Neuvostoliiton arcade-pelit ovat kummallisia – Nyt Sea Battle -peliä voi pelata netissä, linkki :-D

”Morskoi Boi” (Sea Battle)

Moskovan videopelimuseossa voi pelata videopelejä Neuvostoliiton ajalta – Muuten kopioita japanilaisista, mutta poliittisesti sen ajan korrekteja.

Punaisen torin lähettyviltä löytyy neukkuajan videopelimuseo (Museum of Soviet Arcade Machines). Pelit ovat edelleen toimivia ja niitä pääsee kokeilemaan. Museo on myös virittänyt erään pelin toimimaan web-selaimessa Flashin avulla.

Neukkupelejä 2
Neukkupelejä 1

Monet pelit ovat yksinkertaistettuja versioita japanilaisista sekä amerikkalaisista peleistä. Kokonaisuudet muokattiin sopimaan aikaan, jossa ideologia ajoi monen muun asian edelle. Pelit valmistettiin armeijan tehtaissa ja niiden yksi tarkoitus oli treenata sotilaana tarvittavia taitoja. Armeijatehdastausta teki laitteiden huollon hankalaksi Neuvostoliiton jälkeen, sillä laitteiden piirustukset olivat salaiseksi luokiteltua materiaalia.

Oheisella videolla esitellään näitä pelilaitteita:

Kuvakaappaus videolta

Monesti en sanoisi olevani sotafani. Mutta sen tähän tahtoisin lisätä, että nykyään on aivan liikaa pelikonsolipelejä, joissa keskitytään sotimiseen ja tappamiseen. Ehkä näitä pelejä katsotaan samalla silmällä joskus kymmenien vuosien päästä, tai sitten ei.

Lähteet: National Geographic, Museum of Soviet Arcade Machines