NASA on tunnettu Mars-mönkijöistään. Curiosity on tuottanyt paljon tulosta Mars-matkallaan. Rakennustiimi toteutti pienemmän version Curiositystä nimeltä ROV-E. Tätä vietiin kouluihin ja muihin esittelyihin, jossa tekniikkaan ja ohjaamiseen voitiin tutustua.

GitHub-projektin lopputulos ”ROV-E”

Mars Curiosityn kokoonpano

Nyt on toteutettu samasta ROV-E-mallista avoimen lähdekoodin projekti (ks. GitHub / nasa-jpl/open-source-rover). NASA siis tarjoaa kaiken tarvittavan tiedon, kuinka itse voi rakentaa tällaisen mini-mars-mönkijän. Osat ovat saatavilla yleisesti ja koko paketin rakennusmateriaali maksaa 2500 dollaria (n. 2150 euroa).

Projektin lopputulos (rover-silver)
Rakennusohjeen roadmap
MARS Curiosity Rover -kulkijan omakuva Big Sky -sijainnissa poraamassa Mount Sharp -vuoresta näytettä. 1126. päivä Mars-planeetalla (6.10.2015)

NASA toivoo, että projekteja toteutetaan. Ohjeet ovat sen mukaiset, että niihin on helppo piirtää muutoksia tai lisäosia: Esimerkiksi lisäkameroita tai käsiä, tai vaikkapa mittausvälineitä. Projektitiimi toivoo, että tällaiset lisäykset tuotaisiin myös open source -alustalla muidenkin käytettäväksi.

Videolla esitellään Mars-Curiosity-kulkija-replikaa (, joka on siis eri kuin tämä projekti, mutta samantyyppinen):

Webissä pääsee ohjaamaan MARS-mönkijää virtuaalisesti
Curiosity (tässä vielä nimellä Mars Science Laboratory) kokovertailussa muihin Mars-kulkijoihin (Spirit – Opportunity, Mars Pathfinderin Sojourner) ja Mars-laskeutujaan Phoenix

Projekti tuntuu tavallaan hintavalta. Mutta voisikin ajatella, että esimerkiksi jokin koulu tai yliopisto ottaisi tällaisen projekti rakennettavaksi. Jatkokehitys vaikkapa väitöstyönä voisi poikia kontakteja NASAan ja saattaisi saada omaa työpanosta seuraaviin mönkijöihin. Näinhän nykyaikana teknologia onkin hyvä kehittää: Avoimella koodilla vapaaehtoisten koodaamana. (Kysykää vaikka L. Torvaldsilta).

Twiitti aiheesta:


(Mikäli kuva ei näy, klikkaa tästä linkistä)

Netissä pääsee myös kokeilemaan Curiosity-kulkijan ohjausta osoitteessa: opensourcerover.jpl.nasa.gov.

Lähteet: Github ja lähdekoodi, NASA Jet Propulsion Laboratory; Science & Technology / News

Edellinen artikkeliJapanilaiset valmistajat ovat tehneet seksinukeista kaikille sopivia luksustuotteita
Seuraava artikkeliPuinen Ferrari F50 menee kätevästi Venetsian kanavissa