Valokuvaaja C. P. Peña kuvaa ammatikseen. Hiljattain hän yllättyi saatuaan Amazon-verkkokaupasta feikin SD-muistikortin, ja vielä kalliiseen hintaan. Piraatti-muistikortit ovat varsin yleisiä.

Muistikortteja

Epäilyt alkoivat kun 128GB kokoinen SanDisk SDXC -muistikortti alkoi pysähdellä ja lakata tomimasta kamerassa. Liikkeellä on ollut tietoa väärennetyistä muistikorteista, ja pienehkön tutkinnan seurauksena Peña havaitsi kortin teksteissä poikkeavuuksia verratessaan sitä varmasti oikeaan vastaavaan muistikorttiin. Mm. värit olivat hieman pielessä, 128-teksti oli eri kokoinen ja kirjoitussuojaklipsi oli eri värinen. Hintaa feikki-kortilla oli 60 dollaria.

Feikki vs. oikea

Samanlaisia tapauksia on raportoitu runsaasti, ja jo vuonna 2011 SandDiskin insinööri arvioi myytävistä SanDisk-korteista 1/3 olevan väärennöksiä. Asiasta oli runsaasti keskustelua vuonna 2012, jolloin Amazon-verkkokauppa lupasi ottaa asian hoitaakseen.

Ongelma on se, että Amazon ottaa tavaraa kolmannelta tukkumyyjäosapuolelta varastoonsa ja myy tämän suoraan kuluttajille. Tällöin tuotteen kohdalla lukee Amazonissa ”Fulfilled by Amazon”. Mikäli tuote on Amazonin suoraan valmistajalta hankkima ja myymä, tuotteen kuvauksessa on merkintä ”Ships from and sold by Amazon.com”. Eli jos haluaa olla varma, että tuote on aito, tämä merkintä kannattaa tarkistaa.

Amazonin tuottajalta hankkiman tuotteen, ja luotettavan, kuvaksessa on korostettu teksti

Tuollainen muistikorttihan on äärimmäisen helppo väärentää. Esimerkiksi ebaystä saa halvimman 64Gt muistikortin 4,27 eurolla postikuluineen. Tuohon kun laittaa oikeat leimat päälle, niin hinta nousee sinne 60 euron hintaluokkaan. Väärentäjää saattaa olla hyvinkin vaikea saada kiinni, ja jälleenmyyjä vastaa tuotteen hyvityksestä ostajalle. Amazonillakin on varmasti niin suuret varastot, että tällaisiin väärennystapauksiin on todella vaikea puuttua.

Ebay:n halvin 64Gt SD-muistikortti. Tuskin toimii
Nike on myös suosittu väärennyskohde

Eli jos tahtoo varmasti aidon muistikortin, on oltava tarkkana mistä sen ostaa.

Vuosien varrella mm. kamerafirmat ovat varoittaneet kuluttajia väärennetyistä kameratarvikkeista. Joten väärennysilmiö on yleinen.

Lähteet: Petapixel, ebay

Edellinen artikkeliParhaat suojakuoret iPhone X -puhelimeen esittelyssä
Seuraava artikkeliTIME Magazinen viimeisin kansi on 958 drone-lennokin sommitelma taivaalla, 100 metrin alalla – Katso video järjestelyistä!