Jouluna käydään usein keskustelua siitä, onko lahjaksi saadut mozartinkuulat oikeita vai kenties halpisjäljitelmiä. Itse olen maistanut useaa eri versiota, eikä yhdessäkään ole oikeastaan ollut valittamista.

Näyttävä lopputulos

Tässä piileekin kompa, nimittäin Mozartin-kuulia valmistaa usea eri konditoria ja karamellitehdas. Mozart-kuulan (saks. Mozartkugel) keksi Paul Fürst vuonna 1890 Mozartin syntymäkaupungissa Salzburgissa. Alkuperäinen Mozart-kuulan valmistaja Cafe-Konditorei Fürst (suom. Fürstin konditoria) valmistaa myös kolikon muotoisia Mozart-konvehteja. Suklaakuulan kermainen sisus on pistaasi- ja mantelimarsipaania.

Tässä videolla valmistetaan itse Mozartin-kuula. Näyttää mielestäni varsin hyvältä reseptiltä, ja mikäli konvehteja itse valmistaisin, niin tämä menisi testattavaksi:

Resepti on seuraava:

Taikinapohja: Mantelimurskaa, pölysokeria, muna, sitruunan mehu ja kuori

Jaetaan pohja kolmeen osaan ja lisätään pohjan eri osiin:

Sydän: pistaasipähkinäjauhetta
Sydämen ympärys: kaakaota
Uloin sisus: Mantelimurskaa

Kastetaan sulatettuun tummaan suklaaseen. Pelille kovettumaan. Ja valmista, ei vaikeaa.

Salzburgilaisen Fürstin konditorian alkuperäisiä Mozart-kuulia.

Kuvassa vielä eri valmistajien varsiot kuulista (Klikkaa isommaksi):

Verschiedene Mozartkugeln im Vergleich

Mozart Vs Salieri:

Lähde: Youtube – Mozart balls – Recipe Videos

Makeisten sinfoniaa

Mozartin kuulat, nämä pienet taivaalliset herkut ovat hyvällä reseptillä valmistettuna kuin musiikkia suussa – täydellinen harmonia makuja, joista syntyy nerokas sinfonia. Tässä sinfoniassa soi ja maistuu Wolfgang Amadeus Mozartin musiikki. Mozartin kuulat ovat makeisia, joiden valmistus vaatii huolellista valmistelua, tarkkaa tekniikkaa sekä intohimoista omistautumista, aivan kuten Mozartin sävellykset.

Se hetki, kun laitat Mozartin kuulan suuhun, ja sen suklaakuori murtuu suussa – se on kuin ensimmäinen nuotti Mozartin musiikkiteoksessa. Sisältä paljastuvat marsipaani ja hasselpähkinätäyte – uusia taidokkaita kerroksia niin kuin hienossa musiikkikappaleessa. Kun sitten maistelet herkkua, tunnet sen sulavan suussasi kuin Mozartin melodiat, jotka liikkuvat sulavasti sävellajista toiseen. Nämä herkulliset melodiat ja sinfoniat saat aikaan myös itse; ilman, että sinun täytyy turvautua kaupan versioihin Mozartin kuulista.

Askel askeleelta -ohjeet Mozartin kuulien valmistamiseen

Esilämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Murenna sitten valkosuklaa pieniksi murusiksi pellille ja paahda murusia uunissa noin 5 minuuttia. Anna murusten jäähtyä, murusta ne vieläkin pienemmäksi ja laita kulhoon jääkaappiin odottamaan. Lisää seokseen glitteriä vasta juuri ennen käyttöä.

Hienonna sitten pistaasipähkinät tasaiseksi massaksi ja laita ne yleiskoneen kulhoon. Lisää tomusokeri, marsipaani ja raastettu sitruunan kuori. Sekoita ainekset tasaiseksi mössöksi.

Leikkaa seuraavaksi nougatista 40 palaa ja muotoile niistä palleroita. Rullaa pistaasimössö pitkäksi pötköksi ja jaa se 40 osaan. Tee samoin mantelimassan kanssa. Pyöritä sitten pistaasimössö nougatpallon ympärille. Lisää sen päälle mantelimassa.

Tämän jälkeen sulata maitosuklaa metallikulhossa vesihauteessa. Laita hammastikku jokaiseen palloon, dippaa ne sulassa suklaassa ja laita kulhoon, jossa on paahdettua valkosuklaa-glittermurua. Peitä pallot huolellisesti murulla ja poista hammastikut. Lopuksi nosta pallot jäähtymään leivinpaperilla vuoratulle viileälle pellille ja anna niiden jähmettyä noin 15 minuuttia.

Ainesosien paljastaminen

Mozartin kuulat valmistetaan herkullisista ainesosista. Ensimmäisenä tarvitaan pehmeää nougatia, joka muodostaa kuulien ytimen. Seuraavaksi tarvitaan lumoavaa valkosuklaata. Pienet valkosuklaamuruset paahdetaan uunissa: ne antavat makeisille hienostuneen maun. Valkosuklaa nougatiin yhdistettynä luo herkullisen dueton.

Pistaasipähkinät liittyvät tähän sinfoniaan tuoden mukanaan rikkaan ja pähkinäisen nuotin. Hienonnettuina ne sekoitetaan tomusokerin, vihreän marsipaanin ja raastetun sitruunan kuoren kanssa. Näistä ainesosista syntyy pehmeä ja tunteikas massa.

