Äkkiseltään kuulostaa hienolta idealta yhdistää lisätty todellisuus (augmented reality) syntetisaattorin käyttöön. Voisi ajatella liikkuvansa vr-lasit päässä jonkinlaisessa äänisynteesin ytimessä, josta voi siirrellä, osoitella ja katseella ohjata erilaisia ääniä muodostavia verkostoja.
Tähän suuntaan varmasti ollaan menossa. Nyt kuitenkin äänen visuaalinen muokkaus virtuaalimaailmassa rajoittuu lähinnä kolmiulotteiseen säätimeen sekä virtuaaliseen laser-koskettimistoon. Tulevaisuudessa voisimme nähdä mm. ajatuksilla ohjattavat synteesit ja pianonkoskettimet: Melodian muodostuessa mielessä, piano alkaisi soittaa sitä automaattisesti.
Oheiseilla videoilla esitellään Behringerin Deepmind-syntetisaattorin virtuaalitodellisuudessa tapahtuvaa ohjaamista:
Behringer DeepMind 12 Augmented Reality Launch – Sheffield:
DeepMind12 Augmented Reality:
Mainittakoon vielä, että äänenmuokkaamisen ominaisuuksia on toteutettu Deepmindin virtuaalimaailmaan runsaasti.
Mutta mielestäni se ydin on siinä, mitä uutta lisätyllä todellisuudella voidaan luoda. Nyt esimerkiksi modulaatiomatriisin tai ADSR-vaipan säätäminen käy kuitenkin nopeammin ja ehkäpä myös helpommin käyttämällä fyysisiä säätimiä tai ohjelmallisia valikoita. Säätö on usein myös niin tarkkaa, että ”virtuaalikäsillä” ei välttämättä kykene tekemään tarpeeksi hienovaraisia säätöjä, vaan jotakin nuppia pitää kääntää aivan minimaalisesti – Deepmind on analoginen syntetisaattori.
Behringer DeepMind12 Demo & Review:
Lähde: Synthopia