Hämähäkit ovat siitä erikoisia otuksia, että ne osaavat lentää käyttäen hyödyksi Maan ilmakehän sähkökenttiä.

Hämähäkki lähdössä lentoon seitinpätkällä (Kuva M. Hutchinson)

Todellakin, tämä on nyt saatu todistettua laboratoriossa. Hämähäkit voivat lentää jopa 4,5km korkeudessa satoja kilometrejä. Tähän ei tarvita lainkaan tuulta, hämähäkki nimittäin lentää negatiivisesti varautuneessa seitinpätkässä roikkuen. Maan pinnalla ilmakehä on negatiivisesti varautunut, ja ilmakehän yläkerrokset ovat positiivisesti varautuneet. Hämähäkki kykenee lentämään näitä varauksia hyödyntäen. Hämähäkit myös aistivat sähkövarauksia.

Hämähäkki seisomassa voikukan päällä valmistautumassa lentoon (Kuva M. Hutchinson)
Ilmakehän sähkökenttien mittauksia

Kaikki tämä selvitettiin Erica Morleyn Bristolin yliopistossa johtaneessa tutkimuksessa (Electric Fields Elicit Ballooning in Spiders). Hämähäkkejä tutkittiin eristetyissä häkeissä, joissa ei ollut ilmavirtauksia.

Ilmiötä esitellään videolla:

Oheisella videolla esitetään hämähäkkien lentämistä:

Tämä hämähäkkien lentäminen on kummastuttanut tutkijoita jo pitkän aikaa, eikä siihen ole tätä ennen löydetty selkeää selitystä. Mainittakoon myös, että pitkän aikaa on urbaanilegendakulttuurissa kummasteltu kuinka painavat kimalaiset kykenevät lentämään pienillä siivillään. Tähän on kuitenkin etsitty – ja löydettykin – selitys siipien liikkeistä (Live Science: Explained: The Physics-Defying Flight of the Bumblebee). Voimme kuitenkin arvailla, josko muutkin ötökät kuin hyönteiset voivat hyödyntää Maan ja ilmakehän sähkövarauksia. Tätä saatetaan tutkia seuraavaksi.

Hämähäkin sähköaistinelimet

Jopa 100mg painavat hämähäkit kykenevät lentämään. Tässä voidaan jo pohtia, josko tuohon painoon saataisiin kamera ja prosessori ja täten antigravitaatio-drone. Kenties jonain päivänä näitä sähkövarauksia ymmärretään paremmin ja saadaan suuremmatkin härpäkkeet niiden avulla ilmaan. Herää myös kysymys, liittyvätkö nuo varaukset jollain tavalla Maan painovoimaan. Varmasti moneen asiaan on löydetty selitys, mutta ovatko ne oikeita? Vai olettamuksia, joita ova vahvistettu mittauksilla? Kukapa olisi uskonut, että hämähäkit osaavat lentää ilman ilmavirtauksia…?

Mainittakoon myös, että esimerkiksi vuonna 2006 Live Science -lehti raportoi tutkimuksesta, jossa todettiin, että hämähäkit käyttävät seitinpätkää ilmavirrassa kuten purjetta tai laskuvarjoa. Tutkijat olivat täysin väärässä. (Live Science: How Spiders ’Fly’ Hundreds of Miles).

Lähteet: Tekniikan maailma: Hämähäkkien hämmästyttävän lentotaidon salaisuus paljastui: Ne käyttävät apunaan sähköä, University of Bristol: Spiders go ballooning on electric fields

Edellinen artikkeliAkustinen kitara valmistuu 6 minuutissa
Seuraava artikkeliFord Mondeosta tehtiin pizza-uuni