Mantelimassa muovaillaan pistaasimassan ympärille, ja sulatettu makea maitosuklaa ympäröi sen kauttaaltaan. Kun pallot on kasteltu suklaassa, on vuorossa glitterin lisääminen valkosuklaamuruihin. Kiiltävä glitter-suklaamuruseos viimeistelee maagiset kuulat.

Mozartin magiaa

Tarvitset siis joukon herkullisia aineksia ja pienen ripauksen taikaa, kun valmistat Mozartin kuulat itse. Jokainen kuula on kuin pieni sävel, ja jokainen puraisu kuin konserttisalin hiljainen huokaus. Makujen sinfonia, joka muistuttaa Mozartin musiikillista neroutta.

Alkuperäinen Mozartin kuulien resepti on pysynyt suhteellisen samanlaisena vuosien varrella, sillä se on suorastaan maagisen toimiva. Se on niin herkullinen ja uniikki, että sitä ei kerta kaikkiaan ole tarvinnut kehitellä. Siksi myös monet tee-se-itse -reseptit jäljittelevät alkuperäistä ja pyrkivät pysymään sille mahdollisimman uskollisina.

Mozartin kuulat persoonallisella otteella

Tee-se-itse -versiot Mozartin kuulista syntyvät rakkaudella ja antaumuksella. Vaikka lopputulos saattaisikin poiketa ulkonäöltään siitä, mikä oli tarkoitus, niin ne saavat erityisen arvokkaan leiman juuri siksi, että ne ovat omakätisesti tehtyjä.

Ainesosien hankkimisesta aina viimeiseen suklaan sulatukseen, jokainen askel on täynnä huolellista harkintaa ja kiintymystä. Antaumuksella työstetyt kuulat voivat joskus saada persoonallisen ulkonäön, ja se tekee niistä vieläkin arvokkaampia. Ne eivät välttämättä ole täydellisen pyöreitä tai täsmälleen samanlaisia, mutta niiden kauneus piileekin juuri siinä.

Tee-se-itse -versioiden arvoa mitataankin enemmän tekemisen ilolla ja omistautumisella. Ne kertovat omasta intohimosta ja välittämisestä. Itse tehdyt Mozartin kuulat kantavat mukanaan valmistajan ainutlaatuista kädenjälkeä.

Makeaa harmoniaa

Makeisten valmistaminen ja leipominen ovat mukava tapa tuoda mukavaa harmoniaa arkeen. Ne ovat kutsu pitää taukoa, ottaa hetki itselle ja mahdollisuus luoda jotain herkullista ja merkityksellistä omassa keittiössä. Mozartin kuulia valmistaessa voi tuntea, kuinka stressi ja kiire haihtuvat hetkeksi. Niiden tekeminen on parhaimmillaan kuin meditaatiota, jossa jokainen liike ja jokainen ainesosa tähtää harmonisen kokonaisuuden luomiseen.

Mozartin kuulien valmistaminen tarjoaa mahdollisuuden käyttää luovuuttaan. Leipominen ja makeisten valmistaminen ovat luovia prosesseja, joissa voi kokeilla omia taitojaan ja tehdä taidetta makeisten muodossa. Luovuus itsessään edistää mielen rentoutumista ja luo positiivista, harmonista tunnelmaa.

Mozartin kuulien variaatioita

Kuulista on kehitetty versioita erilaisiin erityisruokavalioihin sopiviksi. Mozartin kuulien variaatiot juhlistavat näin myös monimuotoisuutta ja yksilöllisiä tarpeita.

Esimerkiksi Mozartin kuulien gluteeniton versio on omistettu niille, jotka välttelevät gluteenia tai noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Tässä herkullisessa variaatiossa perinteinen vehnäjauho on korvattu gluteenittomilla jauhoilla. Vegaaniset Mozartin kuulat taas ilahduttavat ilman eläinperäisiä tuotteita. Pistaasi-mantelimassa yhdistyy suklaaseen täysin ilman maitoa tai muita eläinperäisiä lisäaineita, ja tarjoaa täydellisen makumatkan kasviperäistä ruokavaliota suosiville makean ystäville.

UKK

Voiko Mozartin kuulien reseptiä säätää tiettyjen erityisruokavalioiden mukaiseksi?

Mozartin kuulista voi valmistaa gluteenittomia, vegaanisia ja jopa sokerittomia versioita. Nämä muunnokset maistuvat lähes samalta, ja vastaavat yhtä aikaa yksilöllisiin ruokavaliohaasteisiin.

Mitkä ovat tee-se-itse -Mozartin kuulien harrastajien yleisimmät haasteet?

Tee-se-itse -harrastajien yleisimmät haasteet liittyvät usein täydellisen tasapainon löytämiseen nougatin, pistaasi-mantelimassan ja suklaan välillä. Lisäksi herkkujen ulkonäön viimeistelyyn, kuten suklaakuorrutteen tasaiseen levitykseen ja koristeluun, vaaditaan taitoa ja kärsivällisyyttä.

Onko mahdollista tehdä suuria eriä Mozartin kuulia tapahtumiin?

Mozartin kuulia voi tehdä isomman satsin, mutta se vaatii huolellista suunnittelua ja tehokasta valmistusprosessia, jos halutaan, että jokainen pallo on laadukas ja herkullinen. Tähän tarvitaan taitava tiimi ja asianmukaiset valmistustilat.

Edellinen artikkeliMikset hankkisi Moët & Chandon -shampanja-automaattia, 35000 dollarilla
Seuraava artikkeliVRgineer XTAL on 8K-tarkkuuden VR-silmikko ja sitä käyttää mm. NASA