Mitä jos puun vuosirenkaat voitaisiin soittaa levysoittimella? Tätä on pohtinut B. Traubeck kehittäessään vekottimen joka antaa vastauksen kysymykseen.

Vuosilusto soi

Nimittäin siipale puusta laitetaan levysoittimelle ja optinen anturi lukee vuosirengasta levyn pyöriessä. Tai tarkalleenottaen lukee yhtä etäisyyttä puukiekon keskikohdasta. Algoritmi muuttaa anturin näkemät muutokset puun värissä ja kuvioissa pianon soitoksi. Videon perusteella näyttäisi, että pianoa varten on valittu jokin asteikko sekä nuotti, jossa puu ”soi”.

Oheisella videolla esitellään musiikillinen tulkinta puun vuosirenkaista. Kaikki videon musiikki siis tulkitaan tuosta puusta:

Täytyypä todeta, että erittäin mielenkiintoinen levysoitin. Jos vielä jotain olisi kiinnostavaa, niin voitaisiin skannata tuo puu ja lukea nimenomaan yksittäiset vuosirenkaat siten, että ohjelma tulkitsisi vuosirenkaan kerrallaan, eikä puun pintaa yleisesti. Tosin tällöin ei olisi tällaista soitinta, vaan ainoastaan digitaalinen kokonaisuus.

Soittimen kehittäjä on tuottanut levyn, jolla kuullaan ääniä seuraavista puista: kuusi, saarni, tammi, vaahtera, leppä, pähkinä ja pyökki. Years-levyn kappaleet voi kuunnella bandcampissa, linkki.

Years Albumi

Olemme esitelleet aiemmin hilavitkuttimessa ilmaisen PIXELSYNTH-online-ohjelman, joka sekin osaa muuntaa kuvan pianon ääneksi. Artikkeli: PIXELSYNTH on ohjelma, joka muuttaa kuvan ääneksi — Eikä pelkästään ääneksi, vaan halutun asteikon ja sävelläjin mukaiseksi sävellykseksi!

PIXELSYNTH
Puun vuosirenkaat

Lähde: Can You Actually

Edellinen artikkeliWave Organ on jättimäinen aaltojen ääniä voimistava urkuteos San Franciscossa
Seuraava artikkeliSupercar Blondie esittelee 10 hienointa konseptiautoa vuonna 2019 :)