle aseelle mitenkään merkittävä, aseeseen kohdistuva normaali kulutus kuitenkin vähentää luotettavuutta.

Tyypillisimmät dokumentoidut iästä johtuvat viat ovat syöttöhäiriöt käytettäessä muovisia 200 ammuksen lippaita, joiden kiinnikkeet kuluvat käytössä. Lipas ei silloin välttämättä asetu oikein paikoilleen ja saattaa aiheuttaa vinosyöttöjä.

(Lähde: Wikipedia M249 SAW)

Ampuma-aseen äänenvaimentimen halkaisukuva.
Ampuma-aseen äänenvaimentimen halkaisukuva.

Lähde: Youtube – Suppressor Meltdown! 700 round burst through an M249 SAW!

Edellinen artikkeliDriftingiä 90-luvun tyyliin Japanista
Seuraava artikkeliRaspberry Pi – ultraääni-etäisyyskomponentti -yhdistelmä laskevat näppärästi trampoliinihyppyjen lukumäärän