Cathay Pacific -lentoyhtiä tallentaa kaiken tiedon sinusta, kameravalvonnan mukaanlukien ikuisiksi ajoiksi – Kuinka on tietoturvan laita?

AdminSB

Cathay Pacific on hongkongilainen lentoyhtiö, joka oli noin vuosi sitten otsikoissa tietomurron vuoksi. Passien ja matkustajien muita tietoja oli kadonnut ties minne.

Noin kuukausi sitten lentoyhtiö ilmoitti parantavansa turvallisuutta tallentamalla asiakkaista mm. kaikki tallennetut kuvamateriaalit lennolta määrittämättömän pitkäksi ajaksi.

Cathay Pacific Airlines

Juuri tämä tuntuu olevan nykyajan vitsaus. Kaikki halutaan tallentaa, viestinnästä videokuviin. Digitaalisessa muodossa oleva data on määrittämättömän ajan tallessa. Minne tiedot päätyvät lopulta? Sitä on hyvä pohtia jokaisen. Tiedoilla on markkina-arvoa, níitä voidaan myydä. Mitä tiedoille käy jos yritys menee konkurssiin? Entä kun tiedot ovat alihankkijalla, kuka valvoo niiden käyttöä? Suomessa viranomainen on perinteisesti valvonut hyvin tarkkaan kuka tekee mitäkin hakuja kansalaisten tietoja sisältäviin rekistereihin.

Cathay Pacific Airlines
Onko penkin selkämyksissä kamerat – jäi epäselväksi

Yksityisellä sektorilla tällainen valvonta on hyvin vaikea toteuttaa, vielä kun toiminta on globaalia ja alihankinnan kautta tiedot voivat päätyä vaikkapa nyrkkipajalle, joka havaitaan vasta myöhemmin nyrkkipajaksi ja vaihdetaan. Tässä välissä tietoja on kuitenkin jo voitu myydä tms.

Cathay Pacific tallentaa mm. aiemman matkustustiedot, asiakaspalautteen, matkatavaratiedot, lennolla ostetut viihdepalvelut, lennolla käytetyt datayhteydet sekä kaiken kuvamateriaalin, mitä asiakkaasta on tallennettu. Kuten mainittua, tieto tallennetaan määrittämättömän pitkäksi ajaksi.

Että sellaista. Pitäisi varmasti alkaa lukea pieniä pränttejä kaikkien lentoyhtiöiden asiakasrekisterin ehdoista.

Tietovuodot ovat yleisiä, eikä niitä usein käistellä tarpeeksi vakavasti

Sitäkin voi miettiä, kuinka moneen kameraan omat kasvot ovat tallentuneet. Maailma muuttuu. Paitsi että tieto on digitaalista ja siten yhdisteltävissä, myös tiedonlouhinta esimerkiksi tekoälyn avulla on aivan jotain muuta kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.

Videolla esitellään vuoden takainen tietovuoto:

Lähde: News.com.au