Hilavitkutinkin on seurannut mielenkiinnolla avaruusajan uudelleenaktivointia nyt 2010-luvulla – n. 50 vuotta Apollo-ohjelman Kuumatkojen alun jälkimainingeissa. Tai pitäisikö sanoa kuitenkin että nyt mennään aivan uusilla tuulilla.

Aurora Station -avaruusasema

Viimeisin mediassa näkynyt tapaus oli Tesla Roadsterin lähettäminen avaruuteen testipainona uudella SpaceX Heavy -raketilla. Tämän jälkeen SpaceX on jatkanut onnistuneita laukaisuja.

Aurora Station -avaruusasema

Nyt kuitenkin tapahtuu jälleen avaruusturistmin saralla. Nimittäin viime torstaina Space 2.0 -kokoontumisessa Orion Span -yritys kertoi aikovansa mahdollistaa 12 päivän avaruusmatkat Aurora Station -avaruusasemalleen. Start-up-yritys pyrkii rahoittamaan projektinsa ennakkotilauksilla. Modulaariselle asemalle mahtuisi kuusi henkeä samanaikaisesti, mukaanlukien kaksi miehistön jäsentä. Hintaa yhdelle visiitille olisi 7,7 miljoonaa euroa – Ei mikään mahdoton raha multimiljonäärille. Yhtiön strategia on ”Tehdä avaruusmatkailu mahdolliseksi kaikille”. Asiasta uutisoi CNN.

Aurora Station -avaruusasema
Orion Spanin etusivu

Orion Span on koonnut asiantuntijajoukon avaruusosaajista, joilla on yhteensä 140 henkilötyövuotta avaruustyökokemusta. Aurora Station tulisi ”lentämään” ns. Low Earth Orbit -alueella (LEO) eli Matala Maan kiertorata: Satelliitin kiertorata, jossa kiertolainen on säteilyvyöhykkeiden alapuolella, tyypillisesti 150–900 kilometrin korkeudella.

Aurora Station -aseman esittelyvideo:

Tällä hetkellä matkalle voi ostaa ennakkovarauksia 65000 euron hintaan. Mikäli asiakas ei saa tämän jälkeen kerättyä koko summaa kasaan, tämä varausmaksu palautetaan.

The Right Stuff

Mikäli tekniikka sen sallii, uskoisin halukkaita asiakkaita löytyvän- Tosin löytyykö heitä tarpeeksi, jotta asemalla voisi olla jatkuvasti asiakkaita? Saamme nähdä onnistuuko tämä hanke. Itse olen hieman skeptinen. Esimerkiksi Virgin Galacticin avaruuslennot vaikuttavat huomattavasti kevyemmiltä suunnitelmilta. SpaceX on mainostanut Kuumatkaa kahdelle jo tälle vuodelle.

SpaceX ilmoitti kuitenkin helmikuussa, että Kuumatkaa lykätään, koska uusi Big Falcon Rocket (BFR) -raketti on tärkeässä kehitysvaiheessa ja siihen halutaan panostaa nyt täysillä. Kaksi tälle Kuumatkalle lähtijää joutuvat siis vielä odottamaan. Tarvitaan kuitenkin deadlineja, jotta rahoitus ja asiakkaat löytyvät.

SpaceX-raketteja, oikealla Big Falcon Rocket (BFR)
Virgin Galacticin etusivu

Monesti avaruusturismissa ja avaruuden tutkimisessa kohdataan ajatuksia, onko se eettisesti oikein – Esimerkiksi tuottaessaan päästöjä ja niin edelleen. Avaruusentusiastit kuitenkin ovat jo ikuisuudeen haaveilleet pääsyä pois tämän aurinkokunnan ja planeetan vaikutuspiiristä. Siitä kertovat lukuisat tieteiskirjailijat, -elokuvat sekä tiedemiehet ja -naiset. Monta asiaa on niin vaikea suhteuttaa nykyisessä globaalissa tiedonvälitysyhteiskunnassa. Kuitenkin esimerkiksi tämä mobiili-tiedonvälityskin on mahdollista vain koska meillä on satelliitit. J. F. Kennedy sen totesi hyvin: ”Emme mene Kuuhun, koska se on helppoa, vaan koska se on vaikeaa!”. Monet ovat edelleen samaa mieltä – Nämä haasteet on maailmassa esitetty meille saavutettaviksi!

Tintti Kuussa

Hilavitkuttimen viimeaikaiset aihetta sivuavat artikkelit:

Apollo 11: Launch July 16, 1969:

Lähteet: Orion Span, CNN

Edellinen artikkeliElektroniikkapelit – Ne yksinkertaisimmat – Ovat nyt webissä ilmaiseksi pelattavissa – 70-, 80- ja 90-luvun paluu!
Seuraava artikkeliGyroskooppi-grilli pyörittää lihaa jokaisen akselin ympäri – Kesän suuri hitti?