Sähkömagneettisen säteilyn erilaiset muodot ovat puhuttaneet jo pitkään kansalaisten terveydentilaa tarkkailevia tieteen tahoja. Toisaalta ei ole suoraa näyttöä, että esimerkiksi Wifi-verkot aiheuttaisivat ongelmia – Toisaalta mikäli ne aiheuttaisivat ongelmia, sitä olisi äärimmäisen vaikea todistaa, koska vaikutukset voivat olla yksilöllisiä ja vaatia pitkän altistuksen sekä seurannan.

Mahdollinen terveysriski?

Esimerkiksi kuukausi wifi-modeemin vieressä ei aiheuttaisi mitään, mutta 4 vuotta aiheuttaisi muutoksia aivoissa. Näitä on mahdoton todistaa. Nyt pohditaan mm. Airpod-tyylisten kuulokkeiden riskejä, sillä ne ovat jatkuvasti hyvin lähellä aivokudosta.

”We are scientists engaged in the study of biological and health effects of non-ionizing electromagnetic fields (EMF). Based upon peer-reviewed, published research, we have serious concerns regarding the ubiquitous and increasing exposure to EMF generated by electric and wireless devices. These include–but are not limited to–radiofrequency radiation (RFR) emitting devices, such as cellular and cordless phones and their base stations, Wi-Fi, broadcast antennas, smart meters, and baby monitors as well as electric devices and infra-structures used in the delivery of electricity that generate extremely-low frequency electromagnetic field (ELF EMF).”

Vetoomuksessa käytetään seuraavia termejä: ELF (Extremely low frequency on 3–300 Hz:n alueella etenevä radioaalto), EMF (Sähkömagneettinen kenttä on sähkövarauksen aiheuttama, sähkömagneettiseen vuorovaikutukseen perustuva fysikaalinen kenttä) sekä RFR (the relation between radio-frequency radiation (RFR) and cancer is reviewed).

Airpodit

Vetoomuksessa toivotaan mm. virallisten suositusten käyttöönottoa raskaina oleville naisille sekä lapsille. Sähkömagneettinen säteily voi olla ”seuraava asbesti”.

Mitä jos nämä taajuudet aiheuttavat esimerkiksi keskittymis- ja oppimishäiriöitä. Tai vaikka ADHD-oireita — Kuinka olisi mahdollista todentaa näitä. Ei mitenkään. Siksi ainoa keino on ennaltaehkäisevä toiminta.

Aiheesta voi lukea lisää VT.co:n artikkelista Hundreds of scientists have signed a petition warning against wireless technology.

Vetoomus on linkin takana: International Appeal: Scientists call for protection from non-ionizing electromagnetic field exposure

Vetoomus (International Appeal: Scientists call for protection from non-ionizing electromagnetic field exposure)

Edellinen artikkeliNurmikon ilmaaminen onnistuu näppärästi tee-se-itse ilmaustampakkeilla
Seuraava artikkeliLasten piirustuksista kaulakoruiksi – Taitavaa korutyöskentelyä