Skannerit ovat jäämässä kakkosiksi kun filmejä digitoidaan kameralla kuvaamalla.
Filmejä on helppo digitoida kuvaamalla ne valopöytää vasten. Esimerkiksi Epsonin V800 -skannerissa 35mm filmin ruudusta saadaan 2300ppi (pixels per inch) asetuksella 6,7 megapikseliä. Yhdessä filmiruudussa on kuitenkin n. 10-20 megapikseliä käyttökelpoista kuvainformaatiota. Esimerkiksi Canonin 5D 4 -malli kykenee tallentamaan 30,4 megapikseliä. Edullisinkin Canonin kamera EOS 2000D kykenee 24,1 megapikseliin. Eli kun kameran rajaa tarkasti filmin ruutuun, ruudusta saadaan nämä pikselit irti – Joskin optiikan laatu toki vaikuttaa reproduktion tasoon. Filmin kuvakoon kasvaessa skannerin tuottama pikselimäärä tietenkin kasvaa, kun kameralla kuvatessa se on aina maksimissaan tuo kennon tarjoama määrä.



Toinenkin etu kameralla digitoinnissa on, nimittäin RAW-muodossa kuvattuja negatiiveja on huomattavan tehokasta ja helppoa käsitellä Adobe Camera Raw -softassa. Henkilökohtainen kokemus on, että kameralla digitoinnissa ei menetä mitään verrattuna perusskannereihin, vaan parempi tai yhtä hyvä lopputulos on ollut usein helpommin saavutettavissa.



Ongelma on saattanut joskus olla kuinka saada negatiivi aseteltua valopöydälle. Olen käyttänyt esimerkiksi Epson V700 -skannerin filmipidikkeitä. Pixl-latr on monipuolinen ratkaisu tähän ongelmaan. Nimittäin filmi asetetaan ”maitolasille” (muoviselle sellaiselle) ja saadaan tasaiseksi ohjainpalojen avulla. Tasainen lopputulos valaistaan taustalta valopöydällä, tabletilla tai luonnonvalolla. Tämän jälkeen voidaan tuottaa korkean tason reproduktio järjestelmäkameralla tai kuvata filmi kännykän kameralla. Mikäli valaistus on hyvä, kännykän kamera voi riittää yllättävänkin laadukkaaseen lopputulokseen.
Ennakkotilaaja sai pixl-latr-pidikkeet 33 euron hintaan Kickstarter-projektisivulta. Ensimmäistä erää tuotetaan, mutta olettaisin tämän päätyvän vielä vähittäismyyntiin – Oli nimittäin niin suosittu.



Tämä on kätevä ja hyvä ratkaisu digitoida kuvat. Todennäköisesti tästä tulee yleinen käytäntö vielä. Nythän filmikuvaus on, ellei kasvussa, niin ainakin saavuttanut viime vuosien saatossa melko suuren suosion.
Lähde: Kickstarter pixl-latr