Muovista on tullut jonkinlainen ihmeaine, jolla korvataan kaikki aiemmin metallinen ja lasinenkin: Lautaset, pullot, astiat ym. Nyt osoittautuu pikkuhiljaa, että muoviin liittyy yllättäviä terveydelle todennäköisesti haitallisia tekijöitä.

Suolaa ja mikromuovia

Yksi näistä haitallisiksi otaksuttu tekijä on mikromuovit. On tietenkin helppoa olla ajattelematta koko asiaa ja sivuuttaa se. Mutta asiaan liittyy niin monta tuntematonta tekijää, että kehomme eivät sitä sivuuta. Mikromuovit (alle 5mm partikkelit) tulevat elimistöömme monesta paikkaa, mm. ruoasta sekä suolasta. Mikromuoveja löytyi meri-, kivi- sekä järvisuolasta. Indonesiassa sitä oli eniten. Ainoat puhtaat näytteet löytyivät Taiwanista, Kiinasta ja Ranskasta.

Tässä vaiheessa voisi sanoa, että vahinko on jo tapahtunut ja täytyisi varmaankin pyrkiä kehittämään keinoja tuhota mikromuovi ruokaketjusta. Ei siis auta enää lopettaa muovin käyttöä, vaan tarvitaan tehokkaat puhdistusmenetelmät. Saa nähdä miten tässä käy. Mikromuovi saattaa olla hidas terveydenheikentäjä, ja lääketieteellisesti on todennäköisesti hyvin vaikea seurata miten se vaikuttaa, koska sitä on niin laajasti ravinnossamme. Verrokkiryhmiä ei siis saada.

Jotain voi tehdä toki itsekin: Esimerkiksi muovinen suolamylly todennäköisesti jauhaessaan suolaa, tuottaa myös pienen pieniä muovihiukkasia suolan joukkoon. Puu-metalli-suolamylly olisi parempi.

Lähde: Treehugger

Edellinen artikkeliSeedo on täysin itsenäisesti toimiva kasvatuskaappi, jolla voi kasvattaa mm. tomaatteja tai lääkekannabista, missä se on laillista
Seuraava artikkeliMexican Jalapeño M&M -suklaakuulat tulevat markkinoille