Oma retropelihalli kotona – unelmien miesluola?

flipperi

Photo by Unknown / Creative Commons CC0

Space Invaders, Street Fighter 3, Sega Rally…

Monelle on jäänyt haave omasta peliluolasta, kiitos kouluaikoina tehdyistä vierailuista meluisiin pelihalleihin, joissa pelien neonvalot ja aggressiivinen pelimusiikki kävivät päälle huumaavalla tohinalla.

Suomesta löytyy pieni, mutta innokas joukko retropelikoneiden kerääjiä vielä tänäkin päivänä, ja maailmalla alan harrastajia on verrattaen enemmän.

Pelikoneiden keräilyharrastus ei ole kaikista halvin harrastus – yleensä pelikone kustantaa vähimmillään tuhannen euron luokkaa. Esimerkiksi The Addams Family -niminen flipperipelikone on keräilyharvinaisuus, jonka voi lunastaa itselleen englantilaiselta vintagepeliyritykseltä 22000 eurolla, plus rahtikulut kaupan päälle. Kaikkein harvinaisimmat keräilyharvinaisuudet eivät edes koskaan tule markkinoille, vaan ne siirtyvät suoraan kovan luokan keräilijältä toiselle tuhatlappusten vaihtaessa omistajaa.

Rahapelikoneet keräilyssä

Mitä harvinaisempi löytö, sitä varmemmin pelikone kiinnostaa peliharrastajia. Retrokolikkopelikoneiden lisäksi moni kerää rahapeliautomaatteja, joita pompsahtaa markkinoille aina silloin tällöin. Pajatso, kansan kielellä jasso, on yksi eniten kiinnostusta herättävistä laitteista. Tänä päivänä pajatsoon ei edes saa uusia pelimerkkejä, sillä peliä pelattiin vanhoilla Suomen markoilla. Pajatsosta voi joutua pulittamaan jopa 8000 euroa.

Netissä on myytävänä jopa käsikäyttöisiä, veivattavia bingokoneita muutamalla kympillä, vaikka tänä päivänä suurin osa pelaakin suoraan netin pelisivustoilla kuten https://www.kolikkopelit.com/bingo-aula.

Keskustelupalstalta tietoja ja kokemuksia

Jos omille nurkille ei ole sattunut muita innokkaita pelaajia joiden kanssa vaihtaa ajatuksia pelikoneista, on netti pullollaan alan harrastajia. Samanmielisiä löytyy esimerkiksi Konsolifin.net-sivustolta, jossa käydään innokasta keskustelua retropelikoneista. Kansainvälisiä sivustoja löytyy runsain mitoin, esimerkiksi englantilainen ukvac.com tai johnsarcade.com.

Takavuosiin verrattuna Suomessa pelihalleja ei ole enää kovinkaan monessa paikassa, vaikkakin merkkejä pelikonekulttuurin noususta on jälleen nähtävissä.

Huvipuistoista, kuten Linnanmäeltä, Visulahdesta ja Puuhamasta löytyy edelleen aktiivikäytössä olevia pelihalleja, joissa on tarjolla runsas valikoima arcadepelejä. Viime vuosina on ollut nähtävillä signaaleja pelikulttuurin uudelle tulemiselle, sillä Suomeen on perustettu uusia pelihalleja.

Sugoi Helsinki

Helsingin Malmilla sijaitsevassa pelihallissa on japanilaisten pelifirmojen kolikkovideopelikoneita. Pelihalliin maksetaan sisäänpääsymaksu, jonka hinnalla voi pelata pelejä niin paljon kuin sielu sietää. Tarjontaa pelifaneille löytyy 1990-luvun peleistä moderneihin versioihin, teemat kattavat lähes kaiken aina autopeleistä ammuntapeleihin. Kaikkiaan pelejä löytyy hallista yli 50. Pelit ovat lähinnä yksinpelattavia, mutta Sugoi tarjoaa myös kaksin- ja nelinpelejä. Ikäraja pelihalliin on 12 vuotta. Lue peliharrastajan arvio pelihallista täältä.

Photo by Unknown / Creative Commons CC0

Suomen pelimuseo 

Suomen pelimuseo avattiin vuonna 2017 Tampereen Vapriikki-museokeskukseen. Pelimuseon ideana on tuoda esille suomalaista pelikulttuurin ensiaskelia aina tähän päivään. Retropelikoneista kiinnostuneille paikasta kiinnostavan tekee sen pelihalli, josta löytyy erilaisia peliautomaatteja jo 1970-luvulta alkaen. Lisäksi museo nostaa esille lautapelikulttuuria ja roolipelejä. Tässä video pelihallin avajaisista.

Museo on vierailemisen arvoinen kohde kaikille pelaamisesta kiinnostuneille, ja erittäin kattava sukellus pelimaailmaan. Pelimuseon esittelyvideo täällä.

Ikuri Arcade

Ikuri Arcade sijaitsee niin ikään Tampereella. Pelihallissa on tarjolla yli kolmekymmentä pelikonetta, ja vanhin pelikone on vuodelta 1963. Erikoisuutena Ikuri Arcaden erikoisuutena on sen keilapelipeli: pelihallin sisällä on liki viisi metriä pitkä keilarata, joka on itseasiassa pelikenttä. Pistelasku suoritetaan flipperitekniikalla, eikä keilapallo ole aito keilapallo, vaan kevyempi pelipallo, joka ei pelin aikana koske fyysisesti keiloihin, sillä keilat ovat tietokoneohjaisteisia.

Ikuri Arcadessa järjestetään myös useita pelialan tapahtumia.

Arcadeharrastus on keräilyharrastuksena kirjaimellisesti kallista lystiä, joten alkuun voi hyödyntää pelihalleja, mikäli sellainen on lähellä kotoa. Ja netistä löytyy viljalti selaimella pelattavia versioita eri retropeleistä (huom. linkin pelit MS-DOS -alustalle). Pelikonekeräilyyn tutustumalla ja muiden harrastajien kanssa keskustelemalla oppii retrolaitteiden todellisen arvon, ja sitten voikin ryhtyä metsästämään sitä omaa pelikonetta. Harvalla on edes tiloja kokonaiseen pelihalliin, mutta jo yksi viisaasti tehty arcadepelihankinta tuo ikimuistoisia pelihetkiä vuosiksi eteenpäin.