Vinyylilevyt ovat nykyään suosittu keräilykohde. On myös huomattavan paljon vinyylejä, joiden sisältöä ei löydä muualta, mm. kokoelmia ja eri laulajien tulkintoja.

Internet Archive (archive.org) digitoi 100 000 lp-levyä kaikkien saataville

Internet Archive (Archive.org) on tunnettu kunnianhimoisista digitalisointihankkeistaa, joista mainittakoon mm. vanhojen PC-pelien digitalisointi ja emulointi (ks. Internet Archive lisäsi 2577 pelattavaa MS-DOS -peliä – Suoraan selaimen kautta – Pelejä yhteensä 6938, käy kokeilemassa). Nyt digitoidaan vinyylejä.

Archive.org ja Bostonin kirjasto ovat ottaneet 100000 lp-levyn kokoelman digitointi-projektiksi.

Internet Archiven erikoisprojektien johtaja CR Saikley kertoo: ”Lp oli pääasiallinen musiikkimme tallennemuoto yli sukupolven ajan. Elviksestä Beatlesiin ja Clashiin, lp todisti niin rock’n’rollin kuin punkin syntymän. Lp oli olennainen osa kulttuuriamme 1950-luvulta 1980-luvulle, joten on tärkeää säilöä se tuleville polville”,

Näistä on esimakua 750 lp-levyn muodossa: Unlocked Recordings. (Flac, mp3)

Tämä on erittäin mukava hanke. Ja huomattavaa on, että materiaalin voi helposti ladata omalle koneelleen.

Myös levyjen kannet, vihko tms. sekä kuva itse levystä sisältyvät arkistoon.

Vinyylejä arkistossa

Materiaalilla ei ole yhtenäistä tekijänoikeuslisenssiä. Kokoelman kuvauksessa aiheesta on seuraava lause: ”Please be aware that subsequent uses may not be permitted under US copyright such as reproduction, distribution, display or public performance.” Ymmärtääkseni kuitenkin teosten lataus omalle koneelle on sallittua, koska tiedostot ovat ladattavissa. Enpä kuitenkaan tiedä, sinällään kummallinen tilanne.

Poimintoja:

Unlocked Records, Blog.archive.org, Mikrobitti

Edellinen artikkeliKuinka rakennetaan ja lasketaan spiraalikouru – Tony Hawk näyttää mallia
Seuraava artikkeliLoppumaton suklaalevy – temppu, helppo toteuttaa ja hämätä kavereita