Monet ovat selvittäneet geneettisiä juuriaan webin kautta palveluja tarjoavien yritysten kautta.

23andMe testipaketti

Kun omaa karttaa selvittää, sopimuksessa on hyväksyttävänä, että dna-tietoa voidaan käyttää lääketieteelliseen tutkimukseen tms.

Nyt on ensimmäinen julkistettu tapaus, jossa geenejä keräävä yritys on myynyt dataa lääkefirmalle. 23andMe teki diilin GlaxoSmithKline (GSK) -lääkefirman kanssa, jossa pyritään uusiin lääkkeisiin ja terapioihin. Paitsi että 23andMe on tehnyt hyvän tilin keräämällä dna:ta (n. 100€/asiakas), nyt se tekee toisen tilin myydessään dna-tiedot eteenpäin.

23andMe Logo
GlaxoSmithKline-yhtiön logo

Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että dna:n omistaja joutuu liian huonoon asemaan, koska joutuu maksamaa siitä, että 23andMe tekee bisnestä. Asiantuntijat myös pelkäävät, että tietosuoja ei pidä, vaan dna-henkilö-kytkös saattaa päästä vuotamaan tietojärjestelmistä – Vaikka sopijaosapuolet ovatkin sitoutuneet myymään dna:t anonyymisti.

23andMe Etusivu

Tässä on hyvä esimerkki, kuinka moraalisesti pohdittavaa toimintaa tapahtuu. Toisaalta on hyvä, jos lääkefirmat löytävät uusia keinoja parantaa tauteja. Toisaalta on moraalisesti epäilyttävää, että asiakas joutuu maksamaan siitä, että antaa dna-koodinsa kauppatavaraksi – Sekä lopulta myös maksaa mahdollisesti kehitetystä lääkkeestä. Ehdottomasti täytyisi olla niin, että lääkefirma maksaisi dna-koodin luovuttajalle.

Lähteet: Gizmodo, Live Science

Edellinen artikkeliKivi, sakset, paperi on monelle tuttu. Mutta mitä jos pelaajalta tulee kaivo? Entä taipuuko 25-osainen versio?
Seuraava artikkeliDorodorobo on kävelevä robotti, joka syöksee ripulia – Japanilainen lelu-innovaatio!