Skannerit ovat jäämässä kakkosiksi kun filmejä digitoidaan kameralla kuvaamalla.

Pixl-latr:n käyttökalusto

Filmejä on helppo digitoida kuvaamalla ne valopöytää vasten. Esimerkiksi Epsonin V800 -skannerissa 35mm filmin ruudusta saadaan 2300ppi (pixels per inch) asetuksella 6,7 megapikseliä. Yhdessä filmiruudussa on kuitenkin n. 10-20 megapikseliä käyttökelpoista kuvainformaatiota. Esimerkiksi Canonin 5D 4 -malli kykenee tallentamaan 30,4 megapikseliä. Edullisinkin Canonin kamera EOS 2000D kykenee 24,1 megapikseliin. Eli kun kameran rajaa tarkasti filmin ruutuun, ruudusta saadaan nämä pikselit irti – Joskin optiikan laatu toki vaikuttaa reproduktion tasoon. Filmin kuvakoon kasvaessa skannerin tuottama pikselimäärä tietenkin kasvaa, kun kameralla kuvatessa se on aina maksimissaan tuo kennon tarjoama määrä.

Pixl-latr, koko setti
Epson Perfection V800
Epson V800 filminpidikkeet

Toinenkin etu kameralla digitoinnissa on, nimittäin RAW-muodossa kuvattuja negatiiveja on huomattavan tehokasta ja helppoa käsitellä Adobe Camera Raw -softassa. Henkilökohtainen kokemus on, että kameralla digitoinnissa ei menetä mitään verrattuna perusskannereihin, vaan parempi tai yhtä hyvä lopputulos on ollut usein helpommin saavutettavissa.

Pixl-latr maskit / sovitteet
Pixl-latr ja 4×5″ filmi, tabletti valopöytänä
Tabletti taustavalona ja digitointi kännykän kameralla

Ongelma on saattanut joskus olla kuinka saada negatiivi aseteltua valopöydälle. Olen käyttänyt esimerkiksi Epson V700 -skannerin filmipidikkeitä. Pixl-latr on monipuolinen ratkaisu tähän ongelmaan. Nimittäin filmi asetetaan ”maitolasille” (muoviselle sellaiselle) ja saadaan tasaiseksi ohjainpalojen avulla. Tasainen lopputulos valaistaan taustalta valopöydällä, tabletilla tai luonnonvalolla. Tämän jälkeen voidaan tuottaa korkean tason reproduktio järjestelmäkameralla tai kuvata filmi kännykän kameralla. Mikäli valaistus on hyvä, kännykän kamera voi riittää yllättävänkin laadukkaaseen lopputulokseen.

Ennakkotilaaja sai pixl-latr-pidikkeet 33 euron hintaan Kickstarter-projektisivulta. Ensimmäistä erää tuotetaan, mutta olettaisin tämän päätyvän vielä vähittäismyyntiin – Oli nimittäin niin suosittu.

Pixl-latr ja 35mm filmi
Pixl-latr ja 4×5″ filmi
Pixl-latr ja 4×5″ filmi

Tämä on kätevä ja hyvä ratkaisu digitoida kuvat. Todennäköisesti tästä tulee yleinen käytäntö vielä. Nythän filmikuvaus on, ellei kasvussa, niin ainakin saavuttanut viime vuosien saatossa melko suuren suosion.

Lähde: Kickstarter pixl-latr

Edellinen artikkeliKissalle astronautti-reppu. Ikkunasta näkee ja rei’istä voi rapsutella
Seuraava artikkeliYoutube-kanava esittelee huvipuistolaitteiden päävoittojen voittamisia. Miellyttävää puuhaa katsella :-)