Gizmodo on perehtynyt nyt suosittuihin Dna-testeihin kuten 23andMe, FamilyTreeDNA, Ancestry. Testit ovat kiinnostavia, mutta ne ovat tällaisena erittäin hämäräperäisiä, todellakin.

Älä anna dna:tasi ilman kunnollista sopimusta

Testifirmoja ei säädellä lailla tms. keinoin mitenkään. Se mikä lopputulos omasta testistä tulee ei ole minkään muun kuin testituloksen myyvän yrityksen antama tulos. Kukaan ei siis valvo tuloksia ja sisäistä valvontaakaan tuskin on. Otetaan esimerkki: Syrjäkylältä kotoisin ole henkilö tekee testin ja selviää, että hänen geenejään ei löydy oikeastaan mistään pankista. Sitten saman testin tekee joku, jolla on genetiikkaa tuosta syrjälylästä. Hän saa tulokseksi, että on geneettisesti tuolta kotoisin. Onko tulos oikeastaan mitenkään mitään kertova?

Mainittakoon myös, että dna-testinäytteenä lähetetty koiran sylki ei herättänyt erästä testifirmaa kyseenalaistamaan tulosta. Myös tietovuotoja on tapahtunut.

Erilaisia testejä

Nämä hatarat tulokset ovat kuitenkin toissijainen seikka. Nimittäin lue pieni präntti testipaketista tai tutki muuten mihin annat dna:si. Lakimies kertoo Gizmogon videolla että itse asiassa luovutat oikeutesi omaan dna-koodiisi testiyritykselle, joka voi myydä sen mille tahansa kolmannelle osapuolelle sinun henkilötietojesi kera. Tällainen mustapörssi, jossa dna-koodeilla käydään kauppaa ja tehdään tutkimusta on suuri bisnes. Siksi on oikeastaan täysin nurinkurista, että itse joutuu maksamaan testistä. Todellisuudessa sinulle pitäisi antaa iso korvaus dna-koodistasi.

Oheisella videolla perehdytään aiheeseen:

Dna-perimäfirmat tekivät black friday -kaupassa uusia myyntiennätyksiä. Jouluksi näitä on ostettu lahjaksi. Lakimies kuitenkin suosittelee: Heitä testi roskiin, et tiedä läheskään mitä kaikkea itsestäsi luovutat.

Testipaketti

Lisää aiheesta Gizmodon artikkelissa: Don’t Take the DNA Test You’ll Probably Get for Christmas.

Lähde: Gizmodo

Edellinen artikkeliJättimäinen piparkakkuluomus: Class-II Imperial Star Destroyer
Seuraava artikkeliJalat muuttuvat korkokengiksi? Nämä kummalliset proteesisysteemit ovat Fecal Matter -ryhmän innovaatio