Teslan Full Self-Driving (FSD) -demonstraatio – Teköälyn näkymä -video

Tesla-autovalmistaja on päättänyt kehittää automaattisesti ajavan auton. Full Self-Driving (FSD) -järjestelmän oli tarkoitus olla käytettävissä jo vuoden 2019 puolella.

Testa Full Self-Driving (FSD)

Nykyteknologia mahdollistaa automaattisen ajamisen toteutuksen kuluttajahintaluokassa. Monet kamerat sekä ultraäänisensorit toimivat yhteistyössä tehokkaan laitteiston kanssa havaitakseen ympäröivää liikennettä ja ympäristöä. Tästä kootaan lopputulos ja sen perusteella ohjataan autoa automaattisesti.

Oheisella videolla Teslan äskettäin julkaisema video automaattiohjauksesta:

Tässä kaksi aiempaa videota, jotka esittelevät Teslan havainnoimaa liikennettä:

Automaattiohjauksesta on puhuttu kauan ja teknogia on kehittynyt. Vaikka auto havainnoisi liikennettä kuinka hyvin, päädymme aina samantyyppisiin ongelmiin, kuten väistääkö vaaratilanteessa pientareelle vai vastaantulevien kaistalle (huonossa säässä). Entä miten päättää väistääkö eteen hyppäävää jänistä, entä koiraa, entä kissaa? Onko varmuutta että nämä voidaan erottaa ihmisestä tai lapsesta?

Entä kuka on vastuussa onnettomuuksista?

Teslan anturit

Omissa pohdinnoissa nämä päätyvät aina sellaiseen lopputulokseen, jossa automaattinen ohjaus voitaisiin ottaa käyttöön sellaisilla tieosuuksilla, jotka on siihen suunniteltu ja suljettuja ylimääräisiltä ”häiriöiltä”. Toisaalta esimerkiksi automaattinen parkkeeraus olisi varmasti tervetullut ominaisuus monelle, joka nyt jo toimisi.

Lähteet: Car and Driver, Tesla