Olen seurannut melko paljon keskustelua lähietäisyydeltä siitä, kuinka naisten odotetaan hymyilevän aina.

Leonardo da Vinci’s Mona Lisa (via Musee du Louvre)

Tämä on monelle ongelma, koska ei vaan huvita hymyillä. Ketäpä huvittaisi, ei itseäkään pyynnöstä. Jonkinlainen sosiaalinen pakotusrakennelma lienee taustalla.

Nyt on kuitenkin tutkittu aihetta Mona Lisan kuvan kohdalla ja otannalla päädytty siihen lopputulokseen, että kyseinen malli ei hymyile oikeasti. Tämähän nyt olisi oikeastaan arvattavissa, koska tiedettävästi Da Vinci maalasi kuvaa melko kauan, eikä kukaan pysty aidosti iloisesti hymyilemään kuukausitolkulla.

A: Mona Lisa
B: Mona Lisan kasvot
C: Peilattu hymy kasvon vasemmasta puolesta
D: Peilattu hymy kasvon oikeasta puolesta

Testi tehtiin siten, että Mona Lisan oikean puolen huuli peilattiin koko huuliksi, samoin vasemman puolen huuli. On tutkimus, joka väittää, että aito hymy ilmaistaan ainoastaan kasvojen vasemmalla puolella. Otettiin porukka, jota pyydettiin arvioimaan näyttääkö vasemman vai oikean puolen hymy aidolta.

Sen lisäksi pohdittiin mm. minkälaisia lihaksia ihminen käyttää hymyillessään oikeasti.

Kenties kuitenkin pitäisi vielä ottaa enemmän huomioon, että kyseessä on Leonardon oma näkemys mallistaan, jonka hän on jäljentänyt kankaalle. Monesti taiteilija tuo jokaiseen teokseensa osan omasta ulkonäöstään intuitiivisesti. En löytänyt tähän lähdettä, mutta parhaiten se selviää vertailemalla taiteilijoiden omakuvia heidän muihin malleihinsa.

Video viihteeksi – AI brings Mona Lisa to life:

Mielenkiintoinen tutkimus kuitenkin. Myös siinä mielessä, että pakotettu hymy tuodaan enemmän julki. Kenenkään ei tarvitse hymyillä, jos ei huvita.

Lähteet: Science Direct, Geek.com

Edellinen artikkeliNäin kuvataan 10 triljoonaa fps valon liike, kts. video
Seuraava artikkeliJääkiekkomaalivahdin kasvosuojuksen kehitys – Videolla esittely